Nyíregyháza hírei

2014.09.29. 08:47

Öko falu körvonalazódik

Nyíregyháza, Kálmánháza - „Parazsat vinni és tüzet csiholni a Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete által.”

Nyíregyháza, Kálmánháza - „Parazsat vinni és tüzet csiholni a Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete által.” – Ökológiai Napot rendeznek október 4-én Kálmánházán. A Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete, és a település agilis önkormányzatának célja, hogy bemutassa a település földrajzi adottságait, gazdasági felzárkózását, igényét elődei örökségének éltetésére, fogékonyságát az új kínálatok, az egészséges, vegyszermentes termékek előállítására.

Szakmai előadások

A rendezvény helyszíne a településen az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, ahol szakmai előadásokra és párbeszédre kerül sor a gazdákkal a családi gazdálkodás bio igények szerinti felépítéséről. A kálmánházi ökológiai nap az „Ökológiai Termék Előállítás a Családi Gazdaságokban” projekt része. Ebben a minőségében olyan társadalmi-gazdasági céloknak kíván megfelelni, mint a családi boldogulás, a munkahely megőrzése, a természetes generációváltás és integrálódás a XXI. század kihívásaira adott, eredménnyel kecsegtető válaszok szerint. Az öko napon olyan témák kerülnek még előtérbe, mint a demog­ráfiai és a civilizációs krízis elkerülése, a mentálhigiénia kistérségi modelljének példaértékű megjelenítése a régió hasonló adottságú települései előtt.

Több száz gazda

A fogadó településről, azaz Kálmánházáról tudni kell, hogy több mint hatszáz családi gazdálkodó alkotja a régió élelmiszerellátási láncának részét. A település termékeit a Nyírségi Ökorégió klasszikus termesztett és tenyésztett kultúráiból kerülnek ki. A szervezők szeretnék kidomborítani a térségi önellátásra való berendezkedést, közelebb szeretnék hozni a helyiekhez a gazdálkodási modellt, mindezt az egészséges élelmiszer-előállítás palettáján.

Katalizátor szerep

A Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete, mint a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület önálló regionális egysége, korábbi sikeres ténykedései révén a katalizátor szerepét kívánja betölteni, megszólítva az ellátási lánc résztvevőit, mint az „Ökotermékek Előállítását Segítő Klaszter” tagjait. Kálmánháza lesz az első állomása annak a „Road Show”-nak, amely a október 4-én indul útjára az ország keleti szögletébe.

 

Kimutatható a fejlődés

Az Európai Bizottság októberben publikálta a Facts and figures on organic agriculture in the European Union című kiadványát. A tanulmány 2011-ig bezárólag több év adatai alapján mutatja be az ökogazdálkodás fejlődését az unió tagországaiban, így Magyarországon is. Az előrelépés EU szinten igen jelentős volt az elmúlt időszakban. Az Eurostat adatai alapján 2011-ben az EU országaiban összesen 9,6 millió hektár bioterület volt, míg 2002-ben még csupán 5,7 millió hektárról beszélhettünk. Magyarországon 2002-ben 103.700 hektár, míg 2011-ben 124.402 hektár volt az ökológiai terület nagysága.

 

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!