Nyíregyháza hírei

2014.11.12. 10:30

Végeztek a „papírmunkával”

Nyíregyháza - Megyei jegyzőktől és jelöltektől érdeklődtünk arról, eltűntek-e a kampányplakátok a közterületekről.

Nyíregyháza - Megyei jegyzőktől és jelöltektől érdeklődtünk arról, eltűntek-e a kampányplakátok a közterületekről.

– Aktivistáink még kedden éjszaka is a közterületen található plakátok eltávolításán dolgoztak, bízunk benne, hogy a megyeszékhely egész területén sikerült alapos munkát végezni. Amennyiben itt-ott fennmarad esetleg plakát és arról jelzést kapunk, természetesen gondoskodunk az eltávolításról – válaszolta kérdésünkre Jászai Menyhért, a Fidesz városi elnöke.

– A jelöltek nagy részének meg kellett küzdenie a helyi fideszes médiabirodalommal, az önkormányzati – közszolgálati – média kiegyensúlyozatlan tájékoztatásaival, ezért sokan a plakátok kihelyezésével próbálták ezt kompenzálni. Ahogyan Nyíregyházán, úgy a megyében is a jelölt felelőssége, hogy a plakátokat eltávolítsa vagy eltávolíttassa. A választások óta valamennyi jelölt azon dolgozik, hogy minden plakátot leszedjenek – tudtuk meg Nagy Lászlótól, az MSZP városi elnökétől.

Csak foszlányok maradtak

A Jobbik aktivistái éppolyan aktívak voltak a „plakátháború” kezdetén, mint a végén. Bakó József, a párt megyei kampányfőnöke érdeklődésünkre elmondta: már alig találkozni jobbikos kampány­arcokkal és -üzenetekkel a megyében. A legtöbb választási plakátot Nyíregyháza közterületein helyezték ki, így most is a megyeszékhelyen akadt a legtöbb tennivalója az aktivistáknak. – Pozitívum, hogy a kampány végén csak elvétve találkoztunk olyan plakáttal, amit a választók saját ízlésük szerint átrajzoltak, jelekkel láttak el vagy „kiegészítettek”… – tette hozzá a kampányfőnök.

– Az önkormányzati választás óta egy kis csapattal folyamatosan azon dolgozunk, hogy határidőre leszedjük a plakátjainkat – mondta el kérdésünkre Máthé Csaba.

– Valamivel könnyebb dolgunk van, mint a többieknek, mert az óriásplakátjaink már korábban lekerültek, hirdetményeink nem is voltak, csak a villanyoszlopokról kell levakarnunk az esetleg fennmaradt foszlányokat – tette hozzá a független polgármesterjelölt.

Ügyeltek a határidőre

– Ami kikerült, az le is került – fogalmazott Bakosi Benjámin független polgármesterjelölt. – Megbízásos szerződések alapján helyezték el a plakátokat a belvárosban és a külső városrészeken egyaránt – tulajdonképpen mind a 15 választókerületben –, amelyeket ugyanezen szerződések értelmében kellett eltávolítaniuk a határidő végéig a megbízottaknak. Mintegy ezer plakát volt a szabad ég alatt, ennyit kellett leszedni. A választást követően egy héttel megkezdték az eltávolításukat a villanyoszlopokról és a táblákról, úgyhogy biztosan nem maradt híja a „papírmunkának”.

– Nekem és a segítőimnek nem kellett sok időt és energiát fordítanunk a „liberális” választási plakátok eltávolítására Nyíregyházán, a legtöbb ugyanis ki sem került a közterületekre… – panaszolta a szintén polgármesterjelöltként indult Marsó Tamásné Judit.

– Több ezer választási kiadvány indult útnak Budapestről a kampány kezdetén, de a szállítmány sosem érkezett meg a szabolcsi megyeszékhelyre. Mindössze néhány óriásplakátra futotta a költségvetésből, a két molinómat magam szedtem le a választások után a családtagjaimmal.

Kiszámlázzák a felmerült költségeket

– A NyírVV Nonprofit Kft. tapasztalatai szerint Nyíregyházán a plakátok 80 százalékát már a határidő lejárta előtt eltávolították a pártok, illetve jelölőszervezetek, és bízunk abban, hogy a többi hirdetést is leszedik – tájékoztatta lapunkat Szabó Edina, a társaság szóvivője.

Hozzátette: a mégis kint maradó választási plakátokat a közterület kezelője, vagyis a NyírVV Kft. leszedetheti, és a takarítás költségét átháríthatja a pártokra. A díjtétel a plakátok leszedésére fordított idővel arányos.

A lapunk által megkeresett települések jegyzői hasonló metódusról számoltak be: a város üzemeltetését végző cégek, illetve közterület-felügyelők szedik le azokat a plakátokat, amelyeket a pártok, jelölőszervezetek vagy egyéni jelöltek nem távolítottak el a törvényben rögzített határidőre, és a felmerült költségeket kiszámlázzák.

A jegyzők elmondták: a hirdetmények nagy részét már leszedték a jelöltek, illetve elég egy telefonhívás az érintetteknek, és órákon belül leszedik az ottfelejtett plakátot.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!