Nyíregyháza hírei

2015.03.04. 09:20

Ha sipít a méhkirálynő

Nyíregyháza - A tizenkét éves nyíregyházi diák innovatív újítása segítheti a méhészek munkáját.

Nyíregyháza - A tizenkét éves nyíregyházi diák innovatív újítása segítheti a méhészek munkáját.

Hiába csupa fül a méhész, korántsem tudja egyértelműen kiszűrni a méhkirálynő cseréjét. A tizenkét éves Zsigó Miklós Rajzás elnevezésű projektje megoldást nyújt a speciális helyzetre. Már több fórumon rácsodálkoztak az újítására.

Noha a Kutató Diákok Mozgalma középiskolásoknak kínál bemutatkozási lehetőséget tudományos igényű versenyekkel, a kiírásban nem határoztak meg alsó életkori határt, ezt a kiskaput nyitotta ki a nyíregyházi hatosztályos Krúdy gimnázium hetedikese.

A szekszárdi Garay János Gimnáziumban rendezett Műszaki- és reáltudományi Tematikus Konferencián ugyanazt a témát feszegette, mint előzőleg a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány 12. Szabadfogású Számítógép Versenyén. Ott bármilyen számítógéppel készült pályaművel nevezhettek a tizenkilenc évnél fiatalabbak.

– Családunk régóta a méhészet bűvöletében él. Nagypapának 200 családos méhészete volt, édesapám folytatta a hagyományokat, mi pedig a húgaimmal szintén érdeklődünk ez iránt – vallotta be Miklós. – Tudjuk, hogy a méhészeknek mekkora gondot jelent tavasszal a méhcsaládok királynőcseréje. Sokszor az új méhanya úgy kel ki a kaptárban, hogy utána kirepülés közben magával vonzza a dolgozók túlnyomó részét. Azzal, hogy új családot alapít, problémát okoz, anyagi kára származik belőle a méhésznek.

A pályamunkából kiderül: a zümmögéshez viszonyítva az új méhkirálynő jellegzetes, magas frekvenciájú hangon sipít. Mindez intő jel a nagyon jó fülú méhészeknek: elérkezett az idő a beavatkozásra, azaz még megakadályozható a kirajzás. Megkülönböztethető a rajzás előtt álló família hangja a nem rajzó családéhoz képest, ám nem mindenki tudja ezt a zajt kiszűrni. Ezért is hasznos a találmány, ami a mikrofonnal és a frekvenciaelemző mobilalkalmazással figyelmeztet az új méhkirálynő érkezésére. Miért fontos mindez? A méhanya ugyanis átlagban négy évig él. Amikor már a végét járja vagy közben nem teljesít jól, akkor „leváltják”, ergo megölik.

A 12. Szabadfogású Számítógép Versenyen a díjazott projektek között szerepelt Zsigó Miklós, aki az Erzsébet téri Design Terminálban fogadhatta az elismerő gratulációt. A szekszárdi Műszaki- és reáltudományi Tematikus Konferencián is ezt a témakört vesézte ki, amiről egyébként naprakész blogot vezet. A megoldás egyébként bárkinek evidens lehetne, de eddig nem jutott eszébe senkinek sem. Leginkább a professzionális méhészeknek nyújt komoly segítséget, akik több száz családot tartanak.

KM-LTL

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország 2015. március 4-i számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!