Ukrán válság

2024.03.23. 07:05

A világ Moszkva mellé állt

759. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz gárdista áll a lángoló Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont adó épületnél, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Dmitrij Szerebrjakov

Egy 15 éves fiú több mint száz életet mentett meg a terrortámadás alatt

A tinédzser egy szűk folyosón át egy kiszolgálóhelyiségbe vezette a tömeget, ahonnan ki tudtak menni a szabadba. 

Egy 15 éves fiú, aki részmunkaidőben a Crocus City Hall ruhatárában dolgozott, több mint száz embert vezetett ki az épületből a terrortámadás alatt. 

Iszlam irányította az embereket és felügyelte az evakuálást. A tinédzser egy szűk folyosón át egy kiszolgálóhelyiségbe vezette a tömeget, ahonnan ki tudtak menni a szabadba. Iszlam szerint minden dolgozó eligazítást kapott vészhelyzet esetére, s ő követte az utasításokat.

Sokan nem aludtak éjszaka – mondta egy orosz gyászoló a budapesti megemlékezésen 

A budapesti orosz nagykövetség előtt is megemlékeztek a moszkvai terrortámadás áldozatairól – írja a Magyar Nemzet. Nemrég még Alekszej Navalnij egykori orosz ellenzéki politikus halála miatt tüntették a budapesti orosz nagykövetség előtt, most gyertyás megemlékezést tartottak a brutális moszkvai terrortámadás eddigi 133 áldozatának emlékére. Egy-két óra leforgása alatt nagyon sokan kifejezték együttérzésüket az áldozatok családjai iránt, virágokat és mécseseket raktak a nagykövetség elé.

Sokan mentek el a budapesti orosz nagykövetség épületéhez 
Fotó: Teknős Miklós / Magyar Nemzet

Kitüntetik a férfit, aki hőssé vált a moszkvai terrortámadás során 

Kitüntetik azt a férfit, aki hősiesen lefegyverezte az egyik merénylőt a moszkvai terrortámadás alatt. A férfi az egyik orosz televíziós csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy egyetlen pillanatig sem habozott, mert tudta, hogy az életébe kerülhet, ha nem cselekszik azonnal, ráadásul a feleségét is féltette. Alekszandr Basztrjkin, az orosz Nyomozó Bizottság elnöke utasítást adott arra, hogy részesítsék kitüntetésben azt a férfit, aki lefegyverezte az egyik merénylőt a moszkvai terrortámadás során – írja a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

A csarnokban jelen lévők egyike páratlan bátorságról tett tanúbizonyságot. A férfi, aki a feleségét próbálta megvédeni az emberekre lövöldöző terroristáktól, rávetette magát az egyikre, és lefegyverezte. Ezzel megmentette az abban a pillanatban körülötte lévő emberek életét

– olvasható a közleményben. 

Az amerikai kormány elítélte a Moszkvában elkövetett terrorista támadást

Az amerikai kormány mélyen elítélte a Moszkva külvárosában pénteken elkövetett terrorista támadást. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton „borzalmas bűncselekménynek” nevezte a terrortámadást, és kormánya őszinte részvétét tolmácsolta a halálos áldozatok családjainak és szeretteiknek, valamint minden érintettnek.

Elítéljük a terrorizmus minden formáját, és szolidárisak vagyunk a szörnyű esemény halálos áldozatait gyászoló Oroszország népével

– jelentette ki Blinken. A támadás elkövetéséért, amelynek 133 halálos áldozata van, az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vállalta a felelősséget. 

BBC a merényletről: Oroszország figyelmen kívül hagyta az amerikaiak figyelmeztetését? 

A lap szerint Putyin a terrorcselekmény előtt pár nappal a biztonsági szolgálat vezetőinek azt mondta, a figyelmeztetések „zsarolásra hasonlítanak, és a megfélemlítés szándékára irányulnak”. 

Az USA március 7-i figyelmeztetése saját állampolgárai számára szokatlanul konkrét volt – számol be a BBC a moszkvai merénylet kapcsán. 

Jelentések voltak ugyanis arról, hogy „szélsőségesek” terveket szőnek nagy moszkvai gyűlések és koncertek megtámadásáról, ezért azt tanácsolta a városban tartózkodó amerikaiaknak, hogy az elkövetkező 48 órában kerüljék el a nagyobb összejöveteleket.

