Nyíregyháza hírei

2014.09.03. 07:35

Huszártelep: területi és társadalmi megújulás

Nyíregyháza - Egyre élhetőbbé válik és sokkal biztonságosabb lett a nyíregyházi Huszártelep.

Nyíregyháza - Egyre élhetőbbé válik és sokkal biztonságosabb lett a nyíregyházi Huszártelep.Szociális bérlakásokat, a lakótelep bölcsődéjének, óvodájának és öregek otthonának épületét újították fel, illetve utakat, tereket, járdákat építettek, korszerűsítettek, valamint nonprofit szolgáltató szervezeteknek alakítottak ki helyiségeket a Huszártelepen. Emellett térfigyelő biztonsági kamerákat telepítettek több ponton és a közelmúltban alakult helyi polgárőrség új irodahelyiségét is átadták.

A Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda gyermekeinek zenés-táncos előadásával kezdődött kedden a Huszártelepen a „Huszártelep Területi és Társadalmi Reintegrációja” című pályázat ünnepélyes átadóünnepsége.

Élhetőbb környezet

A program során nonprofit szolgáltató helyiségek épültek és szépültek meg a városrészben, emellett önkormányzati intézmények, szociális bérlakások újultak meg, a közelmúltban alakult polgárőrség is új irodahelyiséggel gazdagodott, de a parkosítás, járdafelújítás, kerékpárút és a biztonsági kamerarendszer kiépítése is mind-mind a környéken lakók élhetőbb, nyugodtabb és biztonságosabb mindennapjait szolgálja.


Csorba Miklósné: Az itt élő romáknak élhető körülményeket teremtenek.


Az óvoda udvarán rendezett ünnepségen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta, régóta várt mérföldkőhöz érkezett a város, hiszen – egy hosszú folyamat részeként – a Huszár-telepen a mostanra tervezett munkálatok elkészültek.

A lakók biztonságáért

– Az itt lakók örömére többek között térfigyelő kamerákat szereltek fel és helyiekből álló polgárőrség is alakult, ami együttesen sokkal hatékonyabban fékezheti meg a bűncselekményeket. A programban óvodát és idősek klubját is újítottunk, ami jól tükrözi, hogy minden korosztályt érintett a felújítás – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

– Nem emlékszem, hogy korábban a Huszártelepen történt volna a mostanihoz hasonló fejlődés. Jó úton halad a megyeszékhelynek ez a területe is, ami a jövőre nézve optimizmussal tölt el – hangsúlyozta Fesztóry Sándor, önkormányzati képviselő.

Emberi körülmények

– Az itt élő roma lakosok nagyon örülnek, hiszen megváltozott, megújult a lakóhelyük és ez számos lehetőséget teremt számukra. Országszerte megannyi roma telepet elnyomnak, a városban ezzel szemben emberi körülményeket teremtenek nekik – mondta Csorba Miklósné, a Nyíregyházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Huszár lakótelep Polgárőr Egyesület elnöke, aki hozzátette: az újonnan megalakult polgárőrségnél már tizenhat helyi önként jelentkező lakos munkálkodik a biztonságért, de szívesen fogadják a további önkénteseket is.

A projekt összköltsége közel 490 millió forint. Továbbá folyamatban van – az önkormányzat mellett a rend­őrség, a gyermekjóléti központ, a Human-Net Alapítvány és a Periféria Egyesület szervezésében – olyan szabadidős és közösségépítő projektek megvalósítása és közcélú képzési programok indítása, melyek többek között a fiatalok fejlődését szolgálják.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!