Ukrán válság

2023.08.19. 08:00

Egy hatéves gyermek is életét vesztette a csernyihivi rakétatámadásban

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 542. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Részben kiégett ház előtt egy járókelő Csernihivben 2023. augusztus 19-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Svédországban tárgyal az ukrán elnök

Ulf Kristersson svéd kormányfővel tartott tárgyalása után Volodimir Zelenszkij közölte, hogy Ukrajna megkezdte a tárgyalásokat Stockholmmal Gripen vadászgépek szállításáról az ukrán légvédelem megerősítése érdekében.

Ma részleteiben megvitattuk a svéd Gripen vadászgépek beszerzésére vonatkozó esetleges tárgyalásokkal kapcsolatos kérdéseket

– mondta az ukrán elnök közös sajtótájékoztatójukon, hozzátéve, hogy ez a téma központi helyet foglal el más svéd vezetőkkel tartott megbeszélésein is. Zelenszkijnek ez az első látogatása Svédországban az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított orosz háború óta, és a Gripenekről folytatott tárgyalásokat megelőzte az Egyesült Államok jóváhagyása arról, hogy Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának.

 Zelenszkij szombaton elmondta, hogy az ukrán pilóták kiképzését már megkezdték.

Ulf Kirstersson a sajtótájékoztatón elítélte az észak-ukrajnai Csernyihiv elleni szombati orosz rakétatámadást, amelyben Kijev közlése szerint hét ember halt meg és száznál többen sebesültek meg. A két fél megállapodást írt alá, amelynek értelmében Ukrajna megkezdi svéd CV90 harci járművek gyártását.

Pal Jonson svéd védelmi miniszter kedden közölte, hogy a kormány 313,5 millió dolláros (110,76 milliárd forint) új katonai segélycsomagot állít össze Ukrajna számára, javarészt lőszerekből és a korábban már leszállított fegyverekhez való pótalkatrészekből. Stockholm harckocsik, légvédelmi rendszerek és Type 90 páncélozott gyalogsági harci járművek szállításával is segíti az ukrán háborús erőfeszítéseket.

Hét halálos áldozata és 110 sebesültje volt a csernyihivi rakétatámadásnak

Bejelentése szerint a csapás a város középpontját érte, és eltalált egy színházat, valamint egy egyetemi épületet is. Olekszandr Lomako csernyihivi ügyvivő polgármester később bejelentette, hogy a támadásnak 7 halálos áldozata és 110 sebesültje volt. 

A belügyminisztérium közlése szerint az egyik halálos áldozat egy hatéves gyermek, a sebesültek között pedig 12 gyermek és 10 rendőr is van.

A tárca azt is közölte, hogy a támadás idején az érintett téren sokan éppen templomba tartottak.

Csernihiv, 2023. augusztus 19. A találatot kapott Tarasz Sevcsenko színház Csernihivben 2023. augusztus 19-én, miután orosz rakétatámadás érte az észak-ukrajnai várost. Öt ember életét vesztette, 37 megsebesült. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Fotó: Oleh Petraszjuk

Később az ENSZ is elítélte a támadást. Denise Brown, az Ukrajnával folytatott humanitárius együttműködésért felelős ENSZ-megbízott közleményében kiemelte, hogy 

nem az első orosz csapásról van szó, amelynek polgári áldozatai vannak, és a civilek lakta körzetek elleni támadások azonnali leállítására szólította fel Moszkvát.

A kijevi légierő arról számolt be, hogy az orosz erők nyugaton és a középső részen drónokkal támadták Ukrajnát.

Közlésük szerint 17 drónt indítottak, de ezek közül 15-öt az ukrán légvédelem megsemmisített. A másik kettő becsapódott Hmelnyickijben és Zsitomirban, és károkat okozott a civil infrastruktúrában. Hmelnyickij kormányzóhelyettese két sebesültről is bejelentést tett. 

Az ukrán közlés szerint iráni drónokról van szó.

Napvilágot látott egy beszámoló a Krími híd felrobbantásáról

Leírhatatlan érzés volt. Amikor megtörtént a robbanás, kiabálni kezdtünk, akkora volt a belső feszültség

– emlékezett vissza Vaszil Maljuk az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő Krími híd elleni tavaly októberi támadásra.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetője – aki személyesen tervezte meg és felügyelte a különleges műveletet – részleteket osztott meg a kulcsfontosságú létesítmény elleni támadásokról – számolt be az Ukrinform ukrán hírportál. Maljuk beszámolója szerint a 2022 októberi akció során egy 21 tonna robbanóanyagot szállító teherautót használtak, a „rakományt” pedig vastag csomagolófóliába rejtették, hogy az ellenőrző pontokon ne keltsenek feltűnést – a szállítólevél alapján a kamion hivatalosan csomagolófóliát fuvarozott. Az SBU-vezető azt is elárulta, hogy sikerült kijátszaniuk a hídon elhelyezett speciális zavarókat, amelyek megváltoztatják a GPS-koordinátákat.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

Volodimir Zelenszkij: színházat és egyetemet ért orosz rakétacsapás Csernyihivben

Rakétacsapást mértek az Ukrajnát támadó orosz erők az észak-ukrajnai Csernyihivre, a támadásnak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak

– közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat délben a Telegram közösségi alkalmazáson.

Bejelentése szerint a csapás a város középpontját érte, és eltalált egy színházat, valamint egy egyetemi épületet is.

A belügyminisztérium később közölte, hogy a támadásnak 5 halálos áldozata és 37 sebesültje van.

A kijevi légierő arról számolt be, hogy az orosz erők nyugaton és a középső részen drónokkal támadták Ukrajnát. Közlésük szerint 17 drónt indítottak, de ezek közül 15-öt az ukrán légvédelem megsemmisített. A másik kettő becsapódott Hmelnyickijben és Zsitomirban, és károkat okozott a civil infrastruktúrában. Hmelnyickij kormányzóhelyettese két sebesültről is bejelentést tett.

Az ukrán közlés szerint iráni drónokról van szó.

Svédországban tárgyal az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton bejelentette, hogy felesége kíséretében Svédországba érkezett hivatalos látogatásra.

Az ukrán elnök a Telegram és az X (korábban Twitter) üzenetküldő szolgáltatásokon tett közzé közleményt, amely szerint tárgyalásokat folytat Ulf Kristersson svéd miniszterelnökkel, a királyi családdal és a parlament tagjaival. 

KRISTERSSON, Ulf; ZELENSZKIJ, Volodimir
Ulf Kristersson svéd miniszterelnök (b) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt Flenben 2023. augusztus 19-én
Fotó: Jonas Ekstromer / Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség

A találkozók napirendjén a védelmi ágazatban folytatandó kétoldalú együttműködés, valamint Ukrajna európai uniós tagságának a kilátásai is szerepelnek.

Putyin ellátogatott a Wagner-puccs helyszínére (videó)

Vlagyimir Putyin Rosztovba látogatott, amelyet még júniusban a Wagner-lázadás során gyakorlatilag ellenállás nélkül elfoglaltak. Az orosz nagyváros mellesleg az ukrán határhoz közel fekszik – írja a Mandiner

Az orosz elnök a különleges katonai műveleti csoport főhadiszállásan tartott megbeszélést az ukrajnai műveleteket irányító vezetőkkel, többek közt Valerij Geraszimov vezérkari főnökkel – írta a Kreml közlésére hivatkozva a Reuters.

Brutális számok: az ukránok több katonát vesztettek eddig, mint ahányat az amerikaiak Vietnamban

Közel félmillió ukrán és orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg az ukrajnai háború 2022. február 24-i kirobbanása óta – számolt be a New York Post hírportál amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Mint írják, az oroszok eddig mintegy 120 ezer katonát veszíthettek, míg 170-180 ezren sebesülhettek meg közülük. Ezzel szemben az ukrán veszteségek valamivel kisebbek lehetnek, 70 ezer ukrán katona halhatott meg a harcokban, emellett 100-120 ezren sérülhettek meg.

