Nyíregyháza hírei

2015.01.28. 09:57

Lezárult a NYÍRTÁVHŐ ellenőrzése

Nyíregyháza - Lezárult a NYÍRTÁVHŐ Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2008 és 2012 közötti időszakra nézve értékelte a társaság közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségét.

Nyíregyháza - Lezárult a NYÍRTÁVHŐ Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. ellenőrzése. Az Állami Számvevőszék a 2008 és 2012 közötti időszakra nézve értékelte a társaság közfeladat ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségét. Az ellenőrzés elsősorban a számviteli szabályok kialakításánál állapított meg hiányosságokat, ugyanakkor a díjak szabályszerű önköltségszámítással megalapozott megállapításával biztosított volt a távhőszolgáltatás átláthatósága és elszámoltathatósága. Az ÁSZ ütemezetten végzi az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató gazdasági társaságok ellenőrzését.

A NYÍRTÁVHŐ Kft. Nyíregyháza város közigazgatási területén 2012. év végén 15648 lakást és 1001 közületi fogyasztót látott el hőenergiával. Az ellenőrzött időszakban a NYÍRTÁVHŐ Kft. az Önkormányzat 100%-os tulajdonában volt. Az értékesítés nettó árbevétele 2008-ban 4185 millió Ft, míg 2012-ben 4198 millió Ft volt, az árbevételek az ellenőrzött időszakban 42,5%-kal, a ráfordítások 44,6%-kal nőttek. A Kft. az ellenőrzött években pozitív mérleg szerinti eredménnyel zárt, a saját tőke a 2008-as nyitó 3,5 milliárd Ft-ról 2012. év végére 4,4 milliárd Ft-ra nőtt.

A társaság a gazdálkodására vonatkozó számviteli szabályozásában a jogszabályi előírások ellenére nem írta elő a számviteli szétválasztási szabályokat és a szükséges nyilvántartásokat. Az eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzatát a Számviteli törvényben előírtak ellenére nem aktualizálták, a mennyiségi leltárfelvételre vonatkozóan 2012. január 1-jétől nem voltak hatályos szabályok. Az ellenőrzött időszakban elszámolt terv szerinti értékcsökkenés összegének számítása nem felelt meg a Számviteli törvényben előírtaknak.

A távhőszolgáltatási közfeladat ráfordításainak elszámolása során, a kötelezettségvállalás tekintetében nem érvényesültek teljes körűen a jogszabályok és a belső szabályok előírásai. A közfeladat-értékesítés nettó árbevételeinek elszámolása során a NYÍRTÁVHŐ Kft. szabályszerűen járt el. Vagyongazdálkodásában, az eszközök nyilvántartásánál nem érvényesültek a jogszabályok és belső szabályok előírásai.

Az Önkormányzat, mint tulajdonosi joggyakorló nem határozott meg a társaság számára a közszolgáltatási tevékenység mérésére alkalmas kritériumrendszert, továbbá a szakmai feladat-ellátás gazdaságosságának, hatékonyságának mérésére alkalmas mutatószámokat.

Az Önkormányzat belső ellenőrzése öt alkalommal végzett tulajdonosi ellenőrzést. A belső ellenőrzési tevékenység javult, megállapításaival hozzájárult a távhőszolgáltatás szabályszerű ellátásának teljesítéséhez.

Az ellenőrzés megállapításai alapján a szabályozás javítása és az átlátható működés érdekében a NYÍRTÁVHŐ Kft. ügyvezetőjének négy javaslatot tett az ÁSZ.

Az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásában résztvevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát.

Állami Számvevőszék -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!