Nyíregyháza hírei

2015.02.20. 11:55

Különös „méhek” repkednek az égbolton

Nyíregyháza - Hamarosan eljöhet az idő, amikor a közönséges szúnyogról se tudjuk eldönteni, micsoda.

Nyíregyháza - Hamarosan eljöhet az idő, amikor a közönséges szúnyogról se tudjuk eldönteni, micsoda.

A méltán népszerű Asterix-történetekben a gallok vezére soha nem félt egyébtől, minthogy egyszer fejére szakad az ég. „De csak nem holnap van kiskedd” – nyugtatta magát. Ám ha arra gondolunk, hogy manapság mi minden megtörténhet a fejünk felett, még a főgall is belátná: az a bizonyos „kiskedd” talán mégiscsak itt kopog az ajtónkon.

Emberek nélkül repülnek

Napjaink egyik slágertémája lett, hogy az egyébként is agyonszántott levegőeget hamarosan különös járművek, úgynevezett drónok népesíthetik be. Érthető, ha most sok kedves olvasó felszisszen a név hallatán. Az meg mifene? Pláne, hogy a számítógépes szövegszerkesztők is makacsul „drótok” vagy „trónok” csereszót kínálnak fel a különös kifejezés helyett.

Lássuk, mik is azok a drónok! Elméletileg minden olyan repülő szerkezet – legyen bármilyen színe, szaga, vagy alakja – amelyikben nem foglal helyet pilóta. Erre már Gombóc Artúr is fújná, hogy akkor van édes, keserű drón, kerek, szögletes, hosszúkás és rövid, göbölyű és ronda (de finom) – ami annyira nem is állna messze az igazságtól.

Mert a közös bennük, hogy ember nélkül repülnek. Sokat látott és hallott blogvadászok már „régen” tudják: léteznek a rovarméretűtől egészen a többtonnásig. A mozivilág ismerői hátán pedig még a hideg is futkos a név hallatán.

Félelmetes a hírük

A drónok fogalmához elsőként talán mindig is a félelem érzelemcsoportja társult. Holott az efféle technikával foglalkozó szakemberek nem győzik hangoztatni: vannak szerethető röppentyűk is. Ez utóbbi miatt olyan népszerűek, és ezért esik róluk annyi szó. Persze, félelmetes hírük sem véletlen, mert – mint ahogyan szinte minden találmány – ez is a hadiipar édesgyermeke. A világ nagyhatalmai évek óta használják hadászati célokra, s a nanotechnológia korában valóban törik a fejüket rovarméretű, harci eseményekben, vagy felderítésben is jól használható szerkezeteken. Használhatóságukkal kapcsolatban egyébként az eddigi fiaskókat is érdemes figyelmeztetésként kezelni. Csapódtak már fesztiválközönség közé, ijesztették meg a római pápát, vagy utasszállító repülőgép pilótáit. De egyelőre maradva az emberarcú tudománynál, többségük valóban szelíd légi jármű.

Tény, egyre több bukkan fel a környezetünkben is, ami legfőképpen a kereskedelemnek és az új szolgáltatói fantáziának köszönhető. Várhatóan egy egész iparág épül majd a használatukra, hiszen számtalan cél érdekében, s főleg haszonnal röptethetők. Népszerűségük növekedésével szükségessé vált a repülések szabályozása, ami a hatóságoknak igen komoly fejtörést okoz. Olyan ez, mintha a szárnyalni tudó rovarvilág közlekedési rendjét kellene felülvizsgálni. Az Európai Unió fontosnak is gondolta, hogy 2016-ra minden tagállamban rend legyen ezen a téren, így a hazai kötelezőkre is nagyobb figyelem irányult.

Drága a bírság

Gyorsan nő a hobbifelhasználók száma is, s nekik sem haszontalan tisztában lenniük a szabályokkal. Megszegésük akár 100 000 000 forintos, igen, nem elírás, százmilliós bírsággal is járhat.

Erre mondhatná Kálmán bácsi a bajusza alatt mosolyogva, hogy a papírsárkánnyal nemigen volt soha, semmi gond.

KM-MJ


Maximum százötven méter magasra repülhetnek vele, de egyelőre nincs rá szabály, hogy magánterület fölé nem szállhatnak. Zsögöny Tamással a drónokról és kistestvérükről, a quadrocopterről beszélgettünk. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!