Nyíregyháza hírei

2014.05.16. 07:42

Kikérik maguknak, hogy kihalnának

Garbolc, Kishódos, Tivadar - A KSH adatai szerint a megyében kilenc olyan település található, ahol kétszáznál kevesebben laknak.

Garbolc, Kishódos, Tivadar - A KSH adatai szerint a megyében kilenc olyan település található, ahol kétszáznál kevesebben laknak. Elöregedő lakosság, rohamosan fogyó népesség, periférikus elhelyezkedés, ahová csak a mobilposta és a távolsági busz jár – nagyjából így foglalhatók össze azon hatvan település közös jellemzői, amelyek a KSH elemzése alapján a lét és a nemlét határán billegnek. A statisztikai hivatal olyan falvakat vizsgált, amelyek lakosságszáma a 2011-es népszámlálás idején nem érte el a kétszázat, valamint népességük legalább 30 százalékát elvesztették a legutóbbi két cenzus között.

Tivadar él és virul

A vizsgált települések szinte mindegyike földrajzi és gazdasági szempontból is periférikus helyzetben van – nem ritkán az ország- illetve a megyehatár közelében fekszenek –, a legtöbbjük zsákfalu. Többségüket csak közúton lehet megközelíteni, azaz a tömegközlekedést csak a buszok jelentik, de van olyan település, ahol még buszmegálló sincs.

A felmérés apropóján összegyűjtöttük a szabolcs-szatmár-beregi kis településeket – a KSH adatai szerint a megyében kilenc olyan település található, ahol a lakosságszám nem éri el a kétszázat: Darnó, Garbolc, Győröcske, Kishódos, Komlódtótfalu, Nagyhódos, Nemesborzova, Rápolt és Tivadar.

– Kimutatott tény, hogy 2010-ben a népesség számához viszonyítva Magyarországon a legtöbb uniós támogatást a mi falunknak sikerült lehívnia. És ennek van is látszatja bőven – említette Danó Sándor, Tivadar polgármestere.

– Gyönyörű, szép a település, a Virágos Magyarországért versenyben rendszeresen elindulunk és már több rangos elismerést szereztünk. A fejlesztéseknek köszönhetően több fiatal költözött már hozzánk az utóbbi időben például Fehérgyarmatról. Olyan turisztikai tevékenységet bonyolítunk le, ami egyedülálló, főleg a

Felső-Tiszán számít annak. Aggodalomra semmi ok: Tivadar él és virul!

Agrárium és turizmus

Nagy Roland, Garbolc polgármestere kiigazította lapunk munkatársát, amikor a település elsorvadásáról faggatta.

További részletek a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!