Nyíregyháza hírei

2015.02.09. 13:07

Máramarosszigeten a Mustárház fiataljai

Nyíregyháza - A Szigeti Magyar Ifjúsági Szervezettel (SZMISZ) közreműködve a Mustárház képviseletében 12 fiatal látogatott el Máramarosszigetre február 3-8. között egy ifjúsági csere keretein belül.

Nyíregyháza - A Szigeti Magyar Ifjúsági Szervezettel (SZMISZ) közreműködve a Mustárház képviseletében 12 fiatal látogatott el Máramarosszigetre február 3-8. között egy ifjúsági csere keretein belül. Az ifjúsági csere a kulturális sokszínűség jegyében zajlott, melynek elsődleges célja, hogy megismerjék egymás kultúráját, hagyományait, szokásait, csökkentsék a másik iránti idegengyűlöletet és felhívják a fiatalok figyelmét a sokszínűségre Európában. Mindezeknek a fontosságát különböző kreatív foglalkozások keretein belül valósították meg ez alatt a pár nap alatt. A szóbeli és különböző látványos előadások által betekinthettek a román, ukrán és magyar nép mindennapi életébe, szokásaiba, hagyományaiba, ezt követően pedig kézműves műhelymunkák során testet is öltöttek ezek a történetek.

A különböző motívumokkal készített húsvéti tojások, háztartási eszközök, faragott fakanalak és különböző kisebb festmények, rajzok sokaságából pedig az utolsó nap folyamán egy kiállítás került megrendezésre a helyi rádió épületében. Az ifjúsági csere folyamán nemcsak a hagyományok ápolása és a másik megismerése került középpontba, hanem az idegen nyelvek fontossága, hiszen azon kívül, hogy megismerkedtek néhány román, magyar szóval ezen kívül a csere hivatalos nyelve az angol volt, így ennek gyakorlását is még inkább elsajátíthatták a résztvevők. Ha már kulturális sokszínűség, akkor természetesen ellátogattak a fiatalok a máramarosi börtönmúzeumba, a skanzenbe, a szaploncai vidám temetőbe, és bejárták a környező települések látnivalóit is.

A csere után is megmarad a fiatalok közötti kapcsolat, hiszen közösen készítenek egy útmutatót, mely betekintést enged a kulturális értékekre, turisztikai látnivalókra a két térségből, melyek tartalmazzák majd a résztvevők ajánlásait is.

- Mustárház -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!