Nyíregyháza hírei

2014.06.16. 08:22

A betörők nem nyaralnak

Nyíregyháza - Vannak, akik utazás előtt családi és technikai segítséget kérnek, mások a polgárőrökét.

Nyíregyháza - Vannak, akik utazás előtt családi és technikai segítséget kérnek, mások a polgárőrökét.A rendőrség munkáját nagyban segíti a polgárőrök jelenléte, főleg a kisebb településeken, ahová kevesebb hivatásos rendfenntartó jut. Nyáron különösen megnő a szerepe ezeknek az önkénteseknek, akik az utcákat róva azt figyelik, történik-e valami, ami eltér a megszokottól, esetleg kószálnak-e idegenek, ismeretlen autók a faluban, községben.


Jászovics László: Ha szólnak, hogy elutaznak, fokozottan figyelünk a házra.


A figyelő SZEM

– Kétféleképpen igyekszünk megvédeni a nyaralók értékeit, amíg távol az otthonuktól pihennek: ha szólnak, hogy elutaznak hosszabb időre, akkor fokozottan odafigyelünk rá, minden éjszaka ellenőrizzük, rendben van-e a ház és környéke – mondta el érdeklődésünkre Jászovics László, a megyei polgárőr szövetség elnökhelyettese.

Emellett létezik az úgynevezett SZEM, azaz a Szomszédok Egymásért Mozgalom, amit egy bűnmegelőzési program részeként hívtak életre az egész országban azzal a céllal, hogy az egy településen, egymás mellett élők jobban odafigyeljenek a másikra, együttműködést alakítsanak ki egymással, és felismerjék az esetleges bűnelkövetőket.

– Ezt a mindennapokban úgy kell elképzelni, hogy az idős emberek az utcán beszélgetve figyelik a környéket és azokat a házakat, amikről tudják, hogy nincsenek otthon a lakók. Ha gyanús alakokat látnak, megjegyzik, hogy milyen a ruhájuk, hogy néznek ki, ha kocsival érkeznek, akkor az autó színét, esetleg típusát, ha egy kicsit ügyesebbek, a rendszámot is felírják. Ezt leadják nekünk, mi természetesen továbbítjuk a megfelelő szervnek – részletezte Jászovics László, aki 172 települési egyesület 5275 polgárőrének munkáját felügyeli és segíti a megyében.

Ahogyan minden évben, az idén is elutazik pár hétre családjával a nyíregyházi Bakosi Roland, hogy együtt pihenjék ki az egész éves fáradalmakat.

– Általában egy-két hétre megyünk el nyaranta, van, amikor egy szezonon belül többször is távol vagyunk az otthonunktól. Ilyenkor fontos, hogy a lakást megfelelő körülmények között, biztonságban hagyjuk, s mindig legyen valaki, aki rendszeresen rápillant.

Riasztó és járőrszolgálat

– Nemrégiben betörtek hozzánk, így a riasztó beszereltetése mellett távfelügyeletet is igénybe veszek, ami annyit tesz, hogy rendszeresen járőrszolgálat figyeli a lakást. Ez a megoldás nem olcsó, de megéri. Természetesen a rokonság is nagy segítségünkre van: etetik a kutyát, gondozzák a kertet, a lakást, és van, hogy ott is alszanak egy-egy éjszakára – mesélte Roland, s hozzátette: az idén egy új módszert, a wifis IP-kamerát is kipróbálja, amely képet és hangot rögzít, így a távolból okostelefon segítségével ők is figyelhetik otthonukat.

A rendőrség betörés-megelőzési tanácsai

Általános megelőző intézkedések:

Ügyeljen arra, hogy az ajtók és ablakok zárva legyenek, és a kerítés állapota is megfelelő legyen. A riasztóberendezések nagyobb biztonságot nyújtanak, a betörők ritkábban próbálnak mechanikus védelemmel ellátott lakásba bejutni. Könnyen mozdítható értéktárgyait zárt helyen tartsa, ahol nincsenek szem előtt. Az esti órákban hagyjunk néhány beltéri lámpát égve, ezzel azt a látszatot keltjük, hogy valaki még ébren van a lakásban. Az előterekbe szereljünk fel mozgásérzékelővel vezérelt világítást, ez jelzi a kültéri mozgást, és elriaszthatja a betörőt. Ne engedjünk idegeneket a házunkba!

Megelőző intézkedések nyaralás esetén, ha hosszabb időre hagyja el otthonát:

Ne engedje, hogy a betörők észrevegyék a lakás elhagyatottságát, legyen mozgás az otthonában, egy rokon vagy szomszéd ellenőrizze, minden rendben van-e. Ne közölje idegenekkel, ne híresztelje közösségi portálokon a nyaralási terveit, pénzét ne otthon tartsa, hanem vigye pénzintézetbe, ékszereit gondosan zárja el, vagy bízzon meg valakit, hogy vigyázzon rájuk.

Nyaralás, kirándulás esetén az autóra is fokozottabb figyelmet kell fordítani:

Ne hagyjuk nyitva az ajtót és lehúzva az ablakokat. A turisztikailag kiemeltebb területeken járőrök biztosítják a védelmet, de egy lehúzva maradt ablak könnyű célpontot jelenthet még emellett is. Értékeinket lehetőség szerint ne hagyjuk a gépjárműben, ha nem tudjuk magunkkal vinni, a csomagtartóban helyezzük el őket, ahol nincsenek szem előtt.

 

KM

Ezek is érdekelhetik