Külpolitika

2024.02.08. 08:09

Szijjártó Péter: a liberális mainstream okolható az Európai Unió kudarcaiért (videó)

Az Európai Unió kudarcot vallott az elmúlt időszak három fő kihívásának kezelésében, amelyért egyértelműen a liberális mainstream minden területet leuraló jelenléte okolható – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjában.

MW

Szijjártó Péter

Fotó: Facebook /Szijjártó Péter

Az európai stratégia megbukott az ukrajnai háború, az illegális migráció és a gazdasági nehézségek kezelésében is

– mondta, megjegyezve, hogy a liberális fősodor abszolút lehetetlenné teszi a racionális, alapos tiszteleten alapuló viták lefolytatását bármelyik területen.

„Ha azt mondjuk, hogy Ukrajnában a fegyverszállítások helyett jobb lenne békét teremteni, megkapjuk, hogy orosz kémek, Putyin személyes jóbarátai, vagy a Kreml propagandistái vagyunk. Ha azt mondjuk, az egyetlen módja, hogy külföldiek az ország területére lépjenek az a legális mód, akkor közel állunk hozzá, hogy fasiszták legyünk vagy emberiség-ellenesek” – fejtette ki.

Európa Szijjártó Péter szerint válságba kormányozta magát, mert a liberális mainstream véleményhegemóniát akar létrehozni. Ők tekintik magukat az egyetlen progresszív és demokratikus ideológiának a politikában, és aki nem áll készen arra, hogy összefogjon velük és liberális értéket képviseljen, azt autokratának, demokráciaellenesnek bélyegzik, noha

a liberális mainstream a legkevésbé toleráns ideológia, amely Európában az elmúlt évtizedekben uralkodott

– mondta, hozzátéve: nem tolerálják az alternatív véleményeket, nem állnak készen arra, hogy elfogadják a nem liberális álláspontokat, azokat nem tekintik európainak.

„A mi értelmezésünk szerint nem csak liberális demokrácia létezik, a demokrácia az demokrácia és pont, nem kell elé jelző” – hangsúlyozta. Megjegyezte ugyanakkor, az illiberális jelzőt mégis azért használja a magyar kormány, hogy jelezze, nem a liberális párt kormányoz, és

egy politikai rendszer lehet demokrácia akkor is, ha konzervatív, keresztény és hazafias.

Európában a kereszténydemokrata hazafias pártokra populistaként tekintenek, miután a liberális fősodor leuralja a médiát, az ngo-k és a civil szervezetek világát – vélekedett a külgazdasági és külügyminiszter.

A legtöbb kormány az EU-ban kevés többséggel, koalícióban vagy kisebbségben kormányoz, így könnyű a liberális mainstreamnek nyomást gyakorolni

– mondta, megjegyezve, hogy ő azon kevesek egyike az európai külügyminiszterek közül, aki kimondhatja, amit gondol, köszönhetően a stabil magyarországi politikai rendszernek, ami miatt sem a média, sem az ngo-k nem avatkozhatnak be a kormány működésébe.

Kitért arra is, hogy Magyarországon a média igen sokszínű, nagyrészt a fele támogatja azt, amit a kormány tesz, a másik fele pedig gyűlöli. Szijjártó Péter szerint ez a sokszínűség a jelenlegi európai megítélés szerint azért számíthat médiadiktatúrának, mert a liberális fősodor nem rendelkezik a média 99,9 százalékával, ami az elvárás ma Európában.

Az ukrajnai háborút megemlítve leszögezte, hogy az uniós stratégia és szankciók nem érték el céljukat, Magyarország ezért – különös tekintettel az Ukrajnában élő magyar közösségre – a béketárgyalások megkezdését sürgeti – mondta.

A bevándorlás kérdésében Magyarország álláspontja változatlan: „fenntartjuk magunknak a jogot arra, hogy mi dönthessük el, kit engedünk be a határainkon, kivel kívánunk együtt élni, semmiféle külső erő ezt nem döntheti el helyettünk” – közölte.

