Nyíregyháza hírei

2013.09.26. 18:23

Zöldbe borulnak a régi hulladéklerakók

Nyíregyháza – A 108 (ebből 105 szabolcsi és 3 borsodi) régi hulladéklerakó-telepből 44 rekultivációja már befejeződött a több mint hétmilliárd forint összköltségű, európai uniós finanszírozású program keretében – mondta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés és a térségi szilárdhulladék-gazdálkodási társulás elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

Nyíregyháza – A 108 (ebből 105 szabolcsi és 3 borsodi) régi hulladéklerakó-telepből 44 rekultivációja már befejeződött a több mint hétmilliárd forint összköltségű, európai uniós finanszírozású program keretében – mondta Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés és a térségi szilárdhulladék-gazdálkodási társulás elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. – A munkaterületeket már visszaadták a tulajdonos önkormányzatoknak, hiszen őket terheli az utógondozás (illegális lerakás megakadályozása, kaszálás, monitoring kutak mintázása stb.) feladata.

A környezetvédelmi program kivitelezése három részre bontva 2014 április 30-áig fejeződik be. Az első szakasz (18 település) munkálatai 80, a másodiké (45 település) 60, míg a harmadik (45 település) 76 százalékos készültségben vannak, mivel minden projektrészt más-más cég illetve konzorcium végez.

– A mentesítés során megszüntetik a lerakók okozta környezeti kockázatokat, a környezetszennyezés lehetőségét, a szeméttelepek helyén minden településen egy rendezett, növényekkel betelepített zöldfelületet alakítanak ki, ami jelentősen javítja a környéken lakók életminőségét is – sorolta az elnök.

Seszták Oszkár lapunk kérdésére elmondta, 55 települése maradt ki a programból a rendezetlen tulajdonviszonyok miatt. – Ezek közül 30-ban már sikerült rendezni a kérdést, azonban jelenleg nincs pályázati kiírás, mely a rekultivációt támogatná. – A több települési lerakó sorsa egyelőre rendezetlen, mivel vitás a tulajdonviszonyok akadályozzák a környezeti helyreállítás megindítását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!