Nyíregyháza hírei

2014.03.18. 15:05

Már 7800 megváltozott munkaképességűt vontak be a foglalkoztatási programba

Nyíregyháza, 2014. március 18., kedd (MTI) - Már közel 7800 érintettet vont be a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási programjába a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal - közölte a szervezet főigazgató-helyettese sajtótájékoztatón Nyíregyházán kedden.

Nyíregyháza, 2014. március 18., kedd (MTI) - Már közel 7800 érintettet vont be a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási programjába a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal - közölte a szervezet főigazgató-helyettese sajtótájékoztatón Nyíregyházán kedden.

Tatosné Takács Andrea elmondta, hogy az Európai Unió által támogatott, az Új Széchenyi Terv keretében indított, Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának elősegítése elnevezéssel indított program megvalósításához a nemzeti társfinanszírozással együtt 11,7 milliárd forint áll rendelkezésre.

A legfrissebb adatok szerint már 7794-en vesznek részt a projektben, amelynek legfontosabb eleme az elhelyezkedést segítő, 100 százalékos arányú bérköltség-támogatás, illetve a képzések, az útiköltségek és a foglalkoztatás-egészségügyi vizsgálatok költségeinek térítése.

A főigazgató-helyettes tájékoztatása szerint az év közepéig a tervek szerint 10 000 embert vonnak be a programba.

Tatosné Takács Andrea kitért arra, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nyíregyházi kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szervezetének közreműködésével 704 megváltozott munkaképességű ember jutott eddig foglalkoztatási lehetőséghez vagy képzéshez.

Vinnai Győző, a megyei kormányhivatal vezetője, a Fidesz országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón közölte, hogy Szabolcsban jelenleg 26 233 ember részesül rokkantsági, 18 517 pedig rehabilitációs ellátásban.

Tavaly a térség 32 akkreditált rehabilitációs foglalkoztató cégénél 4 058 megváltozott munkaképességű ember dolgozott, 3 787 tartós alkalmazásban. Most is négyezren felüli a létszám, 35 munkaadónál.

A civil szervezeteknél is jelentős számú a rehabilitációs foglalkoztatás, a nemzeti szociális hivatal uniós programjába pedig most már az önkormányzatok és a helyhatósági közintézmények is bekapcsolódnak, így még több rászoruló juthat munkához. A projektben való részvételhez öt helyen, Nyíregyházán, Mátészalkán, Kisvárdán, Nyírbátorban és Vásárosnaményban kaphatnak intézményi szolgáltatást a pályázó munkáltatók és az érintett ügyfelek.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere arról szólt, hogy a város önkormányzati intézményeiben jelenleg általában 3-4 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak. Ezt a számot a rehabilitációs program révén szeretnék megduplázni, s a nyíregyházi polgármesteri hivatal is részt kíván venni a projektben, állást kínálva érintetteknek.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!