Ismertette azt is, hogy Magyarország tavalyelőtt 275 ezer, tavaly 200 ezer illegális migránst tartóztatott fel, ezért a stratégián nem változtat, marad a kerítés és a szigorú ellenőrzés. Az ettől eltérő megítélésnek látszanak a káros következményei Európa nyugati felén – mondta, a párhuzamos társadalmakat és a modernkori antiszemitizmus megjelenését említve.

A gazdasági kihívásokat említve Szijjártó Péter úgy vélte, hogy míg az EU veszít versenyképességéből és a globális GDP-részesedésben a harmadik helyre csúszott a másodikról Kína után, Magyarország nemhogy túlélte a válságokat, de rendkívül sikeres is.

Mindez „a magyar emberek bölcs döntésének köszönhető, amely alapján az elmúlt négy választást megnyertük” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez jelenti a demokráciát, és a politikai stabilitás képezi az erős alapját az ország sikereinek.

Arról is beszélt, hogy a 2022-es választásokon több 10 millió dollárt fektettek be külföldről, hogy összefogásra bírják az ellenzéki pártokat, és a kormány elleni támogatást az Egyesült Államokból, Soros György hálózatából koordinálták, olyan szervezetek, amelyek nem állnak túl távol a mostani amerikai kormánytól.

Magyarország jövőképe, hogy ne legyen háború, ne legyen migráció, ne legyen gender. „Békét akarunk Ukrajnában, nem vagyunk hajlandóak az illegális migránsok befogadására, a társadalom pedig a családra alapul: anya, apa, gyerek”

– tette hozzá.

A békéhez és a javuló amerikai kapcsolatokhoz pedig szerinte Donald Trump a megoldás – jegyezte meg.

„El kell kerülni az ukrajnai háború és a közel-keleti konfliktus eszkalálódását”

Most a legfontosabb nemzetközi feladat az, hogy sikerüljön elkerülni mind az ukrajnai háború, mind a közel-keleti konfliktus eszkalálódását. Ha bármely e kettőből továbbterjed más országokra, az nagyon könnyen eredményezheti a harmadik világháború kirobbanását – írta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter azt írta,

az elmúlt években számos nemzetközi szervezet vallott kudarcot a béketeremtés terén: az Európai Unió és más szervezetek is alkalmatlannak bizonyultak arra, hogy az elmúlt két évben a béke irányába tereljék az ukrajnai háborút.

Béketeremtés helyett fegyverszállítás zajlik, ami tovább hosszabbítja a háborút, és még több emberéletet követel – hangsúlyozta.

A tárcavezető bejegyzése szerint a globális terrorellenes küzdelem is „nagy pofont” kapott tavaly októberben, amikor a Hamász rakéták ezreit lőtte ki Izraelre. Izrael terrorellenes műveleteinek sikere globális érdek, ezzel együtt a civil lakosságot meg kell védeni, a túszokat pedig ki kell szabadítani – emelte ki.

Az ENSZ mintegy az utolsó remény arra, hogy sikerüljön megakadályozni az eszkalációt Ukrajnában és a Közel-Keleten. Guterres ENSZ-főtitkárt arról biztosítottam, hogy Magyarország minden támogatást megad az ENSZ-nek a béke megteremtése érdekében

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Jelezte, január végén Magyarország az idei évi tagdíj utolsó részletét is befizette, így azon országok közé tartozik, amelyek elősegítik az ENSZ hatékony működését.

„Sajnos, nem mindenki van így ezzel, van olyan nagy és gazdag ország, amely több százmillió dollárnyi tagdíjjal tartozik az ENSZ-nek, veszélyeztetve annak hatékony működését. Ez nyilvánvalóan elfogadhatatlan. Az ENSZ-re szükség van, mert kell egy szervezet, amely lehetőséget biztosít arra, hogy azok is tudjanak egymással beszélni, akik amúgy háborúban állnak egymással”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában