Nyíregyháza hírei

2014.11.15. 12:28

Fejükre nőttek az antennák

Nyíregyháza - Vették az adást: eltűntek a jeladók a nyíregyházi társasház tetejéről, de ugrott a tekinté­lyesebb bérleti díj is.

Nyíregyháza - Vették az adást: eltűntek a jeladók a nyíregyházi társasház tetejéről, de ugrott a tekinté­lyesebb bérleti díj is.

A társasházuk tetején lévő antennák leszerelését kérte-követelte nemrégiben a Nyíregyházi Lakásszövetkezet vezetőségétől a Kossuth utca 55. sz. lakóközössége. Az aláírásgyűjtést szervező Palkovics Elemérné szerint élettanilag, jogilag és anyagilag sem tartották egészségesnek az évek során gombamód szaporodó jeladókat, ezért döntöttek a berendezések száműzetése mellett.

– Az elmúlt másfél évtizedben egyre többet, az idén nyáron már a hetedik távközlési antennát szerelték fel a lakásszövetkezeti, tízemeletes társasházunk tetejére. Tették mindezt a Lakszöv vezetőségének engedélyével, ugyanakkor a lakóközösség megkérdezése, beleegyezése, írásbeli engedélye nélkül – kereste meg panaszával lapunkat a közelmúltban Palkovics Elemérné.

Dokumentumokat kértek

– Ha készült is előzetes sugárzásmérési szakértői vélemény, azt mi nem láttuk, nem láttamoztuk. Az újabb antenna felszerelése után betelt a pohár, elhatároztuk, nem engedjük, hogy továbbra is a fejünk felett döntsenek a jeladók kihelyezéséről, ezért a Kossuth utca 55. sz. lakóközössége augusztusban határozatban mondta ki: megtiltja az antennák további működtetését, és arra kéri a Lakszöv ügyvezetését, mihamarabb intézkedjen azok eltávolításáról.

– Egyben arra kértük Szath­máry Imre elnököt, mutassa be nekünk a korábbi gyakorlat törvényességét, jogszerűségét alátámasztó dokumentumokat, már ha vannak. Az életvédelmi, előzetes szakértői sugárzásmérési jegyzőkönyvekre is kíváncsiak lettünk volna. A személyesen átvett határozatunkra nem reagált, ezért szeptember végén tértivevényesen is elpostáztuk azt. A kért dokumentumokat nem mutatta be, az antennák pedig máig ott virítanak a társasházunk tetején.

– Úgy véljük, a társasházi törvény értelmében a lakók előzetes tájékoztatása (egészségügyi kockázatok, mérési jegyzőkönyv, anyagi vonzat stb.) és hozzájárulása nélkül egyetlen jeladó sem kerülhetett volna a fejünk fölé – fogalmazott az aláírók nevében Palkovics Elemérné.

Irreális árat kért a lakóközösség

Lapunk megtudta: a lakásszövetkezet még 2003-ban kötött bérleti szerződést a tetőfelépítmény (liftgépház) három négyzetméteres területének használatára, ahová a Contact Net Kft. távközlési berendezést telepített. Az elmúlt tíz év alatt az antennával kapcsolatban semmilyen panasz nem érkezett a Lakszövhöz a lakóközösségtől, a bérlő az évi 72 ezer forintos bérleti díjat rendszeresen megfizette, a pénz az épület felújítási alapját gazdagította.

– Az idén nyáron a lakóközösség képviselője levélben közölte, hogy a továbbiakban csak havi 72 ezer forintos bérleti díj fejében járulnak hozzá a szerződés fenntartásához. Egyeztetést folytattunk a bérlővel, aki kijelentette, hogy az évi 864 ezer forintos, aránytalanul magas összegű bérleti díjat nem tudja és nem is akarja vállalni, de felajánlotta, hogy változatlan szerződési feltételek mellett maximum évi 180 ezer forintot hajlandó fizetni.

– A szövetkezet vezetése szakemberek bevonásával két alkalommal is helyszíni szemlét tartott, tájékoztattuk a lakóközösség képviselőjét a bérlő álláspontjáról, valamint arról is, hogy a felajánlott bérleti díj elutasítása esetén a bérleti szerződést a bérlővel a műszakilag lehetséges legrövidebb időn belül megszüntetjük – taglalta Szathmáry Imre, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet ügyvezető elnöke, majd megjegyezte: a felmondási idő hat hónap, ugyanis egy antenna áthelyezése a bérlő és a szolgáltató hálózatát is érintheti, ezek ismételt összehangolása pedig időigényes feladat.

Nincs szükség előzetes mérésre

– Augusztus közepén Palkovics Elemérné egy ultimátumszerű lakóközösségi határozatban közölte, hogy „a lakóközösség megtiltja az antennák további működtetését”. Ugyanezen határozatban számon kérték a szövetkezettől az előzetes sugárzásmérési szakértői vélemények beszerzését. A szolgáltató tájékoztatása szerint az általa felszerelt berendezések minden tekintetben megfelelnek az európai és a magyar előírásoknak, használatuk külön előzetes mérések nélkül is engedélyezett.

– Az egyértelmű állásfoglalást tükröző lakóközösségi határozat alapján a szolgáltatóval megállapodtunk abban, hogy a bérleti szerződést közös megegyezéssel megszüntetjük, az antennát a cég az épületről leszereli, a felszereléssel okozott épülethibákat saját költségén kijavítja, és a berendezések által fogyasztott áramköltséget 60 hónapra visszamenőleg az épület részére megtéríti. Az antenna leszerelése a napokban megtörtént – tájékoztatott Szathmáry Imre.

- Palicz István -


Nyilatkozat: Újhelyi Róbert, Contact Net Kft.

A szolgáltató a lakásszövetkezettel kötött (több mint tíz éve fennálló) szerződés értelmében jogosan használta a bérleményt, semmilyen szerződésszegő magatartást nem követett el. A megállapodás nem korlátozta a kihelyezett antennák számát, így a lakóközösség ezirányú felháborodása érdemben értelmezhetetlen.

A rádiós berendezések szabad (mindenki által használható) frekvencián működnek, teljesítményük nem lépi át a megadott határértéket, így az egészségre semmilyen veszélyt nem jelentenek.

Ugyanakkor elgondolkodtató az, hogy a jelek szerint az egész konfliktus (antennák ottléte, vélelmezett sugárzásveszély) megoldható lett volna azzal, ha a szolgáltató elfogadja a több mint tízszeresére emelt bérleti díjat...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!