Nyíregyháza hírei

2015.02.23. 19:12

„Mi itt nagyon szeretjük a simulékony lányokat”

Nyíregyháza - Lassú, magabiztos léptekkel és gúnyos mosollyal közeledett a már gyanakvó munkavállalóhoz.

Nyíregyháza - Lassú, magabiztos léptekkel és gúnyos mosollyal közeledett a már gyanakvó munkavállalóhoz.

Emese egyedülálló anyaként munkát kapott egy helyi, elismert vendéglőben, mint pincérnő. A fiatal nő mindig ápolt külsővel és megnyerő mosollyal nézett szembe a kihívásokkal. Az első napja az adminisztrációval kezdődött. Hamar kiderült, hogy jó helyre került. Itt minden és mindenki hangos volt a mozgástól és a munkától. Jó munkahelynek látszott.

A nő alig várta a következő napot, hogy bizonyítson az új kollégáinak és a főnököknek. Tudta, több helyen is be kell majd segítenie, nincs megállás, ha vendég van, akkor hajtani kell. Nyilván sokat kell majd dolgoznia, de bízott önmagában és remélte, hogy mindenki elégedett lesz a munkájával.

Nem ez volt az első munkahelye. Korábban szakácsként dolgozott a Dunántúlon, egy hasonló étteremben. Ott is elismerték kitartását és szorgalmát. Sajnos, családi okok miatt haza kellett költöznie a szülővárosába, ezért otthagyta a már megszokott munkahelyét.

Szankcionálható

„A munkahelyi szexuális zaklatás a hatalommal való visszaélés egyik megnyilvánulása, ezért elfogadhatatlan, visszataszító és bizonyos esetekben jogilag is szankcionálható cselekmény. A szexuális zaklatás jelensége a széleskörű nemzetközi felmérések és kutatások alapján elsősorban a nőket érinti.”

Eljött a nagy nap

Emese izgatottan várta, hogy végre odaérjen az új munkahelyére. Várta, hogy végre ismét része legyen egy rendszernek, dolgozni akart és bizonyítani. Korán érkezett, nem akart elkésni, úgy gondolta, inkább ő várjon, minthogy ő várakoztasson meg másokat. Hamarosan meg is érkezett az egyik főnöke, rokonszenves előzékeny, középkorú férfi. Elmesélte, hogy mi is lesz a lány feladata, beszélt a szokásokról, szabályokról. Még mindig csak ketten voltak mikor a férfi behívta az irodájába, hogy még valamit alá kellene írnia. Emese gyanútlanul követte.

Szép nagy iroda volt, nagy íróasztallal és még nagyobb párnázott ajtóval, amit a nő után rögtön be is zárt. Egy gyors és megszokott mozdulattal kulcsra fordította a nagy, barna ajtó zárját. Aztán lassú, magabiztos léptekkel és gúnyos mosollyal közeledett a már gyanakvó munkavállalóhoz. Odaért, de nem állt meg, egyre csak közelebb került. Emese szótlanul hátrált, a férfi követte. Végül a falhoz érve mindketten megálltak. A szorított helyzeten még egy félreértetlen mozdulat és kijelentés nehezített: „Mi itt nagyon szeretjük a simulékony lányokat” és a férfi a nőre dőlt. Erre az áldozat már egyértelmű választ adott. Reflexszerűen emelkedő térde a zaklató ágyékába talált… Biztos fájt neki – mondta a nő, most már higgadtan –, de nem volt mit tennem, döntenem kellett. Emese még aznap felmondott, pedig a szerződésén az aláírása még meg sem száradt.

A megtörtént esetet lejegyezte: Faragó Viktor, a program pszichológusa.

Ne bánts! program

Ha ön úgy érzi, munkahelyén zaklatták, bántották, megalázták, forduljon bizalommal a RÉV Alapítvány munkatársaihoz. A szexuális zaklatás és mobbing (pszichoterror) visszaszorítására Szabolcsban és Borsodban indított kampányt a Norvég Civil Alap támogatja.

A Ne bánts! programban résztvevő szakemberek (pszichológus, jogász, pedagógus) maximális diszkréció mellett nyújtanak ingyenes segítséget az áldozatoknak, támogatják a munkahelyi kollektívákat a közösségépítésben, segítenek a cégeknek a zaklatásmentes munkahelyi modellprogram kialakításában.

Érdeklődni, jelentkezni a [email protected] e-mail címen, vagy a 06-70/43-30-298 telefonszámon lehet, személyesen Nyíregyházán, az Átrium Üzletház 1./38. számú irodában. Honlap: www.mobbingnelkul.eu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!