Nyíregyháza hírei

2015.02.09. 13:29

Rákosi börtönei a Jósa András Múzeumban

Nyíregyháza - A Jósa András Múzeum a tavaly népszerű „Építjük a nép országát” című, Rákosi-diktatúra éveit bemutató időszaki tárlat hatására idén is bemutatja az 1950-es évek nyomasztó korszakát.

Nyíregyháza - A Jósa András Múzeum a tavaly népszerű „Építjük a nép országát” című, Rákosi-diktatúra éveit bemutató időszaki tárlat hatására idén is bemutatja az 1950-es évek nyomasztó korszakát. Február 13-án, 11 órakor „Rákosi börtönei” címmel nyílik új, egyedülálló időszaki kiállítás a múzeumban a közelgő, február 25-i Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából.

A tárlat az 1950-es évek büntetés-végrehajtási intézeteit, a börtönök és internálótáborok világát fogja megidézni. A kiállítás középpontjában szemügyre vehető majd egy rekonstruált zárka, részben eredeti, korabeli tárgyakkal - vasajtóval, vasággyal.

Bemutatásra kerül a Csillagbörtön bitófája is, mely a zárka mellett nem csupán „börtönélményt” nyújt, hanem emlékeztet az ártatlanul, politikai okokból kivégzettekre és meghurcoltakra, bemutatva ezzel a Rákosi Mátyás fémjelezte ötvenes évek Magyarországát.

A kiállítást április 26-ig lehet majd megtekinteni.

 -Holmár Zoltán -

múzeumpedagógus

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!