Nyíregyháza hírei

2014.08.06. 07:37

Tető alá viszik a piaci árusokat

Nyíregyháza - A 2810 négyzetméteres vásárhelyen egy 8,8 méter magas, 10 pilléren álló, térrácsos tetőszerkezet épül.

Nyíregyháza - A 2810 négyzetméteres vásárhelyen egy 8,8 méter magas, 10 pilléren álló, térrácsos tetőszerkezet épül.

Kedden reggel szokatlan látvány fogadta a Búza téri piacra érkezőket, ugyanis a piac előtt egy időre felborult az árusítás „rendje”.


Bocskai Péter: A piacrész lefedése nemcsak kényelmesebbé és kulturáltabbá teszi a vásárlást


„Ez most mi?” – lehetett kivenni néhány arra járó és buszra váró szavaiból. A kérdezősködés érthető volt, ugyanis a jól megszokott területről, a piac hátsó részéről előre költöztették kedd hajnalban a kereskedőket, mert az eddig fedetlen részen tetőszerkezetet építenek.

„Na, ez viszont nem is rossz­ ötlet!” – fogalmazott egy éppen dinnyét vásárló idős úr, mikor megtudta, hogy a tervek szerint két hónapon belül tető kerül a piac háta mögötti területre is. A vásárlók kedvét ez a csere nem zavarta meg, sőt volt, aki a Búza utcai buszmegállóból „elcsábult”az egyik standhoz, vagyis a kereskedők szemével nézve – első ránézésre – inkább előnye van az ideiglenes helycserének, mint hátránya.

Párhuzamos egyenes

– Ahhoz, hogy kulturált körülmények között lehessen kirakodni a jövőben, és ne ázzanak el az őszi esőzésekkor a zöldségek, el kell viselnünk ezt a kis költöztetést – magyarázta Lakatos Anita, a Búza téri piac egyik árusa.

– Kedden reggel pakoltunk át a piaccsarnok bejárathoz; a munkások úgy tájékoztattak, hogy körülbelül két hónapot kell itt töltenünk. Ami negatívumot látok az áthelyezésben, hogy a visszatérő vendégeink nem találnak meg egyből, keresgélniük kell az egyes standokat. Tény, hogy itt kisebb a hely, de a forgalmasabb, út menti helyszín miatt talán a vásárló az eddigieknél is több lesz – folytatta Anita.

– Korszerűbb lesz a hátsó rész, védeni fogja az árut a természeti elemektől. Az egyetlen buktatója az lehet a helycserének, hogy a vendégkörünk megtalál-e bennünket. Évek óta ugyanazon a területen árulok, van, aki szinte már vakon is eltalál a pultomhoz. Ami viszont a keresgélést megkönnyíti, hogy ha hátul bal szélen árultam, akkor itt is bal szélen találnak meg, magyarul egy párhuzamos egyenest kell követniük a vevőknek – magyarázta András, aki évek óta árul dinnyét a Búza téri piacon.

Pillérek, térrácsok

– Az árusok valóban azért költöztek a piaccsarnok elé, mert elkezdődtek a külső piaci elárusítóhely fedésének építési munkálatai – erősítette meg Bocskai Péter, a NyírVV Kft. ügyvezetője. – A csarnok előtti területet az árusokkal egyeztetve jelöltük ki, így a Búza téri parkolóban a gépjárművel érkező vásárlók zavartalanul megállhatnak.

A tavaly felújított Búza téri parkoló és a megújult piaccsarnok mellett a jövő héten elkezdődnek a hátsó szabadtéri elárusítórész felújításának előkészítési munkálatai, az aszfalt marása.

– Augusztus 16-án lesz a terület átadása. A 2810 négyzetméteres vásárhelyen egy 8,8 méter magas, 10 pilléren álló, térrácsos tetőszerkezet épül, amely régi igénye volt már a városlakóknak – említette a részleteket Bocskai Péter. A piacrész lefedése nemcsak kényelmesebbé és kulturáltabbá teszi a vásárlást és az árusítást, de kialakításánál fontos szempont volt, hogy illeszkedjen a városképbe, illetve a már meglévő, felújított csarnok épületéhez, ugyanakkor lehetőséget teremtsen szabadtéri rendezvények megtartására is.

– A beruházás előreláthatóan október 31-ére készül el. A fejlesztés önkormányzati forrásból valósul meg, de a közbeszerzési eljárás még nem fejeződött be, így költségei egyelőre nem nyilvánosak – tette hozzá az ügyvezető.

KM-SA, BM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!