Nyíregyháza hírei

2013.10.07. 16:43

Civilek a Kárpátok ölelésében

Nyíregyháza - Határon belüli és kívüli együttműködő partnerei segítségével 3 napos szakmai kirándulást szervezett nemrégiben a Szent Imre Katolikus Szülők Egyesülete Kárpátalján a nemzeti összetartozás jegyében.

Nyíregyháza - Határon belüli és kívüli együttműködő partnerei segítségével 3 napos szakmai kirándulást szervezett nemrégiben a Szent Imre Katolikus Szülők Egyesülete Kárpátalján a nemzeti összetartozás jegyében. A „Civilek a Kárpátok ölelésében” elnevezésű nemzetközi programon több mint félszázan vettünk részt, jártunk Munkácson, Szolyván, a Vereckei-hágónál, Visken, Técsőn, Karácsfalván és Nagyszőlősön is. Valamennyi helyen szeretettel fogadtak minket vendéglátóink, illetve a környékbeli magyarok.

Sok értékes előadást hallottunk a hagyomány, kultúra és környezet témakörében, megismertük Kárpátalja történelmi, kulturális, természeti értékeit, és feltérképeztük, ki mit tehet a határokon átívelő kapcsolatok erősítése és bővítése érdekében. A NEA Nemzeti Összetartozás Kollégium támogatásával megvalósult „nagy utazás” keretében meglátogattuk a Szolyvai Emlékparkot, ahol megemlékeztünk a málenkij robot áldozatairól, és koszorút helyezünk el a kegyeleti zarándokhelyen.

A II. világháború végén a szovjet megszállás alatt lévő Kárpátaljáról a férfi lakosság egy részét gyűjtőtáborba itt gyűjtötték össze azzal a céllal, hogy dolgoztassák, éheztessék, halálba hajszolják őket, elősegítve Kárpátalja Szovjetunióhoz csatolását.

- Suta György, programszervező -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!