Interjú a HírTV-n

2023.12.21. 18:00

Orbán Viktor: Soros emberei mesterkednek azon, hogy a Magyarországnak járó pénzt Ukrajnába juttassák (videó)

A miniszterelnököt a HírTV Napi aktuális stúdiójában Bayer Zsolt fogadta és kérdezte a Magyarországot érintő aktuális ügyekről.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad Bayer Zsolt műsorvezetőnek a Hír TV stúdiójában

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Szóba került az ukrán helyzet

Magyarországnak az volt a célja, hogy meggyőzze a többi uniós vezetőt, hogy sem Ukrajna nincs arra felkészülve, hogy felvételt nyerjen, sem az EU nincs rá felkészülve. A magyar kormány azt ajánlotta, hogy inkább stratégiai megállapodást kellene kötni Ukrajnával, ami gyors segítséget jelentene

 – idézte fel Orbán Viktor, számol be a Magyar Nemzet. Szerinte felelőtlen kalandba megy bele ezzel az unió, ugyanúgy, ahogy Törökország esetében ezt korábban már megtette. Ők is tagjelölti státuszt kaptak, és az a folyamat is megakadt. Mint mondta, huszonhat tagállam azt mondta, hogy gesztust kell tenni, és az a fontos, hogy Ukrajna ne érezze úgy, hogy magára hagyták. 

Már két területen felkavarodtak a dolog. A mezőgazdaság és a fuvarozók is bajba kerültek – jegyezte meg Orbán Viktor. Jelezte: viseljék a döntés következményeit Magyarország nélkül. Felhívta a figyelmet, hogy ennek a lehetőségeit tudták megteremteni. – Be kellett látni, hogy a lehetőségeink korlátozottak

 – fogalmazott a kormányfő.

A teljes beszélgetést itt tekintheti meg:

Értjük az ukránok szándékát, de nem tudjuk megkezdeni a tárgyalásokat

– mondta a miniszterelnök.

A kormányfő elmondta, megrendüléssel értesült a délutáni prágai lövöldözés híréről, és együttérzését fejezte ki az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak és családjaiknak.

A nekünk járó pénzek meg fognak érkezni

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentése, miszerint az Ukrajnába érkező pénzek 90 százaléka amerikai cégeknél landol, Orbán Viktort nem lepte meg. 

Rávilágított, hogy az Európai Parlamentben magyar és külföldi képviselők egy csoportja rendszeresen megzsarolja az Európai Bizottságot, hogy ne adják oda a magyaroknak az uniós pénzt, amit például a tanárok bérfejlesztésére fordítana a kormány. 

Ezeket a politikusokat szerinte az köti össze, hogy mindannyian Soros emberei, emiatt mesterkednek azon, hogy a Magyarországnak járó 32 milliárd eurót Ukrajnába juttassák. 

Ebből a 32-ből, most 10-et begyűjtött Magyarország, de még további 22 milliárdot meg kell szerezni

 – jelentette ki Orbán Viktor.

Bayer Zsolt vissza is kérdezett, hogy erről most már lehet-e múlt időben beszélni, mire 

a miniszterelnök jelezte, hogy több mint valószínű, hogy ezek a pénzek meg fognak érkezni.

A miniszterelnök elmondta: senki nem gondolhatja komolyan, hogy az ország vezetése rosszabb lenne, mint Nyugat-Európában. 

Szót ejtett arról is, hogy az elmúlt években az EU vesztett a versenyképességéből, és az emberek nehezebben élnek, mint korábban, a problémamegoldó képességét pedig elvesztette az unió.

Nem akarunk újabb közös hitelt

Arra a felvetésre, hogy miként történhet meg, hogy az osztrák kancellár odahaza elmondja, hogy Ukrajna felvételére nem kerülhet sor, majd szó nélkül megszavazza az uniós csúcson, Orbán Viktor elmondta: más kormányfők nem adtak ekkora súlyt ennek a kérdésnek, a szlovák miniszterelnök és az osztrák kancellár is úgy gondolja, hogy

ez egy rossz döntés, de ez még csak egy hosszú folyamat eleje, így ha más országoknak fontos ez a gesztus, hát támogatták.

