Nyíregyháza hírei

2014.05.06. 13:56

Hogyan mentsük madáréletet?

Ha a városban, az utcán vagy a tereken séta közben madárfiókát látunk mit tehetünk?

Ha a városban, az utcán vagy a tereken séta közben madárfiókát látunk mit tehetünk?

Ebben az időszakban a madarak mindenütt a fiókák nevelésével foglalkoznak. Madárfióka és madárfióka között sokféle különbség lehet, két nagy csoportot állíthatunk fel: a fészeklakók és fészekhagyók csoportját. Fészekhagyók a tyúkfélék(pl. fácánok), kacsák, libák. A fészekhagyó fiókákat ne mentsük meg! Ők részben már önállóak, de a szüleik segítségére is számíthatnak, ha nem zavarjuk meg őket. Ha esetleg veszélyesnek ítéljük a helyzetüket, terelgessük őket egy közeli, védettebb helyre, ahol a szülők azért megtalálják, meghallják. Ne aggódjunk értük, a szülők nemsokára még biztonságosabb helyre vezetik őket.

A fészeklakók életük első napjaiban magatehetetlenül, csupaszon és vakon fekszenek a fészek alján, a fészekhagyók viszont nevüknek megfelelően éppen csak megszáradnak és máris elhagyják a fészket, hogy anyjuk vezetésével úszva vagy a fűszálak között bujkálva, a nádasban, esetleg a bokrok alján keressenek búvóhelyet maguknak. Fészeklakók például a ragadozók, a baglyok, galambok, énekesmadarak kicsinyei.

Komolyabb segítségre van szükség, ha:

· Csupasz, még zárt szemű, vagy csak pehelytollakkal borított fiókát találtunk

· A kismadár képtelen állni, mozogni vagy egy kicsit repülni

· A madár furcsán tartja a szárnyát, lábát, láthatóan sérült vagy esetleg vérzik (akármilyen korú példányról van is szó)

· Ha a madár szemmel láthatóan bágyadt, gyenge, nem tiltakozik a közeledésünk ellen

· Ha nagyobb testű madár fiókájával találkozunk, és az még nem repül jól. A gólyák és a nagyobb ragadozó madarak már teljesen kitollasodott, szinte felnőtt nagyságukat elérő fiókái sem képesek a túlélésre, amíg nem tudnak repülni, ezért őket vissza kell juttatni a fészekbe. (Ehhez a tűzoltóságtól vagy az alábbi szervezetektől kérhetünk segítséget: Magyar Állatkertek Szövetsége, Hortobágyi Madárkórház Hortobágyi Nemzeti park Igazgatóság (Górés tanyaim madármentő állomás), Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság, Chernel-kerti Madárvédelmi Mintatelep, Magyar Madártani Egyesület, Fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomás, Ócsai Madárgyűrűző Állomás) 

Ha azonban arra a döntésre jutunk, hogy magunk szeretnénk megmenteni a kicsi életét, és felneveljük, érdemes a következőket szem előtt tartani:

Ha vadabb állattal hoz össze a sors, pokróc, vagy rongy segítségével terítsük le, fogjuk meg, és egy kibélelt dobozban helyezzük el. El kell tudnunk dönteni, hogy milyen madárfajról van szó. Rovarevő, vagy sem(ezekről bővebben az interneten, vagy állatvédő szervezeteknél is kérhetünk, olvashatunk információt). Ha beazonosítottuk, a táplálkozásához megfelelően kell róla gondoskodni. A fiókák felnevelése nagy feladat, és sajnos még a legnagyobb elhivatottság mellett sem lehet tökéletesen utánozni a madárszülők gondoskodását, és a fiókának kisebb a túlélési esélye. Ezért csak valóban indokolt esetben fogjuk be a madárfiókát. Ne adjunk a madárfiókáknak párizsit, felvágottat, mert a sós ételeket rosszul tűrik! Ugyanígy nem megfelelő madártáplálék a kenyérmorzsa (még a verébfiókáknak sem). Csontkukac helyett lisztkukaccal etessünk! Az itatáshoz ne használjunk üvegből készült cseppentőt, mert a madár összetörheti a csőrével, és a szilánkok súlyos sérüléseket okozhatnak. Ha sikeresek voltunk, és a madárfióka életképesen megnőtt, akkor mindenképpen engedjük szabadon egy, a környezetének megfelelő helyen.

Bővebb információk:

Állatbarát Alapítvány

42/727-736 vagy [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!