Háború a szomszédban

2022.05.13. 06:42

Erősödni fognak a mariupoli acélművek elleni támadások (videó)

79. napja lángol az orosz–ukrán háború tüze.

 

Az ukrán katonai hírszerzés főnöke szerint az év végére Ukrajna győzelmével véget ér a háború

 Az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint a nyár végére döntő fordulat várható a háború menetében, és a harcok az idei év végére Ukrajna győzelmével befejeződnek.

Kirilo Budanov vezérőrnagy a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak adott, péntek este sugárzott interjúban úgy fogalmazott: a fordulópont augusztus második felében lesz, és az aktív harci cselekmények zöme az idén véget ér.

Budanov tábornok szerint a háború azzal az eredménnyel zárul, hogy Ukrajna visszaszerzi az ellenőrzést határai felett, és az összes elvesztett területen helyreáll az ukrán fennhatóság, beleértve a Krímet és a Donyeck-medencét.

Hozzátette: ez nem lesz könnyű, de "abszolút bizonyos", hogy a háború Ukrajna győzelmével végződik.

Arra a kérdésre, hogy miként lehet ebben ennyire biztos, az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy válaszolt, hogy "ez a munkám, ezt nekem tudnom kell, hiszen ki tudhatná mindezt, ha nem én".

Hozzátette: a háború kimenetelének következtében Oroszországban vezetőváltás lesz, "ez a folyamat már el is kezdődött, ebben az irányban halad és már nem lehet leállítani".

"Megerősíthetjük (azokat az értesüléseket), hogy (Vlagyimir) Putyin (orosz elnök) nagyon rossz állapotban van lélektanilag és fizikailag, nagyon beteg, egyszerre több betegséggel, köztük rákkal küszködik" - állította Kirilo Budanov vezérőrnagy a pénteki Sky News-interjúban.

Részletes adatok említése nélkül kijelentette azt is, hogy Oroszországnak hatalmas veszteségei vannak "emberekben és fegyverzetben mérve egyaránt".

Hozzátette: nem tartja meglepőnek a háború kezdete óta elszenvedett orosz balsikereket, hiszen Ukrajna "mindent tud az ellenségről", minden tervét ismeri, szinte már e tervek megszületésének pillanatában.

Budanov úgy fogalmazott: jóllehet Európa komoly fenyegetésnek tartja Oroszországot és fél az orosz agressziótól, "mi azonban nyolc éve harcolunk Oroszországgal és elmondhatjuk, hogy Oroszország széles körben emlegetett ereje csak mítosz".

Oroszország ennyire nem erős, az orosz hadsereg "csupán felfegyverzett emberekből álló horda" - tette hozzá.

Megtámadtak egy fegyverraktárt Harkovban

Az orosz légierő megtámadott egy fegyverraktárat az ukrajnai Harkov régióban – írja a RIA állami hírügynökség. A hírügynökség az orosz védelmi minisztériumra hivatkozott, amely szerint pénteken érte támadás a létesítményt.

Az orosz offenzíva Donbászban sikertelen volt az ukrán vezérkar szerint

Az orosz hadsereg sikertelenül próbált támadást indítani a Donyeck megyei Olekszandrivka és Bohorodychne, valamint a Luhanszk megyei Zolote és Komysuvakha ellen - írja a Kyiv Independent az ukrán vezérkarra hivatkozva.

Ukrajna egymillió ember felfegyverzésére készül

Ukrajna védelmi minisztere azt mondta, hogy

reményei szerint egymillió harcost fognak felfegyverezni, miközben az ország a háború új, hosszú szakaszára készül.

Oleksiy Reznikov Facebook-bejegyzésében megjegyezte, Ukrajnának, hogy megnyerje a háborút alaposan meg kell terveznie az erőforrásait és nem követhetnek el hibákat. Azt írta Oroszország már stratégiai vereséget szenvedett. Úgy véli, a külföldi fegyverek érkezése és az ukránok ösztönzése tovább billenti az egyensúlyt Oroszországgal szemben, de előtte Ukrajnára még rendkívül nehéz hetek vártak.

