Nyíregyháza hírei

2013.09.23. 08:49

Vadkár a vetésben, a szántóföldön

Nyíregyháza - Nagyon elszaporodtak a vaddisznók, s már rájárnak a megművelt földekre is.

Nyíregyháza - Nagyon elszaporodtak a vaddisznók, s már rájárnak a megművelt földekre is.

Nemcsak a vadbalesetekkel, hanem a vadkárokkal is kellene foglalkozni - hívta fel szerkesztőségünket a Vadbaleset: nem árt résen lenni című cikkünk megjelenése után az egyik előfizetőnk, aki mezőgazdasági vállalkozó. Mint elmondta, az elszaporodott vaddisznók közel egymillió forint értékű kárt okoztak a 3,5 hektár területű kukoricásában, amely a Nyíregyháza környéki határban található.

A pénz kevés, vetni meg késő

– Az első tavaszi vetés után májusban figyeltünk fel arra, hogy nem nem hajtottak ki a magvak, de sejtelmünk sem volt, hogy mi lehet az oka. Ismét elvetettük a kukoricát, ám néhány nap múlva egyértelműen látszott, hogy a vaddisznó kitúrta a kukoricát. A vaddisznó elszaporodásáról a területért felelős vadásztársaság már tudhatott, mert kivittek a földünkre egy vadlest, s még csak nem is szóltak nekünk – mesélte kálváriáját az őstermelő.

– Július elején kijött a vadásztársaságtól a válságkezelő bizottság megnézni a helyszínt, amelynek a tagjai két ajánlatot tettek: kifizetnek a káromra 150 ezer forintot, vagy újravetik a kukoricát. Egyiket sem fogadhattam el, hiszen egyrészt a károm jóval több ettől az összegtől, másrészt a július közepén elvetett kukorica már nem fog beérni. Én a károm 50 százalékát kértem peren kívül, ez közel 600 ezer forint lenne.

Több a kilövés

Plavecz János megyei fővadászt kérdeztük meg arról, mi mindent lehet tenni ezekben az esetekben.

– A legtöbbször a vaddisznó okozza a károkat, de előfordul még a gímszarvas is, míg a be nem kerített gyümölcsösbe, dinnyésbe a nyúl tesz kárt, de a kár nagyságrendje szempontjából ez elenyésző. Az előző kettő kártételét sikeresen csökkentjük oly módon, hogy megemeltük a kilövések a számát – fejtette ki a szakember. – Ugyanakkor a gazdáknak is tevékenyen részt kell venniük abban, hogy a vadkárt eredményesen csökkentsük. Tudnak védekezni elkerítéssel, akár elektromos vezetékkel is, vagy riasztással. Mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy ilyen esetben időben szóljanak nekünk, ne akkor, amikor már késő.

Lopják a villanypásztort

Balla István, a Nyírbátori Vadásztársaság vadászmestere is elmondta tapasztalatait lapunknak a vadkárokról:

– Tény, hogy nagyon elszaporodtak a vaddisznók régiónkban, de az egész országra érvényes ez a megállapítás. Az utóbbi 20 évben folyamatosan gyarapodik a számuk. A 2012-2013-as idényben körülbelül 150 állatot lőttünk ki, ez a szám az elmúlt évekhez képest szinte megháromszorozódott, és folyamatosan emelkedik – vázolta fel a vadállomány alakulását.

– A vadkárt be kell jelenteni az önkormányzatnál, ennek az ügyében pedig a jegyző jár el. Ha az illető jogos bejelentést tesz, akkor tud segíteni a vadásztársaság, ilyen esetben adunk vetőmagot vagy fizetünk kártérítést. Ezzel persze nem lehet visszaélni, ugyanis a jogszabály előírja, hogy a gazdáknak védekezniük kell a vadkár ellen, nekünk pedig kötelességünk nekik segíteni. – Fontos a megelőzés, környékünkön terjed a villanypásztoros megoldás, amivel sajnos megnőtt a lopások száma is. A tolvajok főleg az adapterekre és az akkumulátorokra teszik rá a mancsukat, de volt olyan hely, ahol a villanypásztordrótot is elvitték.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2013. szeptember 23-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!