Nyíregyháza hírei

2014.12.22. 14:34

Ezek Vörös Ördögök! – mondták egykor a kozákok a nyíregyházi huszárokról

Nyíregyháza. Huszáros hajráról szó sem lehet! Az elmúlt húsz év folyamatos munkájának sorjázó eredményei önmagukért beszélnek: amióta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon bejegyezték a nyíregyházi Magyar Huszár Alapítványt, a megyeszékhelyen szobrot állítottak, könyveket, füzeteket adtak ki, állandó kiállítást rendeztek be, huszártalálkozókat szerveztek és utcanevek őrzik az egykori huszárelődök hős tetteit.

Nyíregyháza. Huszáros hajráról szó sem lehet! Az elmúlt húsz év folyamatos munkájának sorjázó eredményei önmagukért beszélnek: amióta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságon bejegyezték a nyíregyházi Magyar Huszár Alapítványt, a megyeszékhelyen szobrot állítottak, könyveket, füzeteket adtak ki, állandó kiállítást rendeztek be, huszártalálkozókat szerveztek és utcanevek őrzik az egykori huszárelődök hős tetteit. S már a következő húsz évre is van terv, elképzelés… Minderről részleteiben is szóltak hétfőn, a Jósa András Múzeumban, ahol a Magyar Huszár Alapítvány elmúlt húsz évét is értékelték.

Hosszan lehetne sorolni az elért eredményeket – mondta dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója –, de most én azt emelném ki, hogy vállalkozók önzetlen segítségével olyan emlékérmét adhattunk ki, amely méltó e küldetéshez, annak mérföldkövéhez. Az érme egy-egy darabját Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke adta át köszönő szavak kíséretében a támogatást nyújtó vállalkozóknak. Az elnök méltatta dr. Bene János eddigi munkáját, mely az alapítvány motorját jelenti, s elmondta: mindig nagy érdeklődéssel olvassa a megye napilapjában, a Kelet-Magyarországban megjelenő visszaemlékezéseket, amelyeket az igazgató jegyez.

„Vörös Ördögök! A kozákok nevezték el így a magyar huszárokat, amikor a magyar csapatok 1914. augusztus 15-én megvívták velük első és nyertes csatájukat. Ebben az ütközetben a nyíregyházi huszárok adták a huszárságot, így tehát őket illeti a dicsőség és az ellenség elismerése – tudtuk meg a rövid történeti visszatekintésből.

-KM-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!