Zelenszkij csak közvetítő nélkül hajlandó Putyinnal tárgyalni

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy

hajlandó Vlagyimir Putyinnal közvetlenül beszélni, de csak közvetítők nélkül.

Zelenszkij a Rai 1-nek azt nyilatkozta, hogy egyelőre a párbeszéd, és nem az ultimátum feltételeiről kezdték meg a tárgyalást – írja a Sky News.

„Elnökként kész vagyok beszélni Putyinnal, de csakis vele. Közvetítői nélkül.”

Ukrajna és Oroszország nem tárgyalt személyesen március 29-e óta, akkor Fehéroroszország határán találkoztak.

Zelenszkij szerint a személyes találkozó felé az első egyértelmű lépés az orosz csapatok kivonása lenne Ukrajnából.

Valószínűleg erősödni fognak a mariupoli acélművek elleni támadások

Az orosz csapatok valószínűleg fokozni fogják az azovsztáli acélmű támadását a következő napokban, azután, hogy minden civilt evakuáltak - írja a Sky Nes az ukrán fegyveres erőkre hivatkozva.

Mariupol, 2022. május 6. Az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" belügyminisztériumának sajtószolgálata által 2022. május 4-én közreadott képen füst száll a magasba a mariupoli Azovsztal acélmû területén. Az Azovsztal az utolsó olyan terület az Azovi-tenger partján fekvõ kikötõvárosban, amelyet az orosz erõknek még nem sikerült elfoglalniuk, oda vették be magukat a várost védõ ukrán katonák, és több száz civil is ott talált menedéket. MTI/AP/Az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" belügyminisztériumának sajtószolgálata
Forrás: -

Az acélműben még mindig sok ukrán katona van, többen súlyosan megsérültek.

A tegnap az ukrán miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy tárgyaltak 38 sérült katona kihozataláról, de arról nincs információ, hogy született-e megállapodás.

 

Oroszország azt tanácsolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak az Egyesült Királyságba

Oroszország azt tanácsolja állampolgárainak, hogy ne utazzanak a "barátságtalan" Egyesült Királyságba - írja a Sky News

AZ OROSZ KÜLÜGYMINISZTÉRIUM SZERINT NEHÉZ BEUTAZÁSI VÍZUMOT SZEREZNI AZ ORSZÁGBA, TOVÁBBÁ FELHÍVJÁK A FIGYELMET AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG RENDKÍVŰL "BARÁTSÁGTALAN" MAGATARTÁSÁRA OROSZORSZÁGGAL SZEMBEN.

Emellett esetleges pénzügyi veszteségek és problémák miatt az orosz állampolgároknak nem tanácsolják az Egyesült Királyságba való beutazást.

 

Térképen az orosz-ukrán háború állása

A brit Védelmi Minisztérium Twitter-oldalán megosztotta az orosz-ukrán háború legfrissebb hadmozdulatait ábrázoló térképét.

 

Svéd jelentés: Stockholm NATO-csatlakozásával konfliktusokat lehetne megelőzni

Svédország NATO-csatlakozásával csökkenne a katonai konfliktusok kockázata, és ebből adódóan válságokat lehetne megelőzni Észak-Európában - jelentette ki pénteken Ann Linde svéd külügyminiszter újságírók előtt a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatos parlamenti jelentés bemutatásának alkalmából. 

A svéd NATO-tagság stabilizáló hatású lenne, és a balti-tenger körüli országok javát szolgálná – tette hozzá a külügyminiszter. Az esetleges NATO-tagság kérdését vizsgáló biztonsági jelentésben megállapították: Svédország sebezhetőbbé válik, ha egyetlen olyan északi ország marad, amely nem tagja az észak-atlanti szövetségnek. Ugyanakkor annak a kockázata is fennáll, hogy Oroszország megtorló lépést tesz, ha Stockholm beadja csatlakozási kérelmét – jegyezték meg a parlamenti jelentésben.

Már pénteken elzárhatják a gázt Finnország felé

Oroszország egyik válaszlépése a finn NATO-csatlakozáshoz már pénteken érvénybe léphet, ugyanis egy finn lap arról ír vezető finn politikusokra hivatkozva, hogy már pénteken felfüggesztheti a Finnország felé irányuló gázszállításokat a Gazprom – írja az Origo.

A kremencsuki olajfinomító elleni támadásról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagypontosságú, nagyhatótávolságú orosz tengeri és légi indítású fegyverek megsemmisítették a Poltava megyei Kremencsuk északi külterületén lévő olajfinomító termelési létesítményeit valamint számos, az ukrán hadsereg ellátására szánt benzint és gázolajat tartalmazó tartályt – jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentést ismertetve.

A Dnyeper-menti Kremencsuk olajfinomítóját április 26-án már támadták az orosz erők nagyhatótávolságú rakétákkal. A létesítmény, amely sajtójelentések szerint Ukrajna egyetlen üzemképes olajfinomítója, egyebek között a Nyikolájev környékén állomásozó ukrán csapatokat látta el üzemanyaggal. A finomító tavaly 3,2 millió tonna olajat dolgozott fel.

 

A németek csaknem kétharmada tart attól, hogy hazájuk belesodródik a háborúba

A németek csaknem kétharmada tart attól, hogy hazájuk belesodródik Oroszország Ukrajna ellen indított háborújába, a többség azonban úgy véli, hogy a kormánynak a veszély ellenére nem szabad visszafognia magát a Kijevnek nyújtott támogatásban - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.

Az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint a német állampolgárok 63 százaléka aggódik amiatt, hogy németország belesodródhat a háborúba. A nőknél csaknem háromnegyedes, 73 százalékos ez az arány, a férfiaknál jóval kisebb, 51 százalék. Pártok szerinti bontásban a legnagyobb arányt – 77 százalékot – a jobbközép CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló AfD támogatóinak körében regisztrálták. Az aggodalom legkevésbé a szociáldemokratákkal (SPD) és a liberálisokkal (FDP) kormányzó Zöldek támogatóira jellemző, csupán 46 százalékuk érez háborús veszélyt.

A televízió DeutschlandTrend nevű kutatássorozatának új felmérésében azt is kimutatták, hogy a háborúba sodródás miatti aggodalommal együtt az orosz támadás ellen védekező Ukrajna melletti kiállás is jellemző a német lakosságra.

Ezt jelzi, hogy csupán 38 százalék ért egyet azzal az állítással, hogy „A német kormánynak visszafogottabban kellene támogatnia Ukrajnát, nehogy minket is megtámadjanak”, és 55 százalék elutasítja ezt a hozzáállást. A támogatás visszafogását sürgetők aránya a főleg az ország keleti részén, a volt NDK területén népszerű AfD szavazóinak körében a legmagasabb, 77 százalék, és a Zöldek táborában a legalacsonyabb, 17 százalék – mutatta ki az ARD felméréseit készítő infratest dimap közvélemény-kutató társaság.

Elképzelhető, hogy az oroszok visszavonulnak Izjumból

Az amerikai Institute for the Study of War kutatóintézet szerint elképzelhető, hogy hamarosan az oroszok feladják az izjumi kiszögellést és visszavonulnak a területről. Átcsoportosítás után pedig Szeverodonyeck és Liszicsanszk körül próbálják meg bekeríteni az ukrán védőket.

 

Az ukránok szerint az oroszok lakóépületeket bombáznak Luhanszkban

A luhanszki terület közigazgatási vezetője szerint az elmúlt napon 31-szer ért találat lakóépületeket a térségben.

 

Ukrajna újabb orosz hajóra mérhetett csapást a Kigyó-sziget közelében

Ukrajna azt állítja, hogy megrongált egy logisztikai hajót a Kígyó-sziget közelében, állítólag a Vszevolod Bobrov nevű hajót rakétatalálat érte és kigyulladt. A támadásról az odesszai terület katonai adminisztrációjának szóvivője számolt be – írja a The Guardian.

