Nyíregyháza hírei

2013.10.05. 13:15

Nagy gáz van, ha szivárog...

Nyíregyháza - Életet menthet a rutinellenőrzés, célszerű átvizsgáltatni szakemberrel a készülékeket.

Nyíregyháza - Életet menthet a rutinellenőrzés, célszerű átvizsgáltatni szakemberrel a készülékeket.A család este nyolc óra után általános rosszullétre panaszkodott, két felnőttet és egy gyermeket láttak el a kiérkező mentősök, végül megfigyelésre kórházba szállították őket... Vagy: vélhetően egy családi ház vegyes tüzelésű kazánjából, illetve a kályhából visszaáramló gáz okozhatta az általános rosszullétet... Aztán: rosszullétről panaszkodott egy négyemeletes társasház egyik lakásában élő két ember, a helyszínre érkező tűzoltók szerint tüneteiket valószínűsíthetően szénmonoxid-mérgezés okozta, a mentők a sérülteket a helyszínen ellátták, állapotuk kielégítő, az előzetes adatok szerint valószínűleg a gázkészülékből visszaszivárgó égéstermék okozta a lakásban élők tüneteit. Szerencsére egyik hír sem aktuális, viszont a veszély folyamatosan fennáll, sőt, a fűtési szezon kezdetén felerősödnek az óvatosságra intő hangok. Bár tény, hogy jobb félni, mint megijedni, ez esetben nem árt cselekedni, sőt, életet is menthet a rutinellenőrzés. Célszerű átvizsgáltatni szakemberrel a készülékeket minden esztendőben. A tulajdonos felel a lakáson belüli vezetékek és készülékek megfelelő műszaki állapotáért. Ha egy balesetet a karbantartás hiánya okozza, azért büntetőjogi felelősséggel tartozik.

– Minden évben legalább egyszer ajánlott az ellenőrzés. A fűtés megkezdése előtt mindenképpen felül kell vizsgáltatni – javasolta Sebestyén Sándor gázszerelő. – Az esetben pedig fokozottan ellenőriztetni kell, ha a gázkazán a lakótérben található. Fontos szerepük van a nyílászáróknak: a műanyag nyílászárókat légbeeresztő szelepekkel kell ellátni. Találkoztam már olyan esettel is, hogy valaki letapétázta a szellőztetőt, ami megdöbbentett.

Az elhanyagolt gázkészülék nem tökéletesen égeti el a gázt, és az égéstermék így nehezebben távozik el a kéményen. A nem tökéletesen égő gázkészülékben szén-monoxid keletkezik, ami nagyon veszélyes. A nem megfelelően működő gázkészülék ezáltal több veszélyforrást is előidézhet.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a szén-monoxid mérgezés végzetes is lehet. Elég egy ellenőrizetlen kémény vagy egy rossz kazán. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, a levegőnél kissé könnyebb gáz. Tökéletlen égés során bármikor keletkezhet. A szén-monoxid mérgező tulajdonságát az adja, hogy kétszázszor erősebben kötődik az oxigénszállítást végző hemoglobinhoz, mint az oxigén, ezért már a legcsekélyebb koncentrációban is mérgező, a szervezet oxigénhiányos állapotba kerül, akárcsak fulladáskor.

– Teljesen természetes reakció, hogy amikor kánikula van, nagy a kereslet a klímások iránt, ilyenkor pedig a kazánokat és a kéményeket vizsgáltatják át. Legalábbis ezt kellene tenni még több embernek a saját és családja biztonságáért – fejtegette Sebestyén Sándor. – A kémény felülvizsgálatát a kéményseprők végzik, ehhez be kell jutniuk a padlástérbe. Ahol a gázkazán vagy gázüzemű vízmelegítő a lakótérben (konyhában, előtérben, fürdőszobában) van, szükséges ellenőrizni, hogy biztosított-e az égéshez kellő levegő-utánpótlás. Amennyiben ajtó vagy ablakcsere volt, és az új nyílászárók már légmentesen zárnak, problémás lehet a levegő utánpótlása, ez tökéletlen égéshez vezethet, amitől szénmonoxid keletkezik, a kéményből pedig visszaáramlik az égéstermék.

A szén-monoxid tartós belégzése azért kockázatos, mert súlyos oxigénhiányt okoz, melynek hatására károsodik az agy, a tüdő és a szív. Ha valaki huzamosabb ideig tartózkodik a szén-monoxiddal telített helyiségben, az nem csak maradandó károsodáshoz, hanem akár halálhoz is vezethet. A szén-monoxid mérgezés veszélyével minden olyan esetben fokozottan számolni kell, ahol kályhával, kazánnal vagy konvektorral fűtenek.

- KM-LTL -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!