Nyíregyháza hírei

2014.11.21. 08:50

Egy pillanat alatt lesz majd a gyilkosból áldozat

Nyíregyháza - Az előadások előtt a nézők döntik majd el, hogy a színészek kinek a bőrébe bújjanak aznap este.

Nyíregyháza - Az előadások előtt a nézők döntik majd el, hogy a színészek kinek a bőrébe bújjanak aznap este.

Új bemutatóra készül a Móricz Zsigmond Színház: november 22-én, szombaton mutatják be a Krúdy Kamaraszínpadon Lénárd Róbert Tetkó című darabját. Dr. Tasnádi Csaba, a teátrum igazgató-főrendezője azt mondja, a mai Szerbiában játszódó történet szereplői így vagy úgy, de kirekesztettek a saját közegükben, az ország pedig magán viseli a be nem hegedt trianoni sebeket.

– A kollektív tudatalattival átitatott előadásban komoly szerep jut az előítéleteknek és a beidegződéseknek, a mélyen boncolgatott emberi kapcsolatok a kisebbségi lét nehézségeit tárják fel. A darab legnagyobb kérdése, hogy az ősi, mitologikus színezetű, az egész emberiség számára ugyanazzal a jelentéssel bíró képzetek milyen hatást váltanak ki belőlünk, hogyan hatnak ránk.

Nyolc színész, két-két szerep

A Tetkó nézői ezt estéről estére próbára tehetik, hiszen az izgalmas mű sajátos formában kerül a közönség elé. Mind a nyolc színész két szerepet tanult meg, és minden egyes előadás előtt a nézők döntik el, hogy aznap melyik figura bőrébe bújjanak. Vajon hogyan, mi alapján dönt a nagyérdemű arról, hogy ki legyen a jó és ki a rossz? A színészek képesek lesznek a kollektív tudatalattit működésbe hozva egy pillanat alatt átváltozni?

– Mivel a nézők az előadás alatt felülbírálhatják a döntésüket, a gyilkosból áldozat lehet – vagy épp fordítva. Mindez rávilágít arra, hogy a határok átjárhatók, a szerepek bármikor felcserélődhetnek – mondja Tasnádi Csaba, aki szerint mindebben az az izgalmas, hogy az előadások nemcsak színházi élményt nyújtanak majd, de a nézők saját magukról is sok mindent megtudhatnak.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!