Hullazsákot visznek az azonosítatlan áldozatok földi maradványait exhumáló csoport tagjai a kelet-ukrajnai Harkiv megyében levő Izjumnál 2022. szeptember 16-án, a tömegsír felfedezésének másnapján
Fotó: Oleg Petraszjuk / Forrás: MTI/EPA

A háborúban elesett ukrán katonák száma már most meghaladja azt, ahány katonát az Egyesült Államok vesztett Vietnamban közel 20 év alatt – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet az amerikai hírportálra hivatkozva.

Legutóbb Douglas Macgregor, az amerikai védelmi minisztérium korábbi tanácsadója nyilatkozott a háború lehetséges veszteségeivel kapcsolatban, akkor egy interjúban arról beszélt, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségeit körülbelül 300-350 ezerre lehet becsülni. 

A teljes cikk ITT olvasható. 

Új egyenruhát kapnak az orosz katonák

A Hovhannes X-oldal (korábbi Twitter) jelentette be, hogy most már hivatalos:

az orosz erők új egyenruhát kapnak, mindemellett megkezdik a Multicam álcázásra való átállást.

A részben örmény kötödésű oldal arról is beszámolt, hogy a G99 (Triada) tavaly már együttműködött a RU MOD-val a VKPO 3.0-nak nevezett új harci egyenruhasorozat kifejlesztése céljából, amelyet már jó ideje hordanak is a szogálatban lévő katonák.

A Hovhannes úgy fogalmazott az új kollekció láttán, hogy „a legjobb minőség, amit megvásárolhatsz” – adta hírül a Mandiner.

Tömegesen menekülnek az ukránok a sorozás elől

Tömegesen menekülnek az ukrajnai sorozás elől – írta meg a Maszol.ro. A portál cikke szerint egyre csak nő azon ukrán férfiak száma, akik a hadsereg veszteségeinek hírére elmenekülnek a katonaság elől, s közben pedig olyan javaslat is elhangzott Kijevben, hogy 

a háború után még legalább három évig tartsák fenn a férfiak kiutazási tilalmát.

Az érintettek pedig illegális határátlépéssel, menedékkéréssel, illetve nemes egyszerűséggel a sorozást végző tisztek lefizetésével igyekeznek elkerülni a hadra fogást.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen ukrán katonák részt vesznek az ukrán államiság napja alkalmából a kijevi Szent Mihály székesegyház előtti téren tartott ünnepségen Kijevben 2023. július 28-án
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Lavrov az orosz atomfegyverekről

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint az, hogy Moszkva rendelkezik nukleáris fegyverekkel, megvédi az országot a külső biztonsági fenyegetésektől, ugyanakkor emlékezteti a nyugatot a nukleáris konfliktus kockázataira. 

A nukleáris fegyverek birtoklása ma az egyetlen lehetséges válasz országunk biztonságát fenyegető néhány jelentős külső fenyegetésre

– mondta Lavrov a The International Affairs című állami lapnak adott interjúban.

LAVROV, Szergej
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnökeként nyilatkozik  a testület 2023. április 25-i ülése után a világszervezet New York-i székházában
Fotó: Peter Foley

Lavrov figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és a NATO-szövetségesek azt kockáztatják, hogy „a nukleáris hatalmak közvetlen fegyveres összecsapásának helyzetébe” kerülnek. 

Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen fejleményt meg kell akadályozni. Ezért emlékeztetnünk kell a magas katonai és politikai kockázatok létezésére, és kijózanító jeleket kell küldenünk ellenfeleinknek

– mondta Lavrov.

Több mint huszonegyezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 8509 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 12916 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 143 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban.

Robbanás Donyeckben (videó)

Az orosz média beszámolói szerint robbanás történt Donyeckben, a robbanásban három ember meghalt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában