Nyíregyháza hírei

2014.03.31. 14:16

Összbírói értekezleten járt Nyíregyházán dr. Handó Tünde

Nyíregyháza - Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnökével együtt érkezett hétfőn Nyíregyházára, ahol a megye bírái tanácskoztak.

Nyíregyháza - Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnökével együtt érkezett hétfőn Nyíregyházára, ahol a megye bírái tanácskoztak. A szakmai megbeszélések után álltak a sajtó rendelkezésére, ahol dr. Gyulai Gábor a Nyíregyházi Törvényszék elnöke ismertette a munkájukat az elmúlt évben leginkább meghatározó számokat. A megye bírái (469 fő, ebből 122 bíró) változatlan létszám mellett végezték munkájukat. Takarékos gazdálkodás jellemezte a tevékenységet. Az ügyelosztásoknál fontos szempont volt az arányos terhelés, ami záloga a minőségi munkának.

2013-ban a járásbíróságokra 51120 ügy érkezett, ami a korábbi ügyszámhoz képest 42%-os emelkedés. Ennek ellenére, a befejezett ügyek száma 50444 volt, ami a korábbi 36012 befejezett ügyhöz képest közel 62% emelkedés. Az ügyforgalom ilyen kiugró emelkedésének oka a szabálysértési ügyek és a bíróság elé állítások számának jelentős emelkedése. (A szabálysértési ügyek száma korábban is hasonló emelkedést mutatott, így két esztendő átlagában az emelkedés 380%).

A közigazgatási és munkaügyi bíróságok terhelése 24,7%-al csökkent, aminek oka a tb. ügyek csökkenése és a rendőrségi eljárások számának csökkenése.

A tavalyi évben a Nyíregyházi Törvényszékre érkezett ügyek száma 24815 volt, ami 53,4%-os emelkedés. Ennek oka a cégbírósági ügyek számának (adminisztratív kiegészítések) emelkedése.

A 2014-es esztendőre előirányzott célok közt az időszerű, magas színvonalú igazságszolgáltatás biztosítása, az életbe lépett új PTK. alkalmazásával kapcsolatos feladatok megoldása, gyermekbarát igazságszolgáltatás céljára szolgáló helyiségek kialakítása, és az elavult informatikai géppark fejlesztése szerepelt.

Dr. Balla Lajos kiemelte, hogy nagyon jó a kapcsolat a Nyíregyházi Törvényszék és a Debreceni Ítélőtábla között. (A fellebbezéssel zárult törvényszéki ügyeket az ítélőtáblán tárgyalják tovább).

Dr. Handó Tünde kiemelte, hogy szinte emberfeletti teljesítményt nyújtott a Nyíregyházi Törvényszék összes dolgozója, a különböző számok alapján úgy is fogalmazhatunk, hogy országos dobogós helyre jogosultak. Ha a bíróságokban bíznak az ügyfelek és nem hátráltatják a munkát azzal, hogy nem jönnek el, az segíti a hatékony ítélkezést. A Nyíregyházi Törvényszék együttműködési megállapodást kötött a helyi főiskola mellett a Debreceni és a Miskolci Egyetemmel is. Tavaly így 920 hallgatóval került kapcsolatba a törvényszék. Országosan 32 ezer diákkal kerültek így kapcsolatba a bíróságok. Ez segíthet abban, hogy a felnövekvő fiatalok se áldozatként, se vádlottként ne váljanak eljárás részeseivé.

Itt jelentette be dr. Gyulai Gábor, hogy ilyen tanácskozáson utoljára vett részt, mint a Nyíregyházi Törvényszék elnöke, ugyanis a napokban nyugdíjba megy. Utódját dr. Handó Tünde nevezte meg, előrebocsájtva, hogy 4 igen értékes pályázat érkezett az elnöki posztra, és nem vesztesek azok, akik nem nyertek. A döntés az, hogy a Nyíregyházi Törvényszék új elnöke dr. Nyakó Zsuzsanna, az eddigi elnökhelyettes. Dr. Handó Tünde egyúttal megköszönte a leköszönő Dr. Gyulai Gábor 12 éves elnöki tevékenységét.

 

Dr. Nyakó Zsuzsanna

Dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnökhelyettese, polgári-közigazgatási ügyszakos bíró. A jogi diplomát a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán vette át 1989-ben. Jogi szakvizsgát tett 1991-ben. Biztosítási szakjogászi másoddiplomával 1999. óta rendelkezik.Bíróvá 1991-ben nevezték ki a Nyíregyházi Városi Bíróságra. 2001-től az OITH-ba beosztott bíró. 2003-tól bíró a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon, 2004-től elnökhelyettes.

Tagja: a Magyar Bírói Egyesületnek, a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesületének, az Igazságügyi Szakértői Vizsgabizottságnak, a Fogalmazók Felvételi Versenyvizsga Bizottságának, a Jogi Szakvizsga Bizottságnak, az Európai Jogi Szaktanácsadó Bírák Egyesülete elnökségének, valamint a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Záróvizsga Bizottságának.

Rendszeresen részt vesz a fogalmazóképzésben, az ügyvédjelöltek EU-jogi képzésében.

Rendszeresen tart előadásokat a Magyar Igazságügyi Akadémián.

Francia nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!