Nyíregyháza hírei

2014.11.05. 09:49

Vásárnap marad a vasárnap?

Nyíregyháza - A korlátozás alól mentesülnének a trafikok, a patikák, a benzinkutak, az újság- és virágárusok. Újratárgyalja a kormány azt a korábbi KDNP-­javaslatot, miszerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon tartsanak zárva bizonyos kereskedelmi egységek.

Nyíregyháza - A korlátozás alól mentesülnének a trafikok, a patikák, a benzinkutak, az újság- és virágárusok. Újratárgyalja a kormány azt a korábbi KDNP-­javaslatot, miszerint vasárnaponként és munkaszüneti napokon tartsanak zárva bizonyos kereskedelmi egységek.A csomag a jövő héten kerülhet a kabinet elé. Lapértesülések szerint a törvénymódosító javaslat értelmében jövő márciustól a hét utolsó napján és a munkaszüneti napokon nem tarthatnak nyitva a bevásárlóközpontok és a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek.

A korlátozás alól mentesülnek a dohányboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak, az újság- és virágárusok. A pékségek – külön szabályok alapján – nyitva lehetnek vasárnap is, de maximum délig.

A kisboltok ünnepnapja

– Hosszú évek óta koptatom már a kisboltom csempéjét. Nehezen tudnám elképzelni, hogy bármikor is megválok tőle, hozzám nőtt már – mesélte lapunknak az egyik nyíregyházi vegyesbolt tulajdonosa, majd hozzátette: a forgalom hullámzó, nehezen lehet kiszámítani, mikor mennyi vevő lépi át a bolt küszöbét, legyen szó hétvégékről, ünnepekről vagy hétköznapokról. – A nagy hal megeszi a kis halat. Így van ez a kereskedelemben is, a multik és áruházláncok elnyomnak minket. Az enyémhez hasonló kisboltok kénytelenek szembenézni azzal, hogy sok vásárló bizony a pénztárcabarátabb árakkal, gazdagabb árukészlettel és a hosszabb nyitva tartással dolgozó áruházakat választja, ott intézi a nagybevásárlásait.

– Képtelenek vagyunk felvenni az árversenyt velük annak ellenére, hogy a nagykereskedésekben szerezzük be a termékeket – panaszolta az üzlettulajdonos. A kormány „multistop-tervezete” hallatán viszont már optimizmusának adott hangot.

– Örömmel venném, ha legalább egy nap lenne a héten, amikor „levegőhöz”, megfelelő bevételhez juthatnánk, és nem kellene versenyeznünk a nagyokkal. Valamelyest megnőne a forgalmunk, hiszen a vásárlók csak hozzánk térhetnének be vasárnaponként.

– Persze, rekordbevételt így sem tudnánk elkönyvelni, hiszen az átlag vásárló igencsak árérzékeny, a drágább kisboltokban csak a legszükségesebb termékeket venné meg, a „multipártiak” pedig – a vasárnapi zárva tartásra való tekintettel – szombaton pakolnák tele a fémszekerüket a kedvenc áruházukban – tette hozzá a boltvezető.

Fontosabb a plusz pénz

Éva az egyik nagyáruházban dolgozik pénztárosként. – Ha bevezetnék a vasárnapi zárva tartást, a boltunk többmilliós bevételtől esne el havonta, dolgozók válnának előbb feleslegessé, majd munkanélkülivé. A kollégáim nevében nem beszélhetek, de én nem támogatom a szünnap bevezetését, főleg nem olyan diszkriminatív módon, ahogy az a javaslatban szerepel. A vasárnapi munkavégzésért pótlék és pihenőnap jár, tehát kifizetődő. Egyes dolgozók kifejezetten kérik, hogy a „munkaszüneti napra” osszák be őket! Nem bánkódnak az elmulasztott vasárnapi ebéd miatt, inkább örülnek, hogy hétfőn is lesz miből élelmiszert venniük – árulta el a kasszás.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!