Nyíregyháza hírei

2014.05.03. 16:13

A szíve mindig visszahúzza

Nyíregyháza - A Sóstóra és a stadionra is szívesen emlékezik Kárpátalja kormányzója.

Nyíregyháza - A Sóstóra és a stadionra is szívesen emlékezik Kárpátalja kormányzója.

Otthonosan érezte magát a napokban Nyíregyházán Kárpátalja márciusban kinevezett kormányzója, Valerij Luncsenko. Már hogyne érezte volna jól magát az ismerős környezetben, hiszen 2000 és 2004 között a Nyíregyházi Főiskolán tanult a Huszton született, s magyarul is jól beszélő politikus.

A legédesebb korszak

Megyénk vezetőivel tanácskozott az elkövetkező évek együttműködési lehetőségeiről, majd interjúkat adott a média képviselőnek Ukrajna és Kárpátalja céljairól, terveiről. Mindezek után rohantuk meg kérdéseinkkel, azonban mint mosolya elárulta, jóval kellemesebb témával ostromoltuk, hiszen a hivatalos ukrán politika helyett arra voltunk kíváncsiak, hogyan emlékszik vissza a főiskolás évekre.

- Az a négy év az egyik legszebb időszak az életemben, hiszen az ifjúság évei a legédesebb korszakot jelentik valamennyiünknek – idézte fel a múltat Valerij Luncsenko. – Nagyon baráti kapcsolatok fűznek Nyíregyházához. Nem túlzás azt mondanom, hogy olyan, mintha a saját otthonomba jönnék. A város nagyon sokat fejlődött azóta, hogy befejeztem itteni tanulmányaimat, s hazamentem Kárpátaljára.

– Az elmúlt tíz évben többször is jártam a megyeszékhelyen, így jól látom, hogy milyen sokat fejlődött. Mindig is irigykedve figyeltem, hogy milyen gyorsan fejlődik a település. Gyakran példának is említettem a várost kollégáimnak, akik most a donyecki, dnyepropetrovszki járásban vannak, hogy az unió támogatásával milyen sokra viheti egy település, milyen sokat segít az unió a fejlesztésekben.

– Mikor én még itt tartózkodtam, akkor még nem volt az Európai Unió tagja Magyarország, éppen abban az évben lett, amikor befejeztem a tanulmányaimat. Éppen ezért jól látom a visszatérések alkalmával a látványos fejlődést Nyíregyházán, hadd említsem meg például a kórházi fejlesztést vagy az utak jó állapotát. Egy rövid ideig tartózkodtam Kijevben is, de a szívem mindig Nyíregyházához húzott.

További részletek a kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország május 3-ai számában.

- KM-MML -


Kárpátalja márciusban kinevezett kormányzója pénteken Nyíregyházán tanácskozott.

A magyar-ukrán határátkelőkhöz vezető úthálózat fejlesztéséről is egyeztetett Szabolcs-Szatmár-Bereg megye vezetőivel Valerij Luncsenko, Kárpátalja kormányzója, aki pénteken tett bemutatkozó látogatást Nyíregyházán.

Kárpátalja új vezetője jól beszéli a nyelvünket, hiszen az édesanyja magyar.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!