Nyíregyháza hírei

2014.01.16. 16:16

Újra megnyitják a kórházi patikákat Szabolcsban

Nyíregyháza, 2014. január 16., csütörtök (MTI) - Újra megnyitják a gazdasági vita miatt január 2-án bezárt patikákat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház gyógyintézeteiben - közölte az intézmény főigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

Nyíregyháza, 2014. január 16., csütörtök (MTI) - Újra megnyitják a gazdasági vita miatt január 2-án bezárt patikákat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház gyógyintézeteiben - közölte az intézmény főigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

Mangol Csilla elmondta: várhatóan a jövő héten megkapják az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár engedélyeit a patikanyitáshoz, így január utolsó hetében a négy gyógyszertár remélhetőleg már ismét fogadhatja a receptet kiváltó betegeket.

A nyíregyházi, a mátészalkai, a fehérgyarmat-vásárosnaményi és a nagykállói kórházat működtető intézmény gyógyszertárait eddig a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egészségügyi Holding Patika Kft. bérelte és működtette. A kft.-vel szerződést bontottak, de csak a patikák ajtózárainak lecserélésével tudták visszavenni a bérleményeket a társaságtól az új év első munkanapján.

A főigazgató tájékoztatása szerint a négy gyógyszertárat a korábbi kórházvezetés adta bérbe és évente 2,5 millió forintot szedett be a működtetőtől bérleti díjként. A jelenlegi intézményi menedzsment 2013 elején 13,8 millió forintra emelte fel ezt az összeget.

Mangol Csilla megjegyezte: egy hasonló, nagy forgalmú helyen lévő patikának Nyíregyházán egyedül ennyi a bérleti díja.

Hozzáfűzte azt is, hogy a bérlő kft.-nek 2012 óta 13 millió forint tartozása van a kórházakat működtető intézménnyel szemben, ennek a megfizetéséért most kénytelenek pert indítani.

A főigazgató kifejtette, hogy egy éve próbálták "jobb együttműködésre bírni" a patikabérlő társaságot, és a kórházak részére is gazdasági, bevételi előnyöket kialkudni, de "merev elzárkózásban volt részük".

A korábban határozatlan időre kötött bérleti szerződést ezért időben és az abban foglalt kritériumoknak megfelelően felmondták. Ekkor a bérlő a kórházak felügyeleti szervéhez, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez (GYEMSZI) fordult, ott november 6-án megerősítették a kft. ügyvezetőjének, hogy a tulajdonos intézmény jogszerűen járt el a szerződés felbontásakor. Az állásfoglalást december 9-én írásban is megerősítette és megküldte a GYEMSZI.

A kft. ügyvezetője december 29-én levélben fordult a kórházak szervezetének főigazgatójához, hogy megállapodna a gazdasági vitában, majd egy nappal később azt közölte, meggondolta magát és pert indít.

Ezután történt a patikák ajtóin az országos sajtóvisszhangot is kiváltó zárcsere, a kft. pedig birtokvédelemért fordult a hatóságokhoz és peres eljárást indított.

Nyíregyházán két, Mátészalkán és Nagykállóban egy-egy patikát zártak be.

Mangol Csilla hangsúlyozta: a bíróság előtt kiderül majd, ki járt el jogszerűen, s követett-e el birtokháborítást a tulajdonos.

A főigazgató elmondta, hogy a bezárt patikák dolgozóinak felajánlották a foglalkoztatást, és tizenkét gyógyszerészt és szakasszisztens már át is vettek kórházi állományba.

- MTI - 


Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!