megoldatlan ügy

2020.07.08. 06:55

Megtalálták a 2014-ben eltűnt mexikói diákok egyikének földi maradványát

2014. szeptember 26-án az Ayotzinapa tanítóképző főiskola 43 diákja tűnt el Igualában, de a történtek hátterét és részleteit máig homály fedi.

Megtalálták a 2014-ben eltűnt 43 mexikói diák egyikének földi maradványát, egy lábcsontot – közölte Omar Gómez Trejo, a mexikói főügyészség az üggyel megbízott különleges nyomozati egységének vezetője kedden.

Ez az első ilyen lelet 2014 vége óta, amikor egy másik diák csontdarabját találták meg.

Trejo szerint nagyjából húsz kilométerre attól a helytől, ahonnan a diákokat elhurcolták, tavaly novemberben egy bejelentés alapján 15 nyomra – köztük hat emberi maradványra – bukkantak a nyomozók egy szakadékban. A csontokat az ausztriai Innsbruck Egyetem szakértőinek adták át kivizsgálásra. Elmondása szerint a szakemberek egy lábcsont alapján azonosították Christian Alfonso Rodríguez Telumbrét, az eltűnt diákok egyikét. Hozzátette, hogy a lelet kétségbe vonja a korábbi vizsgálat megállapításait, mivel azt nem a coculai szeméttelepen találták meg.

2014. szeptember 26-án az Ayotzinapa tanítóképző főiskola 43 diákja tűnt el Igualában. A korábbi hivatalos vizsgálat szerint a diákok buszokat zsákmányoltak, amellyel egy tüntetésre akartak utazni. A rendőrök több buszt megállítottak, majd átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei tévedésből egy rivális banda tagjainak hitték őket, így meggyilkolták, majd elégették őket, és egy coculai szeméttelepen szórták szét a maradványokat. Független vizsgálatok azonban kétségbe vonják a hivatalos verziót. A történtek hátterét és részleteit máig homály fedi. Az ügyben pedig eddig senkit sem ítéltek el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában