Kritikus helyzet

2023.09.17. 12:25

Ursula von der Leyen európai megoldást ígért Lampedusa migránstáborában

Az Európai Bizottság elnöke az olasz kormányfő meghívására személyesen mérte fel a helyzetet az európai migráció egyik déli kapujának tartott sziget táborában és kikötőjében.

MW

Lampedusa, 2023. szeptember 17. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (j) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók egyik célpontjává vált Lampedusa szigetén tett látogatásának végén tartott sajtóértekezleten 2023. szeptember 17-én. Von der Leyent Meloni hívta meg a helyzet súlyosságának felmérésére, mert az elõzõ napokban összesen több mint 10 ezer migráns érkezett a 6300 lakosú dél-olaszországi szigetre. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Ciro Fusco

Az illegális bevándorlás kihívás Európa számára, ezért európai választ igényel - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Lampedusa szigetén vasárnap, ahol Giorgia Meloni olasz kormányfővel felkereste a helyi migránstábort.

Ursula von der Leyen hozzátette: 

nekünk, és nem az emberkereskedőknek kell eldönteni, ki jöhet Európába.

Az Európai Bizottság elnöke az olasz kormányfő meghívására személyesen mérte fel a helyzetet az európai migráció egyik déli kapujának tartott sziget táborában és kikötőjében. A politikusok a migráció ellen tüntető lakosokkal is találkoztak.

"A megoldás nem a migránsok szétosztása (az Európai Unióban), hanem a tengeri átkelési kísérletek megállítása" - hangoztatta Giorgia Meloni a közös sajtótájékoztatón.

VON DER LEYEN, Ursula; MELONI, Giorgia
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók egyik célpontjává vált Lampedusa szigetén 2023. szeptember 17-én
Fotó: Cecilia Fabiano

Korábban beszámoltunk róla, hogy olasz médiaforrások szerint a bizottsági elnök a kikötőt és az Imbriacola kerületben lévő migrációs hotspotot látogatja meg.

Az Olaszországhoz tartozó szigetre a héten 8500 papír nélküli illegális bevándorló érkezett, ezzel tovább feszítve a szigeten működő túlzsúfolt migránstábort.

Von der Leyen szóvivője, Eric Mamer szombaton megerősítette, hogy a bizottsági elnök Meloni meghívására utazik, aki „rendkívüli intézkedéseket” ígért a migránsáradat kezelésére, és ismét felszólított Észak-Afrika tengeri blokádjára. Mint kijelentette: Európának „paradigmaváltásra” van szüksége a migrációt sürgető kérdések kezeléséhez.

Nyilvánvaló, hogy Olaszország és Európa nem üdvözölheti ezt a tömeges emberáradatot, különösen akkor, amikor ezt a migránsáradatot gátlástalan emberkereskedők irányítják

 – mondta Meloni.

A kis olasz szigeten, ahol mintegy hatezer olasz állampolgár él, az elmúlt években több tízezer illegális bevándorló otthonává vált, akik ezt tekintik Európa kapujának. Az olasz El Debate lap szerint mindössze három nap alatt több mint tízezer ember érkezett kishajókkal civil szervezetek segítségével, túlnyomó többségük a Szaharától délre fekvő országokból, és az érkezők többsége fiatal férfi.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában