Nyíregyháza hírei

2015.03.29. 14:52

Körmünkre ég a tavaszi munka

Nyíregyháza - Fontos kerti feladatokra szólít a növény-egészségügyi igazgatóság.

Nyíregyháza - Fontos kerti feladatokra szólít a növény-egészségügyi igazgatóság.Az elmúlt napokban – sokak örömére – megérkezett a tavasz. A növényeink napokon belül rohamos fejlődésnek indulnak, így a metszési, koronaalakítási feladatokat be kell fejezni. A csonthéjas növényeink (őszibarack, kajszi) esetében ajánlott a késői metszés, fehérbimbós állapotban, mivel így csökkenthető a gutaütést okozó baktériumos fertőződés.

Tüntessük el a betegeket!

Vágjuk le a moniliniával fertőzött vesszőket, a tavalyról fán maradt gyümölcsmúmiákat. Őszibarackon érdemes visszavágni a szálvesszőket, mert a tafrinás levélfodrosodás leghamarabb a kihajtó csúcsrügyeken jelenik meg, és a barackmoly kártételét is csökkentjük. A tafrinás fertőzés veszélye különösen megnő, ha áprilisban 7 C° alatti a hőmérséklet és párás, esős időjárás uralkodik. A beteg, rákos sebeket ki kell tisztítani, és sebkezelő anyaggal lezárni. A sebkezelő szert kívülről befelé hordjuk föl, középen hagyjunk egy kis rést, melyen a gyógyulási folyamat során képződő váladék, mézga távozhat. Általában a 2 cm-nél nagyobb átmérőjű vágási felületet sebkezelő pasztával érdemes lefedni.

A metszés során „akasztót” ne hagyjunk, mert az visszaszárad, kórokozók, vértetvek telepedhetnek meg rajta. Fontos az eszközök rendszeres fertőtlenítése, mártsuk 10%-os hipóoldatba őket!

Mossuk le bő lével!

A metszés, törzstisztítás, sebkezelés után fagy- és szélmentes időben, rügypattanáskor elvégezhetjük a lemosó permetezést. Ügyeljünk arra, hogy a növényvédő szert bő lével, áztatásszerűen juttassuk ki. A réztartalmú szerek hatékonyak például az almás termésűek baktériumos betegségével, a tűzelhalással szemben.

A réz- és kéntartalmú, vagy ezek kombinációját tartalmazó növényvédő szerek lemosásszerű alkalmazásával megfelelő alapokat teremtünk az egész vegetációs időszakra, hiszen hatékonyak a gombás betegségek (varasodás, lisztharmat, monilinia, levéllikasztó), baktériumos fertőzések ellen. Természetesen a faj- és fajtaérzékenységet vegyük figyelembe a dózis és a készítmény, illetve a kijuttatási időpont megválasztásánál, különösen a csonthéjasok esetében!

– A lemosó permetezést alkalmazhatjuk a kártevők áttelelő alakjai (levéltetvek, atkák, pajzstetvek) ellen is, amikor valamilyen olajtartalmú készítményt használunk (paraffin, napraforgóolaj), melyek filmszerű réteget képezve elzárják a levegőtől a kártevőt, s így fejtik ki hatásukat.

– Bizonyos készítmények a kórokozók és kártevők ellen egyaránt hatékonyak, ilyenek például a réz és olaj, vagy poliszulfidkén- és olajtartalmú szerek.

– A növényvédő szert bő lémennyiséggel, áztatásszerűen kell kijuttatni. Az elvégzett kezelést a permetezési naplóban rögzíteni kell, melynek meglétét a növényvédelmi felügyelő piaci árusításkor, terményértékesítéskor ellenőrizheti. A növényvédelmi kezeléseket a címkén feltüntetett előírások maradéktalan betartásával kell elvégezni! – mondta el Bujdos László növényvédelmi osztályvezető.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!