Az amerikai Maxar cég által megosztott műholdfelvételek szerint valószínűleg rakétatámadás ért egy orosz Serna-osztályú partraszálló hajót is a sziget közelében.

A Kígyó-sziget körül az elmúlt napokban heves harcok folynak az ukrán és orosz erők között.

 

Az orosz csapatok újabb offenzívát indítottak az Azovsztal gyár ellen

Az orosz csapatok május 13-án újra megpróbáltak betörni az Azovstal acélgyárba – jelentette Petro Andruscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója. Az ukrán vezérkar szerint Oroszország folyamatosan lövi az ostromlott acélművet, ahol a várost védő utolsó ukrán katonák tartózkodnak – írja a Kyiv Independent.

Elképesztő felvételen az Azovstal-gyárban folyó harcok

 

Több mint tizenegyezren érkeztek csütörtökön Ukrajnából

Magyarországra csütörtökön az ukrán-magyar határszakaszon 5670 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 5777-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

A beléptetettek közül a rendőrség 463 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől csütörtökön 305 ember, köztük 89 gyermek érkezett budapestre vonattal – tudatták.

A britek szerint az orosz parancsnokok kockázatos műveleteket hajtanak végre

A brit Védelmi Minisztérium közzétette napi jelentését az ukrán-orosz háború állásával és hadmozdulataival kapcsolatban. A britek szerint Oroszország jelentős erőket vet be Izjum és Szeverodonyeck környékén, hogy megpróbáljon áttörést elérni Szlovjanszk és Kramatorszk felé. A front ezen szakaszán az oroszok elsődleges célja az ukrán védők bekerítése, elszigetelve őket a nyugatabbra lévő egységek támogatásától, utánpótlástól.

A britek szerint az ukránok sikeresen megakadályoztak egy orosz folyami átkelési kísérletet. A Szeverodonyecktől nyugatra megkísérelt átkelés során az Északi-Donyec folyón az orosz hadsereg jelentős veszteséget szenvedett, az ukrán erőknek sikerült a pontonhidat is megsemmisíteni. A jelentés szerint egy folyón való átkelés rendkívül kockázatos katonai manőver, és jól mutatja, hogy az orosz parancsnokokra milyen nagy nyomás nehezedik, hogy előrehaladást érjenek el a kelet-ukrajnai műveletekben, ha ekkora kockázatot vállalnak.

Összességében az orosz erők nem tudtak jelentős haladást elérni Kelet-Ukrajnában annak ellenére, hogy a kijevi és a csernyihivi területekről kivont egységeiket, feltöltés után erre a területre összpontosították – áll a jelentésben.

Más elemzők az eseményekkel kapcsolatban arra mutatnak rá, hogy nem csak egy, de legalább két orosz pontonhidat semmisítettek meg az ukránok. Ennek ellenére azonban az oroszok újabb pontonhidakat építettek és (ellentmondva a brit közlésnek) a támadás a jelek szerint előrehalad. Videó az egyik megsemmisített pontonhídról:

 

Állítólag újabb orosz helikoptert lőttek le az ukránok

Az ukrán vezérkar jelentése szerint május 12-én az ukrán légvédelem semlegesített egy Ka-52-es orosz harci helikoptert és 5 db Orlan-10-es drónt, továbbá sikerült a levegőben megsemmisíteni egy orosz rakétát is - írja a Kyiv Independent.

 

Maximalista háborús célokat fogalmazott meg a brit külügyminiszter

A brit kormány azt akarja, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója kudarcot valljon. Liz Truss külügyminiszter a múlt hónapban még azt mondta, hogy Oroszországot ki kell szorítani „egész Ukrajnából".

A G7-ek külügyminisztereinek németországi találkozóján csütörtök este már tovább ment, és azt mondta, hogy a szankciókat nem szabad feloldani addig, amíg az oroszok teljesen ki nem vonulnak és meg nem állapodnak a békében. 

– Vlagyimir Putyin orosz elnöknek olyan vereséggel kell szembenéznie, amely megakadályozza a további agressziót.

