Nyíregyháza hírei

2014.06.28. 15:50

Azok a végzetes lövések…

Nyíregyháza - A Nyírvidék rendkívüli kiadásban számolt be az eseményekről.

Nyíregyháza - A Nyírvidék rendkívüli kiadásban számolt be az eseményekről.A szarajevói merénylet híre még aznap, a kora délutáni órákban megérkezett Nyíregyházára. A pesti újságírók táviratozták meg a tragédiát. A helyi sajtó, a Nyírvidék azonnal rendkívüli kiadásban számolt be az eseményekről, az információkat a távirati iroda, Az Est és a budapesti tudósítások szolgáltatták.

Megtiltották a mulatságokat

Az 1914. június 30-ai közgyűlésen Májerszky Béla polgármester megilletődött szavakkal jelentette be, „hogy ő császári és királyi fensége: Ferencz Ferdinánd főherczeg, a magyar trón és korona várományosa és fenséges hitvese a folyó június hó 28. napján Serajevó városban bűnös merénylet áldozatául estek”.

Bejelentette: a gyászos hír vétele után intézkedett arról, hogy a városházára a gyászlobogót kitűzzék. Hirdetményben hívta fel a városi egyesületeket és magánosokat arra, hogy a házakra gyászlobogót tűzzenek ki. Kérte, hogy a zajos mulatságoktól tartózkodjanak, a kereskedőket felhívta, hogy a temetés órájában az üzleteket tartsák zárva, a helybeli egyházakat pedig megkereste, hogy az összes harangjukat egy félórán át húzassák meg. Utasította a rendőrséget, hogy 8 napon keresztül a nyilvános helyeken való zenélést ne engedélyezzék. Végül indítványozta, hogy az elhunyt trónörökös és hitvesének emlékezetét a közgyűlés jegyzőkönyvében örökítsék meg és részvétfeliratot intézzenek az uralkodóhoz. A bejelentést a közgyűlés egyhangúan elfogadta.

Elindultak az ismeretlenbe

1914. július 24-én szintén ő jelentette be, hogy a nyíregyházi császári és királyi 14. huszárezred parancsnokává Nagy Ákos alezredest nevezték ki, aki korábban az I. huszárosztály parancsnoka volt. Július 25. után egymást érték a városban a háború mellett szóló tüntetések. A Szerbia elleni 1914. július 28-ai részleges mozgósítás közvetlenül érintette a nyíregyházi huszáralakulatokat is, akik július 30-án indultak el a messzi ismeretlenbe.

Dr. Bene János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!