Nógrádi György: A merénylet után a világ egyértelműen Moszkva mellé állt 

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Magyar Nemzetnek adott interjúban beszélt a tegnapi moszkvai terrortámadásról. Elmondta, hogy miért állt érdekében az Iszlám Államnak egy merénylet, és hogy mi volt a világ reakciója az eseményekre. 

Az oroszok kőkemény bosszút fognak állni 

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a tegnapi moszkvai terrortámadással kapcsolatban.

Donyecki település elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Bevette az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Kraszne települést, miközben Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén is kedvezőbb állásokat foglalt el – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium. A hadijelentés szerint az orosz erők visszavertek 18 ukrán rohamot és ellenrohamot, közülük 12-őt Avgyijivkánál. Az orosz katonai tárca azt a tájékoztatást adta, hogy az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt napon több mint 670 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 350-en a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

 A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy külföldi zsoldosok által használt telephelyet, az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer két indítóállását, négy páncélozott harcjárművet, egy francia CAESAR és egy cseh Dana önjáró, valamint két amerikai M777-es és egy M119-es vontatott tarackot, Vampire és HIMARS sorozatvetők 29 rakétáját, továbbá 171 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szombaton ukrán tüzérségi és dróntámadást. Vjacseszlav Gladkov, az ukrán határ menti Belgorod megye kormányzója közölte, hogy a régióban az elmúlt két hét alatt 24 civil, köztük két gyerek vált ukrán ágyúzás áldozatává. A sebesültek száma 152, köztük 11 fiatalkorú.

Az ISIS közzétette a moszkvai terrortámadás elkövetőinek fényképét

A pénteki moszkvai terrortámadás elkövetését magára vállaló Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet közzétett egy fotót, amelyen állítólag a legkevesebb 133 ember halálát okozó támadást elkövető fegyveresek láthatók. Az ISIS-hez köthető hírszolgálat, az Amaák szombaton négy embert ábrázoló fotót mutatott be, amelyen azonban az arcokat felismerhetetlenné tették.

Az automata fegyverekkel, pisztolyokkal és bombákkal felfegyverkezett harcosok súlyos csapást mértek Oroszországra, amikor egy koncertteremben több ezer keresztényt vettek célba 

– fogalmazott az ISIS a közleményében.
A elkövetők válogatás nélkül lőttek a péntek esti koncert közönségére a Moszkva külvárosának tekinthető Krasznogorszkban lévő Crocus City Hall kulturális központ épületében. Az orosz hatóságok 11 gyanúsítottat tartóztattak le, akik közül legalább négy személynek közvetlenül is köze lehetett a támadáshoz.

Moszkvai terror: „Nyilvánvaló, hogy ki rendelte el a támadást” 

A Donyecki Népköztársaság vezetője szerint nem kérdés, hogy kihez köthető a terrortámadás. Denisz Puszilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy a moszkvai véres terrortámadás megrendelői és finanszírozói nyilvánvalóak.

2014 óta szembesülünk a kijevi rezsim által elkövetett terror megnyilvánulásaival. Ismerjük az ukrán rezsimet és azokat is, akik irányítják az ukránok cinizmusát, barbarizmusát, gátlástalanságát. Számunkra nyilvánvaló, hogy ki a megrendelője, ki a finanszírozója ennek a förtelmes terrorcselekménynek

– fogalmazott a hírügynökségnek Denisz Puszilin.

Szakértő: Az oroszoknak és a Nyugatnak se jönne jól, ha kiderülne, hogy Ukrajna áll a terrortámadás mögött 

Seremet Sándor, az Eurázsia Központ kutatója és a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint megvan az oka, hogy miért Moszkva volt a célpont, az Iszlám Állam pedig többféle szerepben is feltűnhet. Az Iszlám Állam vállalta magára a pénteki, moszkvai merényletet és a hírek arról szólnak, hogy tádzsikok lehetnek a terrortámadás elkövetői –  írja elemzésében a Mandiner.

Ugyanannyira, mintha csecsenek vagy az afgánok lettek volna, ugyanis önmagában az elkövetők állampolgársága, nemzetiségi hovatartozása nem releváns, a radikális elemeket az ideológia, és nem az állampolgárság határozza meg vagy fogja össze. Az eddigi hírek szerint az elkövetők között volt, aki már rendelkezett regisztrációval Oroszországban, ahová nagyon erős a munkavégzés céljából történő bevándorlás Tádzsikisztánból. Sokan dolgoznak úgy Oroszországban, hogy hazaküldik a fizetésüket. De az biztos, hogy az öt közép-ázsiai ország közül

Tádzsikisztán egyes régióiban (leginkább az afgán határvidéken) van leginkább jelen az iszlám radikalizmus.

A gyanúsítottak is radikális iszlám tanokat hallgattak a rendelkezésre álló hírek szerint. Az Iszlám Állam Horászán köztársasága az, amelyiket leginkább vádolják a terrormerényletek elkövetésével, ez pedig Afganisztán északi részén helyezkedik el, és tevékenysége átnyúlik a tádzsik határ melletti régióiba is.

Putyin: az elkövetők el fogják nyerni büntetésüket

A Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton sugárzott televíziós üzenetében.

Azonosítunk és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristák háta mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást. Ez Oroszországra, népünkre mért csapás

– mondta Putyin.

Megerősítette, hogy a támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét elfogták, miután megpróbáltak Ukrajna felé elmenekülni, ahol az előzetes adatok szerint „ablakot” készítettek elő számukra az államhatár átlépésére.

Az elnök a vasárnapot nemzeti gyásznapnak nyilvánította.

Ukrajna ismét visszautasította, hogy köze lenne a péntek esti terrortámadáshoz

Kijev szombaton ismételten visszautasította, hogy köze lenne a péntek este a Moszkva melletti Krasznogorszk Crocus City Hall nevű koncerttermében elkövetett terrortámadáshoz, miután az Orosz Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt közölte, hogy a támadóknak ukrajnai kapcsolatai voltak, és oda akartak menekülni, amikor elfogták őket.

„Már vártuk ezt a verziót, amely szerint az orosz vezetők +az ukrán nyomot+ követik” – írta az X mikroblogon Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója. „Ukrajnának a legkisebb köze sincs az incidenshez” – szögezte le.

Andrij Juszov, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője a Reuters brit hírügynökséggel szintén közölte: Ukrajna nem vett részt a merényletben, és az ukrán kapcsolatra való utalásoknak semmi közük a valósághoz.

Az FSZB szerint a támadással gyanúsított mind a négy terroristát útban az ukrán határ felé fogták el, és voltak ukrajnai kapcsolataik.

„Ez természetesen az orosz különleges szolgálatok újabb hazugsága, amelynek semmi köze a valósághoz, és semmilyen kritikával szemben nem állja meg a helyét” – jelentette ki Andrij Juszov.

Kifejtette: Ukrajna nem érintett ebben a terrortámadásban;

a szuverenitását védi az orosz agresszorokkal szemben, felszabadítja a területét, és a megszálló hadsereggel harcol, katonai célpontok, nem civilek ellen.

Szijjártó Péter telefonon egyeztetett Szergej Lavrovval

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akit őszinte együttérzéséről biztosított az előző esti moszkvai terrortámadással kapcsolatban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy

telefonon is kinyilvánította részvétét orosz hivatali partnerének, kiemelve, hogy Magyarország természetesen a gyászoló emberek mellett áll ebben az időszakban.

„Rájuk imáinkban gondolunk, és egyúttal minél előbbi teljes felépülést kívánunk azoknak, akik megsebesültek a terrortámadásban” – mondta.

Szergej Lavrov pedig tájékoztatott arról, hogy mindent megtesznek annak az érdekében, hogy elfogják azokat, akik a felelősek a terrortámadásért. Azóta már lehet tudni, hogy az Iszlám Állam vállalta magára ezt a terrortámadást, és tizenegy feltételezett elkövetőt már kézre is kerítettek

– tette hozzá.

Szijjártó Péter ezután megerősítette, hogy továbbra sem tudni magyar áldozatról vagy érintettről.

„Minden, Oroszországban tartózkodó, konzuli védelemre regisztrált magyar állampolgárt értesítettünk, a konzuli ügyeletre és a segélyhívó számra hívás a mostani percig nem érkezett magyar állampolgárok részéről” – tájékoztatott.

A miniszter határozottan elítélte a brutális terrorcselekményt, amelynek során a támadók válogatás nélkül gyilkoltak le embereket.

Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy hazánk a terrorizmus minden formáját a lehető leghatározottabban elutasítja, ezért mindig is részt vesz és részt is fog venni a nemzetközi terrorellenes erőfeszítésekben.

 „Most is azon a véleményen vagyunk, hogy a terrorizmus egyre súlyosbodó globális kihívás, amelynek a kezeléséhez egyre fokozódó nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország az ilyen nemzetközi összefogásokban mindig részt vett és részt fog venni a jövőben is” – szögezte le.

Kreml: elfogták a terroristákat

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban – közölte szombaton a Kreml.

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett péntek este egy Telegram-üzenetben a terrorakció elkövetőjeként.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) és az FSZB tájékoztatása értelmében a terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határ közelében fogták el, és most visszaszállítják Moszkvába. Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása.

Az FSZB szerint a terroristák át akarták lépni az orosz–ukrán határt, és ehhez megvoltak a szükséges kapcsolataik az ukrán oldalon. A hatóság megállapította, hogy a terrorcselekményt gondosan kitervelték, a fegyvert egy előre kialakított rejtekhelyen készítették elő.

Alekszandr Hinstejn kormánypárti képviselő kijelentette, hogy a gyanúsítottak Renault gépkocsiját éjjel a Brjanszk megyei Hacuny falu közelében próbálták meg a rendőrök feltartóztatni, ám az autó nem állt meg a felszólításra, ezért tüzet nyitottak rá. A politikus szerint egy terroristát a helyszínen őrizetbe vettek, a többiek az erdőbe menekültek. A második gyanúsítottat moszkvai idő szerint 3 óra 50 perc körül találták meg és vették őrizetbe. Az SZK később arról számolt be, hogy négy gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Virágcsokrot helyez el egy gyerek a Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont adó épület közelében rögtönzött emlékhelyen Krasznogorszkban 2024. március 23-án
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

Margarita Szimonjan, a Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoport vezetője és az RT televízió főszerkesztője a Telegram-csatornáján közölte, hogy a gyanúsítottaknak már csak száz kilométer hiányzott a határ eléréséhez.

Az SZK szerint 115 ember vesztette életét a Crocus City Hall ellen péntek este végrehajtott terrortámadásban, és nem kizárt, hogy ez a szám növekedni fog.

A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma közölte, hogy 126 embert ápolnak kórházban. Korábbi tájékoztatás szerint a halálos áldozatok között három gyermek is van. Hatvan felnőtt és egy fiatalkorú állapota súlyos.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szombat reggelre 107-re bővítette a kórházban ápolt és azonosított személyek nyilvánosságra hozott névsorát.

A Crocus City Hall koncerttermében okozott tűz oltásán és a romeltakarításon szombat reggel 477 ember dolgozott 183 műszaki eszközzel. A lángok péntek éjjel csaknem 13 ezer négyzetméteren harapóztak el.

Péntek este terepruhás támadók automata fegyverekből nyitottak tüzet a Crocus City Hall koncerttermének előterében, majd a nézőtéren is. Az épületben tűz ütött ki. Legkevesebb két robbanás történt és az épület tetőszerkezete beomlott.

A terrortámadás helyszínére szombaton tömegesen vittek virágot az emberek, a véradó helyeken sorok alakultak ki. Moszkva elektronikus reklámkivetítőin péntek óta egy égő gyertya látható, „Gyászolunk 22.03.2024” felirattal. A főváros és a moszkvai régió templomaiban liturgián emlékeztek meg az áldozatokról. A tévétornyokat a nemzeti trikolór színeivel világítják meg Oroszországban.

A moszkvai városvezetés közölte, hogy 3 millió rubeles (mintegy 12 millió forintos) fájdalomdíjat fog fizetni a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

Az orosz fővárosban és a régiókban a történtek miatt nem tartják meg a tömegrendezvényeket, az orosz kulturális minisztérium bejelentette, hogy a szövetségi intézményekben elmaradnak az előadások. A történtek miatt egyebek között törölték a hétfőre tervezett Oroszország–Paraguay barátságos labdarúgó mérkőzést is.

