Nyíregyháza hírei

2015.03.06. 08:41

Jutalom járt a jó gazdálkodásért

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Pluszforrásokkal honorálta az állam a jól gazdálkodó településeket.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Pluszforrásokkal honorálta az állam a jól gazdálkodó településeket.

A kormány 2012-ben döntött az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról: 1956 település adósságát vállalta át az állam részben vagy egészben. A teljes összeg 600 milliárd forintot tett ki, eb­ből közel 50 milliárd volt a Sza­bolcs-Szatmár-Bereg megyei helyhatóságoktól átvett adós­ság mértéke.

Akkoriban sok olyan polgármester adott han­got véleményének, aki évek, évtizedek óta a takaré­kos gazdálkodás híve volt, mond­ván: az önkormányzat fe­leslegesen verte a fogához a garast. A megnyugtatásukra a kormány közölte: pályázato­kat írnak ki az érintett telepü­lések számára, így ismerve el a munkájukat.

Az akkori ada­tok szerint megyénkben 66 önkormányzatot nem érintett az adósságkonszolidáció – kíváncsiak voltunk arra, meg­kapták-e megérdemelt ju­talmukat. Kiderült: igen. Kom­penzációban részesültek, az erről szóló határozat ajánlásokat is megfogalmazott arra vonatkozóan, mire fordíthatják az így kapott pénzt. Az összeget településtípusonként határozták meg, azaz a lélekszámhoz igazították a források mértékét. Az általunk megkérdezett polgármesterek azt mondták, örülnek, hogy honorálták erőfeszítéseiket.

– Átmeneti likviditási problémák áthidalására szolgáló folyószámlahitele volt az önkormányzatnak, amely tavaly elmaradást mutatott, ennek a feltőkésítéséhez kaptunk hatmillió forintot – nyilatkozta a panyolai polgármester, Muhari Zoltán. – Ebben az értelemben Panyolát is kárpótolták, ami egy hatszáz fős település számára óriási segítség. A számla kiegyenlítésével a hitelünk is törlődött. Eszünkbe se jutott, hogy többet várjunk ettől. Egyébként sem panaszkodhattunk abban az évben, mert egy húszmilliós nyertes pályázatból fel tudtuk újítani az óvodánkat – mondta a település első embere.

Ez számukra hatalmas összeg

– Tavaly áprilisban jött a kormányhatározat, hogy Nyírpazony a konszolidációban nem érintett településeknek járó kompenzációban részesül – adta tudtunkra a község polgármestere, Dubay László.

– Ezzel ismerték el, hogy jól gazdálkodtunk. A kormányhatározatban meg volt adva néhány ajánlás: közintézmények felújítására, úthálózat kiépítésére, csapadék- és belvízgondok enyhítésére lehetett igénybe venni, s ebbe a mi elképzelésünk is belefért. Bel- és csapadékvíz-elvezetésre, illetve járdaépítésre nyújtottunk be igényt. Nem sokkal később értesítettek, hogy az erre elkülönített forrás egyelőre elapadt, ami nem jelenti azt, hogy kimaradnánk a támogatásból. Mi úgy is tekintünk erre a pénzre, mint hamarosan megérkező járandóságra.

– Száztizenkétmillióról van szó, ami a település életében hatalmas összeg, az éves költségvetésünk negyedét teszi ki. A csapadékvízzel kapcsolatos problémánkat meg tudnánk oldani belőle, s még másra is jutna. Vannak olyan települések, ahol szintén ebből finanszíroztak projekteket, s már be is fejezték azokat – mondta Dubay László.

KM– SZ. A., M. J.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 6-i számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!