Nyíregyháza hírei

2014.06.17. 08:20

Elköltötték, de nem fizetik vissza

Nyíregyháza - Az általunk megkérdezett jelöltek el tudnak számolni a pénzzel, de visszafizetni nem képesek.

Nyíregyháza - Az általunk megkérdezett jelöltek el tudnak számolni a pénzzel, de visszafizetni nem képesek. Az 1 millió forintos kampánytámogatást az országgyűlési választásokon egyéniben indulók közül 24 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egykori aspiránsnak (6 párt 19 jelöltje és 5 független induló) kell visszautalni az államkasszába – azaz kellett volna a megadott határidőig, de ennek a kötelezettségnek még nem tettek eleget.


Szécsi Miklós: Saját erőmből nem tudnám visszafizetni az államtól kapott pénzt.


Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 41 képviselőjelölttel kötött megállapodást a Magyar Államkincstár (MÁK) megyei igazgatósága, a kötelezettségüket nem teljesítők listáját a MÁK budapesti központjától kaptuk.

Szerződés a párttal

A tervek szerint az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt csupán pártlistát állított volna az országgyűlési választásokon, azonban nem lett 27 jelöltjük, csak 21, köztük Szécsi Miklós, aki a megye 6-os egyéni választókerületében indult.


Chrabák Sándor: A támogatást valóban kampánykiadásokra fordítottuk.


– Amikor kiderült, hogy nem lesz országos listánk, az a döntés született, hogy a befektetett energia és munka ne vesszen kárba, ezért egyéni jelöltként mérettetjük meg magunkat – magyarázta az indulás okát Szécsi Miklós. – Szerződésem van a párttal, hogy amennyiben nem sikerül a 2 százalékos eredményt elérni, akkor a párt fizeti vissza az egymillió forintos kampánytámogatást. Szécsi Miklós elmondta azt is: saját erőből nem tudná kifizetni a pénzt, ezért abban bízik, a szerződés alapján az államkincstár már nem tőle követeli majd a megkapott, a kampány kiadásaira elköltött összeget.

– Forintra pontosan elszámoltam és is, és a többi képviselőjelölt-társam is a kapott egymillió forintos támogatással, s azt valóban a kampánykiadásokra fordítottuk – jelentette ki lapunk érdeklődésére Chrabák Sándor, aki A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt színeiben kérte a választók szavazatát. Szórólapok, névjegykártyák, molinók, plakátok készültek a pénzből, megjelentetett újsághirdetésre és benzinköltségre futotta az egymillióból, azonban a „hogyan fizessük vissza?” mindannyiuknak komoly gondot okoz.

Esély sincs a visszafizetésre

– Másfél éve harcolunk a devizahitelesekért, görnyedünk a lakáshitelünk alatt, esélyünk sincs arra, hogy a tisztességesen felhasznált, de az állam által visszakövetelt pénzt befizessük – magyarázta a 31 éves családapa.

– Közösen keressük a fellebbezés lehetőségét, mintegy negyvenen reménykedünk abban, hogy van más megoldás – tette hozzá Chrabák Sándor és megjegyezte: kaptak hat hónapos részletfizetési kedvezményt, ám ez nem segítség akkor, amikor az otthonukért küzdenek, ha pedig nem fizetnek, akkor a NAV-hoz kerülnek, ahol letiltják, adó módjára behajtják a kampánytámogatás összegét.

Képviselők, akik még nem fizették vissza a támogatást

Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt

Katona Gina, Tamás László FerencElégedetlenek Pártja

Nyerges József

Magyarországi Cigánypárt

Orgován Zoltán, Demeter István, Duka Dezső, Horváth Antal, Varga Zoltán

A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt

Boros Attila, Szász József, Chrabák Sándor, Kurucz Györgyné, Szilcz Ildikó, Tolnai Tibor

Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt

Szőcsi Richárd, Kovácsné Váradi Melinda, Szécsi Miklós

Társadalmi Béke Párt

Nagy Attila, Jakab József

Független jelöltek

Nagy Róbert István, Faragó László, Lakatos Miklós, Nagy János Csaba, Váradi Gábor

(Az adatok a június 5-ei állapotot tükrözik)

 

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!