Nyíregyháza hírei

2013.11.04. 09:46

Heringek a konzervdobozban

Nyíregyháza - Egy jó koncertért sokan zsúfolódhatnak össze egészen kicsi helyen is.

Nyíregyháza - Egy jó koncertért sokan zsúfolódhatnak össze egészen kicsi helyen is.

Olvasónk nemrégiben az alábbi észrevétellel kereste meg szerkesztőségünket: „Nyíregyházi fiatalként gyakran megfordulok a megyeszékhely szórakozóhelyein. Néhány héttel ezelőtt is elmentem egy koncertre. Nem tudom, hogy mekkora a szórakozóhely befogadó képessége, de szerintem sokkal többen voltunk, mint ahányan kényelmesen elfértünk volna. Moccanni sem lehetett, olyanok voltunk, mint a heringek a konzervdobozban, ráadásul iszonyúan meleg volt. Született erről egy rendelet, ami meghatározza, hogy hányan mehetnek be egy szórakozóhelyre. Él még a szabályozás, és ha igen, akkor ki ellenőriz és milyen gyakorisággal?”

– Sajnos, a szellőztetéssel nem tudunk mit tenni, ezt így „örököltük” meg, a kinti levegő befúvásával lehet a helyiséget hűteni, de amikor kint 20 fok feletti hőmérséklet van, akkor ez nem a leghatékonyabb – reagált az olvasónk észrevételére a belvárosi szórakozóhely egyik üzemeltetője.

Két perc alatt kiürítik a helyet

– Aki járt nálunk, láthatta, mindenhová kivetítőt és kihangosítót szereltünk fel, hogy egy-egy koncerten ne „zsúfolódjanak” a színpad előtti területre. Érthető, hogy mindenki élőben akarja látni az együtteseket, ez azonban azzal jár, hogy kis helyen kell elférniük – tette hozzá az üzemeltető. A nemrég elvégzett biztonsági ellenőrzés során a szakemberek mindent rendben találtak.

– Van a katasztrófavédelem által elfogadott kiürítési tervünk, van több vészkijárat, jól láthatóak a menekülési útvonalak. Baj esetén az előírás szerinti kettő(!) perc alatt tudjuk kiüríteni a helyet, de remélem, erre soha nem lesz szükség! Mindent megteszünk azért, hogy a vendégeink – 220 fő az engedélyezett létszám, de ennyien még egy időben nem voltak a klubban – a legnagyobb biztonságban szórakozhassanak nálunk.

– A rendőrség az egyes szórakozóhelyek működésének, illetve rendezvények tartásának engedélyeztetési eljárásában szakhatóságként vesz részt. A nyíregyházi szórakozóhelyeket a rendőrség más szakhatóságokkal közösen, visszatérően ellenőrzi: ha a hatóság szabálysértést tapasztal, azonnali hatállyal felfüggeszti a rendezvényt, és a tapasztalatokról értesíti az illetékes önkormányzatot, akik bírságolhatnak, és akár visszavonhatják a szórakozóhely rendezvénytartási működési engedélyét. Az alkalmi rendezvényt a hatóság szükség szerint ellenőrzi, rendszeres rendezvények esetében azok időpontjában a hatóság évenként két ellenőrzést köteles végezni – mondta Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Juhász Attila a belváros közelében működtet klubot, amit éves rendszerességgel ellenőriznek tűzvédelmi szempontból is.

Megfordították az ajtókat

– Az első felülvizsgálat során annyi kifogásuk volt a szakembereknek, hogy – mivel a bejárat egyben a vészkijárat is – rossz irányba, befelé nyíltak az ajtók, ezeket meg kellett fordítanunk. Soha nem volt nálunk tűz, de fel vagyunk rá készülve: a padló nem éghető anyagból készült, a porraloltók működnek, érintésvédelmi szempontból kifogástalanok az elektromos berendezések, és áramszünet esetén egy szünetmentes táp biztosítja, hogy a menekülési útvonalat jelző táblák világítsanak – mondta el kérdésünkre Juhász Attila, akitől azt is megtudtuk: nem volt még példa arra – különösen azóta nem, hogy nem lehet a helyiségekben dohányozni –, hogy túllépték volna a megengedett befogadói vendégszámot a klubban.

– Természetesen, ha egy koncert iránt ekkora érdeklődés mutatkozna, a biztonságot tartanánk elsődlegesen szem előtt, nem a szórakozók igényeit – tette hozzá.

KM-BM, CSA

– Az ide vonatkozó kormányrendeletek szerint két szórakozóhelyet különböztetünk meg: melyek befogadóképessége meghaladja a 300 főt és amelyek nem – tájékoztatta lapunkat Takács Judit, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

– Az első esetben a rendezvény megtartására a helyi jegyzőnél kell az engedélyeztetést elkezdeni. A jegyző az engedélyeztetés folyamatába szakhatóságként bevonja a katasztrófavédelmet. Ilyenkor a tűzvédelmi előírásokat veszi figyelembe az ügyben eljáró kirendeltség. Ha minden megfelel a követelményeknek, akkor határozatot ad ki a jegyző az üzemeltetőnek. A katasztrófavédelem évente kétszer ellenőrzi a szórakozóhelyet működés közben, hogy az üzemeltető továbbra is a leírtaknak megfelelően tartja meg a rendezvényeit. Ezeket az ellenőrzéseket az illetékes jegyző koordinálásával lehet végrehajtani, az üzemeltetőt erről nem kell értesíteni. Évente egyszer pedig működésen kívül is ellenőrzi a katasztrófavédelem a szórakozóhelyet, ugyanúgy a jegyző koordinálásával, és itt sem értesítik ki előre az üzemeltetőt. Ezen felül akármikor ellenőrizhet a katasztrófavédelem. Ha a rendezvényen lévő emberek száma – beleértve a személyzetet is – a határozatban rögzített létszámot meghaladja (ez maximum a rögzített létszám 15 százaléka lehet), akkor a katasztrófavédelem azonnal megszakíthatja a rendezvényt. A helyszínen végzés készül erről, és ezek után a szakhatóság bírságot szab ki.

– A 300 főt meg nem haladó zenés táncos rendezvényekre vonatkozó rendelet abban tér el a fent említettektől, hogy itt az üzemeltetőnek csak bejelentési kötelezettsége van a jegyző felé. A rendezvényről a jegyző értesíti a katasztrófavédelmet, és a kirendeltség a helyszínen végrehajtja az ellenőrzést. Hogy egy szórakozóhelyen hányan tartózkodnak, arról előzetesen az üzemeltető a tűzvédelmi szabályok figyelembevételével és az általa megbízott tűzvédelmi szakember segítségével dokumentumot készít a hely működésének megkezdése előtt. A leírt számításokat, adatokat a katasztrófavédelem felülbírálja és ellenőrzi. Ellenőrzés ezen felül lakossági bejelentés és vezetői döntés alapján is történhet.

KERETESBE:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!