Nyíregyháza hírei

2014.08.18. 15:07

Áteshetett a vitorlás

Nyíregyháza - Hétfő délelőtt az igazságügyi műszaki szakértő vezetésével folytatták a vasárnap este a Nyíregyházi repülőtéren történt baleset körülményeinek vizsgálatát.

Nyíregyháza - Hétfő délelőtt az igazságügyi műszaki szakértő vezetésével folytatták a vasárnap este a Nyíregyházi repülőtéren történt baleset körülményeinek vizsgálatát. A repülőt ízekre szedték, minden egyes alkatrészt átnéznek, a szakértő le is fotózza. Lápossi Attila egyesületi vezető elmondta:

- Korai még bármilyen kijelentés, de az okok közül keressük a legvalószínűbbet. A csörlő segítségével felemelkedő vitorlást az indulás előtt minden esetben, és repülés nélküli időkben időszakosan átvizsgáljuk. A gépen nagy tapasztalattal rendelkező pilóta és sok órát repült tanuló volt. Így sem emberi, sem műszaki okra nem tudok gyanakodni. Azonban felemelkedés közben előfordulhatott egy váratlan széllökés, vagy szélirányváltozás, ami a nem nagy magasság miatt kizárja a cselekvést, olyan kevés az idő ilyenkor. Azt kell tudni, hogy szélirányban emelkedik fel a gép, de ha szélnyírás miatt hátulról kap egy szélrohamot, akkor a felhajtó erő helyett egy lebillentő erő hat a gépre, átesik, akkor pedig hirtelen, nagy erővel landol. A magasság olyan 30-40 méter lehetett a vasárnapi baleset előtt (ez kb. 10-14 emelet magassága) ezért nincs rá idő, hogy a pilóta hosszabban reagáljon. Kiképzés során ehhez hasonló helyzetre is felkészítjük a tanulókat. Itt is az történt, hogy a gép alsó része behorpadt, és a szárny megroppant. A benne ülők maguktól kiszálltak, a gép, feltehetően nem lesz megjavítva, a javítás becsült költségei miatt az már gazdaságtalan lenne.


Felszállás közben földhöz csapódott egy vitorlázó repülőgép a nyíregyházi repülőtéren vasárnap kora este. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!