Elemzők attól tartanak, hogy az ilyen konkrét követelések egy napon összeütközésbe kerülhetnek Ukrajna érdekeivel, és ez megnehezítheti a politikai rendezést.

Erősek a vádak, mondta az orosz katona ügyvédje

Pénteken áll bíróság elé Kijevben egy orosz katona egy fegyvertelen ukrán civil állítólagos meggyilkolása miatt. Az invázió kezdete óta ez az első alkalom, hogy az orosz hadsereg egyik tagját háborús bűncselekmény miatt vád alá helyezik. Az ukrán törvények értelmében akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.

A 21 éves Vadim Sziszimarin őrmestert azzal vádolják, hogy fejbe lőtt egy 62 éves férfit az északkeleti Csupakhivka faluban. Ügyvédje elismerte, hogy erősek a vádak, ügyfelével pedig még nem döntötték el, mivel fognak védekezni.

Irina Venediktova főügyész közölte, hogy több mint 10 700 lehetséges háborús bűnt vizsgálnak, amelyekben több mint 600 gyanúsított érintett, köztük orosz katonák és kormánytisztviselők.

NATO-hadgyakorlat zajlik Észak-Macedóniában

Swift Response 22 elnevezéssel NATO-hadgyakorlat kezdődött Észak-Macedóniában. A katonai szövetség legfiatalabb tagja 30. országként, 2020-ban csatlakozott a szervezethez. Most egy olyan gyakorlatnak ad otthont, ahol a NATO-erők bevetési készségeit tesztelik. A gyakorlaton körülbelül 4600 katona vesz részt Észak-Macedóniából, Albániából, Montenegróból, Görögországból, Olaszországból, valamint Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok hadseregéből. Céljuk megmutatni, hogy a NATO-erők bevethetők az egész világon, és teljes mértékben együttműködhetnek egymással. 

Brit katonák szállnak ki egy amerikai helikopterből a Swift Response 22 gyakorlaton Forrás: AFP/ROBERT ATANASOVSKI

 

Ukrajna a lopott gabona kereskedelmére figyelmeztet

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az ellopott ukrán gabonával kereskedőket felelősségre vonják – jelentette az Interfax-Ukraine hírügynökség. Oroszország Ukrajna megszállása óta blokádot vezetett be a Fekete-tenger partja mentén, megakadályozva ezzel több millió tonna gabona exportját. Ukrajna több százezer tonna gabona ellopásával vádolta meg az orosz erőket.

Kuleba hármas bűnözőnek nevezte Oroszországot azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint egy orosz hajó lopott ukrán gabonával horgonyzott le Szíriában. 

– Bombázta Szíriát, elfoglalta Ukrajna egy részét, és most lopott ukrán gabonát ad el Szíriának – mondta a politikus.

Putyin orosz elnök korábban azt mondta, hogy országa a jó termésnek köszönhetően növelni fogja exportját. Az ellátási láncokban a háború által okozott zavarok miatt jelentősen emelkedtek a gabona világpiaci árak.

Egy évig is eltarthat Finnország NATO-tagságának ratifikálása

Finnországnak a NATO vezetői azt mondták, akár egy évig is eltarthat, amíg az ország teljes jogú tagként csatlakozik a katonai szövetséghez. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint minimum négy, de akár tizenkét hónapig is eltarthat, mire a NATO 30 tagállamának törvényhozása külön-külön hivatalosan támogatja Finnország tagfelvételi kérelmét.

A jelentkezés és a csatlakozás közötti időszakban Finnország még nem élvezné a NATO által biztosított teljes biztonsági garanciákat. Boris Johnson brit miniszterelnök világos kijelentést tett arról, hogy az Egyesült Királyság az átmeneti időszakban sokféle módon, akár katonai eszközök átadásával is segítheti Finnországot. Hansonló támogatásokról tárgyal az északi ország vezetése Törökországgal, Németországgal, Franciaországgal és Spanyolországgal is.

