Valótlan tartalmú ellenőrzési jegyzőkönyv

2019.05.06. 12:08

Vodka aranyáron – Korrupció miatt emeltek vádat két volt pénzügyőr ellen Nyíregyházán

Az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és az ehhez kapcsolódóan elkövetett két rendbeli, hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az ügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatóságának állományába tartozott pénzügyőröket.

A vádirati tényállás szerint 2017. augusztus 29-én, a pénzügyőri szolgálatot ellátó vádlottak két szabolcsi település közötti útszakaszon megállítottak egy személygépkocsit, amelyet egy általuk jövedéki jogsértés elkövetése miatt korábbról ismert férfi vezetett.

A gépkocsi átvizsgálásakor – a szabályosan tartható jövedéki termékeken felül – 4 üveg magyar zárjegy nélküli vodkát és 2 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát találtak. Miután ezen termékeket betették a szolgálati gépkocsiba, közölték a férfival, hogy jövedéki jogsértés miatt bírságot kell fizetnie. A férfi kérte, hogy a szabályszerű eljárástól tekintsenek el, amelyért cserébe a vádlottak 30.000,- forintot kértek. A férfi először ezt sokallta, végül elfogadva az összeget, a bankjegyeket összehajtva az útlevelébe tette, amelyet átadott a pénzügyőröknek.

A vádlottak a pénzt kivették, ezután az útlevelet visszaadták, majd kötelességüket megszegve – anélkül, hogy a feltárt jövedéki jogsértés miatt intézkedtek volna – elhajtottak a helyszínről és az ellenőrzési adatlapon valótlanul azt rögzítették, hogy az ellenőrzött személynél jogsértést nem állapítottak meg.

További szolgálati tevékenységük során a pénzügyőrök a vodkával és a cigarettával kapcsolatban rádión valótlanul azt jelentették, hogy azokat a városi piac mellett, illetve egy buszmegállónál találták. Miután bevonultak szolgálati helyükre, erről valótlan tartalmú ellenőrzési jegyzőkönyvet, valamint lefoglalásról rendelkező végzést készítettek.

A vesztegetést elfogadó volt pénzügyőr vádlottak terhére rótt bűncselekmények büntetési tételének felső határa – a halmazati büntetési szabályokra figyelemmel – tizenkét év.

A korrupciós pénzt átadó gyanúsított a nyomozás során elhunyt, ezért az ügyészség vele szemben az eljárást megszüntette.

Forrás: ugyeszseg.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!