Orbán Viktort mindez amiatt nyugtalanítja, mert a migrációs krízis uniós kezelése is hasonlóan kezdődött. A magyarok akkor is nyomták a vészcsengőt, de hiába. A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem akar Kasszandra-szerepben tetszelegni, de jó lenne ebben az ügyben vigyázni.

A miniszterelnök arra is rávilágított, hogy Ukrajna területén jelenleg orosz katonák állomásoznak. „Őket is felvesszük?”

 – kérdezett vissza a kormányfő, rámutatva ezzel a kezdeményezés átgondolatlanságára.

Nem világos, hogy miért kellene ötvenmilliárd euróról döntést hoznunk, miközben azt sem tudjuk, hogy mi lesz a fronton két hónap múlva 

– fejtegette Orbán Viktor. Hozzátette: miután Magyarország nem kapja meg az uniós forrásokat, oda fogunk jutni, hogy a magyarok pénze Ukrajnába fog jutni.

Nem akarunk közösen hitelt felvenni az unió többi tagállamával. Egyszer már volt ilyen, a koronavírus-járvány idején. A Covid lassan elmúlt, miközben Magyarország egyetlen fillérhez sem jutott hozzá

 – emlékeztetett. Mint mondta, nincs ember, aki meg tudná győzni a magyar parlamentet arról, hogy az unióval közös hitelt vegyünk fel.

A Győzni kell az Ep-választáson

A miniszterelnök szerint a Nyugat-Balkán ma egy fehér folt az unió számára, mindenki tudja, hogy már integrálni kellett volna őket, azonban a képesség hiányzik hozzá.

Mindannyian az európai együttműködés hívei vagyunk

– szögezte le Orbán Viktor. Mint mondta, Brüsszel egy Európai Egyesült Államokat hozna létre. Jelezte: ma ezek az erők uralják Brüsszelt, miközben az Amerikai Egyesült Államok könnyen érvényesíti az akaratát az EU-ban.

Győzni kell Brüsszelben az európai parlamenti választáson

– húzta alá a miniszterelnök, aki szerint át kell venni Brüsszel politikai irányítását.

Orbán Viktor a HírTV stúdiójában beszélt az országot érintő aktualitásokról
Forrás: HírTV

Magyarország nem kompország

Arra a felvetésre, hogy az unióban egyik napról a másikra nemkívánatosnak minősült keleti országgal kereskedni, Orbán Viktor úgy válaszolt: a tetteket nem szabad összekeverni a cselekvéssel. Más uniós országok is kereskednek Kínával, Vietnámmal, de még Oroszországgal is. 

Azért támadnak minket, hogy kiszorítsanak

 – vélekedett a kormányfő. 

Szerinte Magyarország nem kompország, hanem inkább stégország.

A magyarok a történelem során mindig keresték a kapcsolatot a keleti és a nyugati világgal is, jelenleg pedig mindkét irányból érkezők jól érzik magukat az országban. Mi jól értjük a keletet és a nyugatot is, tudunk együttműködni, ez egy óriási lehetőség, amit ki kell használni

 – fejtegette a miniszterelnök.

Végül igaznak bizonyul, hogy ez a ló tud repülni 

– felelte Orbán Viktor arra a kérdésre, miként fog eljutni Isztambulba az a mezőhegyesi nóniusz, amit Recep Tayyip Erdogan török elnöknek adott ajándékba. A kormányfő ezzel arra utalt, hogy a Főúr névre hallgató lovat repülővel fogják Törökországba szállítani.

Korábban írtuk:

Élőben ad interjút Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön este a HírTV-n. A kormányfőt a Napi aktuális stúdiójában Bayer Zsolt fogadja.

Orbán Viktor a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet az esti interjúra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában