Nyíregyháza hírei

2013.09.12. 07:34

Sulizsaruk az iskolákban

Csenger, Tiszadob - Száz bűnmegelőzési tanácsadó és több mint 2200 iskolarendőr kezdi meg a tanévet szeptemberben.

Csenger, Tiszadob - Száz bűnmegelőzési tanácsadó és több mint 2200 iskolarendőr kezdi meg a tanévet szeptemberben. Szeptembertől az öt éve működő Iskolarendőr-program mellett bevezetik az iskolai bűnmegelőzési hálózatot, 200 középfokú oktatási intézményben, száz bűnmegelőzési tanácsadóval. Ők az iskolarendőrökkel és a polgárőrséggel együttműködve elsősorban ifjúságvédelmi feladatokat látnak majd el. A bűnmegelőzési tanácsadók képzése befejeződött, szeptember második felében kezdik meg munkájukat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) által kijelölt középiskolákban.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendőrtisztek a 60 órás képzésen elsajátították a szükséges jogi ismereteket, a fiatalkorúakkal kapcsolatos büntető- és szabálysértési eljárási szabályokat, illetve pedagógiai, konfliktuskezelési és kábítószerprevenciós ismereteket is tanultak. Munkájukat a tankerületekkel egyeztetett éves munkaterv alapján, az iskolák vezetőivel együttműködve látják el, országszerte mintegy 200 intézményben. Részt vehetnek osztályfőnöki órán, de akár szülői értekezleten is, a gyermek és ifjúságvédelmi feladatok ellátásán kívül, támogatják a már működő rendőrségi iskolaprogramokat is.

Akcióban a sulizsaruk

– Legyen szó bűnmegelőzési tanácsadókról vagy iskolarendőrökről, a cél ugyanaz: ne váljanak a fiatalok bűncselekmények sértettjévé, illetve elkövetőivé. A rendőrök nem csak a magatartásproblémákra, a családon belüli erőszakra és a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményekre fordítanak kiemelt figyelmet, hanem a internet, a dohányzás veszélyeire és a közlekedésbiztonságra is – ismertette a diákok érdekében összeállított intézkedéscsomag tartalmát Farkasné Kiss Krisztina, a Klik Csengeri Tankerületének igazgatója.

Hozzátette: a rendőri jelenlét miatt a gyerekek, pedagógusok és a szülők is nagyobb biztonságban érzik magukat, sőt, az is érzékelhető, hogy az intézmények környékén a gépkocsivezetők sokkal figyelmesebben, szabálykövetőbben közlekednek. – A járásunk területén 5 általános iskola (Csenger, Csengersima, Tyukod, Porcsalma, Pátyod) vesz részt az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Balesetmegelőzési Bizottság 2008. őszén útjára indított Iskolarendőr-programban, az elmúlt évek alatt a „sulizsaruk” nagymértékben segítették a gyermekek védelmére irányuló, átfogó bűn- és baleset megelőzést.

A múlt tanévben valamennyi iskolában előadásokat tartottak, rendszeres és szoros kapcsolatot alakítottak ki a tanulókkal, a pedagógusokkal és a szülőkkel. A közvetlen, bizalmas kapcsolatnak köszönhetően a rendőrök több esetben is gyerekektől származó információk alapján derítettek fel bűncselekményeket, így derült fény például a csengeri sírrongálók kilétére – árulta el a tankerületének igazgató, aki hasonló optimizmussal tekint a 14 év feletti diákokat tanító iskolákba „kivezényelt” bűnmegelőzési tanácsadók munkájára is.

A diákok is rend-őrök

A tiszadobi Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában és annak környékén nemcsak a rendőrök, hanem a helyi polgárőrök is odafigyelnek a köz- és közlekedésbiztonságra. Bán Gábor polgárőr parancsnok érdeklődésünkre elmondta: a tiszadobi egyesületen belül 2007 óta működik ifjúsági tagozat, ez jelenleg tizennégy főt számlál, akik egyébként a helyi általános iskola 7. és 8. osztályos tanulói.

– Minél többen és minél szervezettebben figyelünk a fiatalokra, annál valószínűbb, hogy sem most, sem később nem fognak összeütközésbe kerülni a törvénnyel, nem az iskolát, hanem a bűnt fogják kerülni, és nem válnak sértetté, áldozattá sem. A rendőrökkel, az önkormányzattal és az iskolával együttműködésben igyekszünk odafigyelni a diákságra, az ifi polgárőrök pedig „házon belül” segítik a munkánkat, és jó példával járnak elöl – fogalmazott az iskolapolgárőr.

 

Bűnmegelőzési tanácsadó:

Elsődleges feladata megvédeni a fiatalokat a bűncselekményektől, hogy se elkövetővé, se áldozattá ne váljanak. A tanácsadó együttműködik a rendőrkapitányság illetékességi területén tevékenykedő, az ifjúságvédelemben szerepet játszó állami, önkormányzati, társadalmi és civil szervekkel, szervezetekkel, mindent elkövet azért, hogy a gyermekek, a pedagógusok és a szülők a lehető legtájékozottabbak legyenek a bűnmegelőzés terén. Munkáját az iskolavezetéssel és a tankerülettel egyeztetett éves munkaterv alapján, az iskolavezetőkkel szoros együttműködésben látja el.

 

 

Iskolarendőr:

A helyi rendőri szervek és az iskolák közötti kapcsolattartó, aki jól ismeri az iskola környékének közlekedésbiztonsági helyzetét, felhívja a tanárok, a szülők és a gyerekek figyelmét a rájuk leselkedő veszélyekre. Feladatai: folyamatos kapcsolattartás az iskolák képviselőivel, tanárokkal, diákokkal, rendszeres jelenlét az iskoláknál, balesetmegelőzési és bűnmegelőzési előadások tartása, a reggeli és a délutáni órákban a gyermekek biztonságos közlekedésének elősegítése, felmerülő kérdésekben közvetlen összeköttetés az iskolák és a rendőrség között, szóróanyagok terjesztése, az éppen aktuális bűnügyi helyzetnek megfelelően a diákok tájékoztatása

 

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!