Tranzit

2023.08.27. 18:53

Szánthó Miklós: 1100 éve az a magyar stratégia, hogy egy birodalom se olvassza be az országot

Magyarország "nagystratégiája" ma is az kell legyen, amely 1100 éve mindig: egyetlen birodalomnak sem engedhető meg, hogy beolvassza az országot - idézték az Alapjogokért Központ Facebook-oldalán Szánthó Miklós főigazgató Tranzit fesztiválon elhangzott szavait vasárnap.

MW

Forrás: Facebook

A szombaton tartott előadásban Szánthó Miklós az átalakuló világrendről, a nagyhatalmak szerepfelfogásáról és Magyarország jövőbeli helyéről beszélgetett Takács Szabolcs washingtoni nagykövettel és Horváth Leventével, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központjának igazgatójával. 

A főigazgató arról beszélt: 

az Egyesült Államok hegemón szerepe gyengülőben van, új nagyhatalmak - például Kína - emelkednek fel, vagy térnek vissza a geopolitika színpadára. 

Ebben a helyzetben csak az lehet a magyar cél, hogy blokkosodás helyett az összekapcsoltságot választva, "önző módon csak a magyar érdeket érvényesítsük, ne külső erőközpontoknak akarjunk megfelelni" - vélekedett. 

Szánthó Miklós "az orosz agresszió szülte ukrajnai háborúra" adott nyugati válasszal, a "szankciós és leválasztási politikával" kapcsolatban a létező legrosszabb stratégiának nevezte azt, ha "Oroszországot Kína karjaiba hajtjuk", és szerinte mégis ez történik. 

Az amerikai és európai globalista baloldal az elmúlt években több olyan "ki nem kényszerített" hibát vétett, ami meggyengítette a Nyugat globális pozícióit - tette hozzá. 

Úgy fogalmazott: 

Brüsszelben nem tudják, hol legyen Európa helye az átalakuló világrendben.

 Semmi jele átgondolt stratégiának Európa jövőjéről, az "eurokraták" szerinte nem képviselik az európai érdekeket. 

Szánthó Miklós azt mondta: 

békepártisággal csak Magyarország képviseli az igazi uniós érdeket. 

Hangsúlyozta: Magyarországnak ezért is fontos szuverenitásának megőrzése, valamint az, hogy megtarthassa gazdasági kapcsolatait a Nyugattal és Kelettel is. 

Ehhez szükséges az is: "ne hagyjuk magunkat belelökni olyan helyzetekbe", hogy választani kelljen egyik vagy másik blokk között - jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában