Nyíregyháza hírei

2013.10.05. 11:39

Lázadnak a „Piros ház” lakói

Nyíregyháza - A milliós hátralékok miatt mindenkit pótbefizetésre kötelezne a közös képviseletet ellátó Lakisz Kft.

Nyíregyháza - A milliós hátralékok miatt mindenkit pótbefizetésre kötelezne a közös képviseletet ellátó Lakisz Kft.

Többmillió forint közös költség tartozást halmozott fel a Vay Ádám körút 1-25. sz. társasház lakóközössége Nyíregyházán. A tetemes hátralékok miatt egyösszegű pótbefizetésre kötelezné az érintett ingatlantulajdonosokat a Lakisz Kft.

Az intézkedés kísértetiesen hasonlít a Nyíregyházi Lakásszövetkezet közelmúltban nagy visszhangot kiváltó egyenlegjavító eljárására, a „fejenként” 16500 forintos plusz pénzt ugyanis nemcsak az adósok táborának, hanem valamennyi lakás-, illetve üzlettulajdonosnak ki kellene csengetnie, amennyiben erről közgyűlési határozat születik. Az összesen 116 lakást és 17 üzletet érintő pótfizetésről az érintettek többsége hallani sem akar, mondván: tisztában vannak azzal, hogy a notórius nem fizetők miatt megingott a „Piros ház” pénzügyi egyensúlya, és ha a pénzükre váró közüzemi szolgáltatók, illetve a hitelt nyújtó bank türelme elfogy, annak komoly következményei lehetnek, de hallani sem akarnak arról, hogy mások helyett fizessenek.

„Nem fizetünk mások helyett!”

– Vasalják ki a hátralékokat azokból, akik felhalmozták! Elfogadhatatlan, hogy a mindig időben és becsületesen fizetők nyúljanak a zsebükbe mások felelőtlensége, mulasztása miatt! Nem kétlem, hogy sokan önhibájukon kívül váltak fizetőképtelenné, mert elveszítették az állásukat, nyögik a devizahitelük törlesztőjét vagy váratlan kiadásuk keletkezett, de ismerek olyan ingatlantulajdonost is, akinek lakásában évek óta albérlők laknak jó pénzért, „feketén”, így bőven futná a közös költség rendezésére, mégsem teszi – árulta el Kovács Józsefné, a Vay Ádám körút 1-25. társasház számvizsgáló bizottságának tagja.

– Mégis, hány bőrt akarnak még lenyúzni rólunk? – reagált a pótbefizetési javaslat hírére egy névtelenségbe burkolódzó üzletvezető, aki érdeklődésünkre elmondta: a vállalkozás fenntartása évről évre nehezebb, mert az emberek elszegényedtek, kétszer is meggondolják, betérnek-e egy üzletbe, és ott mennyit költenek. – A bérleti díjat, a rezsihányadot, a különféle adókat és járulékokat ettől függetlenül persze ki kell nyögnünk valahogy. Hónapról hónapra élünk, a pótbefizetés elrendelése felérne egy gazdasági merénylettel, ami ráadásul etikátlan és igazságtalan lépés lenne a jól fizető lakókkal és a „boltosokkal” szemben – fakadt ki a kereskedő.

Tátongó lyukak a költségvetésben

– Valóban rosszul áll a „Piros ház” költségvetése a kis híján 4 millió forintra rúgó közös költség hátralék miatt, ezért vetődött fel a minden érintettre kötelező érvényű pótbefizetés gondolata – erősítette meg lapunk értesüléseit Siktár Valéria közös képviselő. A Lakisz Kft. ügyvezetője azonban hozzátette: egyelőre semmilyen döntés nem született erről a lehetséges szükségmegoldásról, hiszen a társasház közgyűlésének kell meg- vagy leszavaznia a gazdasági kényszer szülte plusz terhet.

– Egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos lakók és üzletek kiegyenlítetlen tartozásai mára a fejünkre nőttek. A körúti társasház hatszámjegyű összegekkel tartozik a szemétszállítást végző cégnek, az áram-, illetve vízszolgáltatónak, a lakásbiztosítónak, nem beszélve az elmaradt képviseleti díjakról. Ezek a tételek 1 millió forintos lyukat ütöttek a költségvetésben, a hitellel összefüggő tartozás értéke még ennél is nagyobb.

– A mindösszesen 2,2 millió forintos tartozásállományt szeretnénk kiegyenlíteni a 116 lakásra és 17 üzletre kiterjedő egyenként 16.456 Ft pótbefizetéssel, ami nem azt a célt szolgálja, hogy mások fizessenek az adósok helyett, hanem azt, hogy a bank, a cégek és a szolgáltatók ne rúgják fel a meglévő szerződéseket, mert az a „Piros ház” minden lakójára nézve súlyos következményekkel járna. A hátralékosok ellen továbbra is folynak az eljárások, de az erőtlen jogszabályi környezet miatt lényeges eredményt nem tudunk felmutatni – nyilatkozta Siktár Valéria.

- KM-PI -


Hátralékok

A Vay Ádám körút 1-25. sz. társasház fennálló tartozásai (2013. szeptember):Tulajdonosok közös költség tartozása: 3.991.895 Ft

Generali Providencia Biztosító (szept. 1-től nov. 30-ig): 172.856 Ft

Észak-alföldi Környezetgazdálkodási Kft. (2. negyedév): 466.226 Ft

Nyírségvíz (2013. június-szeptember): 272.460 Ft

E.ON (11 darab számla): 31.765 Ft

Hátralékbehajtás (Best Faktoring Kft.): 7684 Ft

Képviseleti díj (Lakisz Kft.): 143.200 Ft

Hitellel összefüggő tartozás az OTP felé: 1.094.457 Ft

Összesen: 2.188.648 Ft


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!