Nyíregyháza hírei

2013.12.19. 11:35

Ülésezett Nyíregyháza közgyűlése

Nyíregyháza - Az idei utolsó közgyűlését tartotta Nyíregyháza képviselő-testülete. Napirend előtt dr. Kovács Ferenc elismeréseket adott át.

Nyíregyháza - Az idei utolsó közgyűlését tartotta Nyíregyháza képviselő-testülete. Napirend előtt dr. Kovács Ferenc elismeréseket adott át.

12.00 - Nagy László (MSZP) szerint az elmúlt három évben az ellenzéknek nem nagyon maradt más lehetősége a véleménye nyilvánosságra hozatalára, mint a saját újság kiadása. Sok olyan probléma van a városban, amiről a lakosságnak szerinte tudnia kell, de ezt az önkormányzat lapjában és televíziójában ők nem mondhatják el. Az ovis rendezvénnyel kapcsolatosan azt kérdezte, minden országgyűlési képviselő-jelölt kap-e majd közpénzből egy kampányrendezvényt? (Az ovis karácsonyon a műsorvezető Petneházy Attila volt, aki a Fidesz jelöltje lesz a jövő évi parlamenti választáson - a szerk.) - Az ovis karácsony nem kampányrendezvény volt - mondta dr. Kovács Ferenc. A polgármester hozzátette: az Ellensúly egy szennylap, aminek a célja a lejáratás volt és nem a problémák bemutatása.

Másfél évvel ezelőtt alakult meg az Idősügyi Tanács, ezen időszak történéseit foglalja össze a testület elé kerülő beszámoló. Nagy László azt kérdezte, hány esetben fordult elő, hogy az idősek életét befolyásoló előterjesztést, annak elfogadása előtt véleményezett a tanács, mit tettek annak érdekében, hogy a legfontosabb változásokat egyértelművé tegyék a tagok számára, és azt mondta, továbbra sem ért egyet azzal, hogy egy civil szervezetben egy polgári kör is helyet kapjon.

Kósa Tímea alpolgármester azt mondta, számos, az idősek mindennapjaira hatással lévő kérdésben egyeztettek a tanáccsal. Fintor Károlyné, a tanács titkára szerint a tagok az időseket képviselik. A tanács megalakulása előtt sem jól, sem rosszul működő szervezet nem végzett ilyen tevékenységet Nyíregyházán, így nem volt előttük semmiféle minta, az első másfél év a tanulás időszaka volt - mondta.

A testület a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendelet megalkotásáról tárgyal. A rendelet alapvető szabályokat fektet le többek között a közterületi italozás, kéregetés vagy árusítás kapcsán, és lehetőséget ad a nem megfelelő, esetleg közfelháborodást kiváltó tevékenységek szankcionálására.

Két, üresen álló ingatlant bocsát a Jósa András Múzeum rendelkezésére a város: az intézmény raktárként hasznosítaná ezeket az épületeket, a múzeumban felszabaduló helyiségek pedig újabb kiállításoknak adnának helyet.


11.00 - Nyíregyháza Városért Bencs Kálmán-díjat kapott Demcsákné Balczó Ildikó, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség aktív szereplője, a Nyírség Turizmusáért Egyesület és Ingo Heerdt, a Hübner-H ügyvezető igazatója. Bencs László arany emlékérmet vehetett át dr. Kokas Attiláné, az OTP Bank nyíregyházi fiókvezetője, Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Zrt. vezérigazgatója, Gáspár László egykori nyíregyházi labdarúgó, Kardos Lászlóné nyugdíjas klub vezető és Bodnár-Tóthné Nagy Valéria kereskedő.

 A két közgyűlés között történt eseményekről szóló beszámolóhoz kapcsolódóan Petneházy Attila (Fidesz) az ovis karácsonyról azt mondta, óriási élmény volt a kicsiknek ez a nap, mindenkinek megköszönte a szervező munkát. Dr. Moskovits Károly (MSZP) a Fidesz egy múlt heti sajtótájékoztatójára utalt vissza. Az említett, Papírjuk van arról, hogy hazudtak címmel tartott tájékoztatón két fideszes önkormányzati képviselő felszólította az MSZP-frakció tagjait arra, hogy nagy nyilvánosság előtt kérjenek bocsánatot gyűlöletkeltés és rágalmazás miatt.

Moskovits Károly azt mondta, sem ő, sem a frakció többi tagja nem vesztett pert ilyen ügyben, azaz nincs papírjuk arról, hogy rágalmaztak volna, így nincs miért elnézést kérniük. Az ügyészség nem az Ellensúlyban megjelentek tartalmi valóságát vizsgálta, hanem azt, hogy az abban foglaltak alkalmasak-e arra, hogy nyomozás induljon - mondta a képviselő és azt kérte, a Fidesz ne csúsztasson ez ügyben.

Dr. Tirpák György (Fidesz) azt mondta, nem érti képviselőtársa felháborodását, és hozzátette: a legjobb védekezés a támadás. Az ügyészség bűncselekmény gyanújának hiányában utasította el a feljelentést - mondta. Úgy vélte, a városlakókat nem érdekli ez a torzsalkodás. Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) arról beszélt, hogy az Ellensúlyban megjelent cikkek alapján tett feljelentést dr. Helmeczy László hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt. Ezt az ügyészség elutasította, ezért kérték az ellenzéki képviselőket, hogy kérjenek bocsánatot. Hogy ez nem történik meg, azt tudomásul veszik. Dr. Kovács Ferenc azt kérte a képviselőktől, hogy a város ügyeivel foglalkozzanak és ne a mocskolódással.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!