Nyíregyháza hírei

2014.10.30. 07:37

Mécsláng az elhunytak emlékére

Nyíregyháza - Szombaton és vasárnap reggel héttől este nyolc óráig várják a látogatókat a nyíregyházi temetőkben. A rendőrség azt kéri: ügyeljünk értéktárgyainkra, autónkra a temetőben és környékén!

Nyíregyháza - Szombaton és vasárnap reggel héttől este nyolc óráig várják a látogatókat a nyíregyházi temetőkben. A rendőrség azt kéri: ügyeljünk értéktárgyainkra, autónkra a temetőben és környékén!

November elsején, az üdvözült lelkek ünnepnapján, elterjedtebb nevén mindenszentekkor útra kelünk, hogy elhunyt szeretteink tiszteletére és emlékére mécsest gyújtsunk a sírkertekben. Ahogy az ország összes településén, úgy Szabolcs-Szatmár-Bereg és a megyeszékhely minden temetőjében meghosszabbított nyitva tartással várják a látogatókat.

Kamerákkal a tolvajok ellen

– Szombaton és vasárnap reggel héttől este nyolc óráig róhatják le kegyeletüket a látogatók a szeretteik nyughelyeinél Nyíregyházán. Főként az Északi temetőben számítunk nagy forgalomra, ezért ide november 1-jén 10 óráig hajthatnak be autóval a látogatók, akiknek 11 óráig el kell hagyniuk a sírkertet a gépjárműveikkel – tájékoztatta lapunkat Szekrényes András, a megyei temetkezési vállalat igazgatója, s hozzátette: mivel vasárnap már nem korlátozzák vezetőket, elképzelhető, hogy a rendőrség szünetelteti a behajtást, ha szükséges, de mihelyst csökkent a forgalom odabent, újra megnyitják a kapukat az autósok előtt.

– A gondnokságon egész nap a látogatók rendelkezésére állunk: a hétvégén is újraválthatják a sírhelyeket, útbaigazítást, felvilágosítást kérhetnek, kollégáink minden további nélkül segítenek az érdeklődőknek.

Az elmúlt években mindenszentek környékén megsokszorozódtak a temetői tolvajok, de nem volt ritka a (véletlen vagy szándékos) sírrongálás sem.

– Tavaly az önkormányzat hat kamerát szereltetett fel, minden egyes bejáratot és a temető több részét is figyeljük, de már magánszemélyek is helyeztek ki kamerákat. Azt tapasztaljuk, hogy ezeken a pontokon jelentősen visszaesett a vandalizmus és a lopások száma, de a sírkert többi pontján is kevesebb az ilyen jellegű probléma. Arra is volt már példa, hogy ezeknek a térfigyelő berendezéseknek köszönhetően sikerült a hatóságnak elfogni a renitenskedőket.

És ha ez nem volna elegendő, október 30-ától november 4-éig a közutakon, valamint a temetők környékén egyaránt fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak. A rendőrség munkatársai szükség esetén forgalomirányítással, tájékoztatással, útbaigazítással segítik a közlekedőket.

– A lakott területen kívül és belül egyaránt fokozottan figyeljenek az úttest mellett haladó, valamint a kijelölt gyalogos átkelőhelyek, buszmegállók környékén figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra – kérte Fedor Rita rendőrségi szóvivő.

Segítő akció

– Az elmúlt évek tapasztalatai ugyanis azt mutatják, hogy ebben az időszakban megnő a gépkocsifeltörések, zseblopások száma. Azt kérjük, hogy autójukat gondosan zárják be, értékeket ne hagyjanak a gépjárműben, lehetőleg a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolóhelyeket vegyék igénybe.

– Fokozottan ügyeljenek a KRESZ betartására, értékeiket lehetőleg hagyják otthon, irataikat, pénzüket táskájuk vagy ruházatuk belső zsebében tartsák, csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyire feltétlenül szükségük van, ne tárolják bankkártyájuk mellett annak PIN kódját, és fokozottan figyeljenek csomagjaikra – tanácsolta Fedor Rita.

– A rendőrség munkáját a közterület-felügyelet szakemberei is segítik, akik október 27. és november 2. között mindennap 8–20 óráig látnak el szolgálatot. Az akció része a temetői látogatottsághoz kapcsolódó árusítási tevékenység jogszerűségének ellenőrzése, a jogosulatlanul kereskedők kiszűrése és szankcionálása – tudatta Parillák Gabriella, a nyíregyházi polgármesteri hivatal sajtófőnöke.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!