Nyíregyháza hírei

2015.02.19. 12:45

Börtön várhat az orgazdákra

Nyíregyháza - Ukrajnából a Tiszán úsztatva, éjjel érkezett az országba a csempészett cigaretta.

Nyíregyháza - Ukrajnából a Tiszán úsztatva, éjjel érkezett az országba a csempészett cigaretta.A Nyíregyházi Törvényszék nem jogerős ítéletében társtettesként elkövetett orgazdaság és bűnsegédként elkövetett orgazdaság bűntettében mondta ki bűnösnek B. J.-t és kilenc társát – tájékoztatott dr. Toma Attila sajtószóvivő-helyettes.

Elmenekültek

A tényállás szerint az I. rendű vádlott egy ukrán állampolgárral abban állapodott meg, hogy az ukrán–magyar államhatár ukrán oldaláról a Tiszán keresztül adózatlan cigarettát juttat Tiszamogyorós térségébe, melynek átvételéről, elszállításáról, majd továbbértékesítéséről B. J. a bűncselekmény elkövetéséhez beszervezett társai segítségével fog gondoskodni.

Az éjszakai órákban, 2011. április 5-én az ukrán állampolgár összesen 105 000 doboz különféle márkájú adózatlan, ukrán zárjeggyel ellátott, 64 585 000 forint belföldi forgalmi értékű cigarettát juttatott csónakokkal Magyarország területére, majd ezt egy Ural típusú teherautóra pakolták át. A bűncselekmény elkövetését a NAV járőrei 2011. április 6-án éjjel 1 óra körüli észlelték, és megpróbálták megállítani a tehergépjárművet, ami a nehéz terepen elakadt, a IV., V., és VI. rendű vádlottak pedig elmenekültek.

Ellenőrzött a NAV

Néhány hónappal később, 2012. január 9-én a fentihez hasonló módon, csónakokon 18 343 920 forint belföldi forgalmi értékű cigaretta érkezett Magyarországra. A NAV járőrei a Kisvárda és Nyíregyháza közötti útszakaszon ellenőrizték a IX. rendű vádlott vezette gépkocsit, melynek rakterében lefoglalták a 25 060 doboz jövedéki adózás alól elvont cigarettát.

A nem jogerős ítélet szerint...

...a fenti cselekmények miatt az I. rendű vádlottat 4 év börtönbüntetésre, a III. r. vádlottat 2 év 10 hónap börtönbüntetésre, a IV. r. és V. r. vádlottakat 3-3 év börtönbüntetésre, a VI. r. és VII. r. vádlottakat 4 év 6 hónap börtönbüntetésre, a VIII. r. vádlottat 3 év börtönbüntetésre ítélte, a II. r. és IX. r. vádlottakat végrehajtásában 5 évi próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. A törvényszék az eljárás alatt elhunyt X. r. vádlottal szemben a bűnsegédként elkövetett jövedéki orgazdaság bűntette miatt folyamatban lévő eljárást megszüntette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!