A közösségi médiát a háborús bűnök bizonyítékainak archiválására kérték

A YouTube-ot, a TikTokot, a Twittert és a Facebookot arra kérték, hogy archiválják azokat a tartalmakat, amelyek bizonyítékul szolgálhatnak az orosz háborús bűnökről Ukrajnában.

Az NBC News szerint az Egyesült Államokban négy magas rangú kongresszusi képviselő küldött hivatalos kérést a cégek vezérigazgatóihoz. Közös levelükben azt írják: „Azért írunk, hogy bátorítsuk a Metát, hogy tegyen lépéseket a platformjain megosztott tartalmak megőrzése és archiválása érdekében, amelyek potenciálisan bizonyítékként használhatók fel, mivel az Egyesült Államok kormánya és nemzetközi emberi jogi megfigyelők vizsgálják az orosz háborús bűnöket és emberiesség elleni bűncselekményeket Ukrajnában."

Megkezdődött az első háborús bűnnel vádolt orosz katona pere

Egy kijevi bíróságon megkezdődött az első, háborús bűnnel vádolt orosz katona pere. A vádlott a 21 éves Vadim Sziszimarin, a Kantemirovszkaja harckocsihadosztály katonája. Azzal vádolják, hogy február 28-án az északkelet-ukrajnai Szumi régióban lévő Csupakhivka faluban agyonlőtt egy 62 éves fegyvertelen férfit, aki a kerékpárján ülve telefonált, hogy ne jelenthesse az ukrán védőknek az oroszok jelenlétét a faluban.

 

Blokkolta egy szenátor a segélytörvényt

Rand Paul republikánus szenátor blokkolta az Ukrajnának szánt 40 milliárd dolláros segélytörvény elfogadását az Egyesült Államok szenátusában. Paul a törvény módosítását követelte, amely magában foglalja egy különleges főfelügyelői poszt létrehozását, aki felügyeli a segélyek elköltését.

Rand Paul, aki Kentuckyt képviseli a szenátusban, külügyekben különutas politikusnak számít, és gyakran tiltakozik az ellen, hogy pénzt küldjenek olyan tengerentúli háborúkra, amelyekben az Egyesült Államok nem vesz részt. 

– Nem menthetjük meg Ukrajnát az Egyesült Államok gazdaságának pusztításával – mondta a szavazás előtt.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt az eset után ukrán kollégájával, akivel közölte: a törvényt a Képvselőház túlnyomó többséggel jóváhagyta, és a Szenátusban is erős kétpárti támogatást élvez, ezért nem kétséges a jóváhagyása.

Jermak: tartós szankciókra van szükség

Andrij Jermak, Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője azt mondta egy befolyásos európai tisztviselőkkel és diplomatákkal folytatott online találkozón, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja egész európa elleni agresszió és a nemzetközi kapcsolatok általánosan elfogadott elvei elleni támadás, az agresszort ezért közös erőfeszítésekkel kell megállítani, beleértve a rendszerszintű hosszú távú szankciókat. 

– Naivitás lenne azt várni, hogy az orosz vezetés az orosz állampolgárok alacsonyabb életszínvonala miatt feladja a terveit. Biztosítanunk kell tehát, hogy a pénzügyi rendszer ne birkózzon meg ezzel a teherrel, hogy az orosz ipar ne rendelkezzen a technikai képességekkel, technológiával és anyagokkal háborús fegyverek előállításához. Ezért a szankcióknak hosszú távúaknak kell lenniük – mondta Andrij Jermak.

Zelenszkij: Oroszország stratégiai veresége mindenki számára nyilvánvaló

– Oroszország stratégiai veresége már most mindenki számára nyilvánvaló a világon, és még azok számára is, akik továbbra is kommunikálnak velük. Oroszországnak pedig egyszerűen nincs bátorsága beismerni. Gyávák. Az igazságot pedig rakéta-, légi- és tüzérségi csapások mögé próbálják elrejteni. Ezért az a feladatunk, hogy addig harcoljunk, amíg el nem érjük céljainkat ebben a háborúban. Szabadítsuk fel földünket, népünket és biztosítsuk megbízhatóan biztonságunkat! – mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában