Nyíregyháza hírei

2014.02.18. 16:20

Nyíregyházi iskolaügy - Február végén hirdet ítéletet a bíróság

Nyíregyháza, 2014. február 18., kedd (MTI) - Február 28-án hirdet ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék a helyi Huszár-telepi görögkatolikus iskola bezárását kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány és az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye közötti polgári peres eljárásban.

Nyíregyháza, 2014. február 18., kedd (MTI) - Február 28-án hirdet ítéletet a Nyíregyházi Törvényszék a helyi Huszár-telepi görögkatolikus iskola bezárását kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány és az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye közötti polgári peres eljárásban.

A keddi tárgyaláson a törvényszék ismertette a felperes alapítvány, az alperesként perbe hívott önkormányzat és az egyházmegye perösszegző iratait, amelyeket mindkét félnek lehetősége volt véleményezni.

A két és fél órás, több esetben értelmezési vitába torkolló tárgyalás végén a bíró - további bizonyítási indítványok hiányában - február 28-ára tűzte ki a határozathozatalt.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt, a korábbi fenntartó, a nyíregyházi önkormányzat és a Sója Miklós Görög Katolikus Óvoda és Általános Iskolát jelenleg működtető egyházmegye között létrejött együttműködési megállapodás és támogatási szerződés érvénytelenségének megállapítása, valamint a roma gyerekek elkülönített oktatásának megszűnése érdekében indított pert.

A felperes emellett azt kérte, hogy a Huszár-telepi roma gyerekeket a szintén egyházi fenntartású belvárosi Szent Miklós Görög Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumon belül többségi etnikumú osztályokban helyezzék el, és állítsák vissza a korábban megszüntetett iskolabuszt.

A több mint két éve húzódó peres eljárásban tavaly áprilisban történt fordulat, akkor - a tárgyaláson tanúként meghallgatott Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter közvetítésével - a felek az eljárás szünetelését kérték arra tekintettel, hogy peren kívül egyezséget kívánnak kötni. Az egyezség azonban nem született meg, ezért az alapítvány kérelmet nyújtott be az eljárás folytatására. A polgári per így folytatódott, a legutóbbi tárgyalást tavaly decemberben tartották.

A keddi tárgyaláson felszólalt Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke is, és azt mondta, az egyházmegye az integráció híve, a Huszár-telepi gyerekeknek megvan a lehetőségük és a joguk a szabad iskolaválasztáshoz. Ezt megakadályozni és zavarni a jó érzésbe ütközik - fogalmazott.

A püspök hangsúlyozta, támogatják az iskolabusz indításának ötletét a telepen élő azon gyerekek számára, akik a város más iskoláiban szeretnének tanulni, ehhez azonban az önkormányzat akarata is szükséges.

Kocsis Fülöp elmondta, hogy az egyházmegye távlati tervei között a telepi általános iskola továbbfejlesztése, a szakképzés elindítása is szerepel.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!