Ukrajnában 31 orosz drónt lőttek le

Ukrajna lelőtt 31-et abból a 34, iráni gyártmányú Sahed típusú drónból amit Oroszország indított az éjszaka részben a megszállt Krím-félszigeten lévő Kurszk régióból – közölte az ukrán légierő szombat reggel.

Az Ukrajna ellen az éjszaka indított orosz drónokat Poltava, Mikolajiv, Dnyipropetrovszk, Zaporizzsja és Herszon megyék felett semmisítették meg.

Harkivben, a második legnagyobb ukrán városban hajnalban egy drón eltalált egy háromemeletes épületet, ami 150 négyzetméteres területen okozott tüzet. A helyszínre érkezett rendőrök egyike megsérült és két mentőautóban is kár keletkezett.

Oroszország pénteken nagyszabású drón- és rakétatámadást indított ukrán városok, köztük Harkiv, Zaporizzsja és Krivij Rih ellen.

A támadások elsősorban az energetikai infrastruktúra ellen irányultak.

Harkivban mintegy 700 ezren maradtak áramellátás nélkül.

Sűrű fekete füst száll fel egy orosz rakétatalálatot kapott elektromos létesítményből a kelet-ukrajnai Harkiv városban 2024. március 22-én
Fotó: Jevhen Tyitov / Forrás: MTI/AP

Az orosz csapatok három ellenséges ukrán csoportot semmisítettek meg

A Dnyepr csapatcsoport 42. gárdahadosztályának egységei Zaporozsje térségében az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) több rotációját is megzavarták a harci érintkezési vonalon, és legalább 25 ellenséges katonát semmisítettek meg – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

Magyarország segít

Az ukrán–magyar határszakaszon 6142-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül 5439-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A közlemény szerint a beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – írták.

Befejeződött az áldozatok elszállítása, a tűzoltási utómunkálatok még folynak

Valamennyi áldozatot elszállították a Moszkva melletti terrortámadás helyszínéről – jelentette a helyszínről a TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítója szombat hajnalban.

Az orosz nyomozóbizottság előzőleg azt jelentette be, hogy a péntek esti merényletnek több mint 60 halálos áldozata és 145 sebesültje van, utóbbiak közül 115-öt szállítottak kórházba. Azt is jelezték, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedhet. A legfrissebb közlések szerint kilencen vannak életveszélyes állapotban.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háláját fejezte ki a sebesülteket ellátó orvosoknak, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

A tűzoltóságtól az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy

a lángokat az épület minden részében eloltották, de továbbra is több mint 320 tűzoltó dolgozik a helyszínen.

A rendkívüli helyzetekért felelős orosz minisztérium sajtószolgálata kora reggel azt közölte, hogy a helyszíni munkálatokban 477 szakember vesz részt 183 egységnyi felszerelést használva.

Szijjártó Péter részvétét fejezte ki az orosz külügyminiszternek

Részvétét fejezte ki levélben Szijjártó Péter külügyminiszter Szergej Lavrovnak, Oroszország külügyminiszterének a péntek esti moszkvai terrortámadás miatt.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott „kérem, engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki őszinte részvétemet önnek és Oroszország valamennyi polgárának a tegnapi moszkvai terrortámadás miatt”.

„Ez a bestiális támadás újfent bizonyítja, hogy a terrorizmus egy olyan súlyos globális kihívás, melynek leküzdéséhez széleskörű nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország készen áll arra, hogy a jövőben is hozzájáruljon a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem fokozásához” – fogalmazott Szijjártó Péter.

„Az áldozatokat gyászoljuk, családjaiknak lelki erőt, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánunk” – tette hozzá.

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos  fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete.

A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben, a támadók indítékairól és sorsáról egyelőre nincsenek információk. Az orosz hatóságok közölték, hogy

a merénylőket nagy erőkkel keresik. Hozzátették, hogy a helyszínen fegyvereket és lőszert is találtak.

Az illetékes szervek vezetői az első perctől kezdve folyamatosan tájékoztatják Vlagyimir Putyin államfőt a helyzetről és a vizsgálatok haladásáról – közölte a merénylettel kapcsolatos nyomozást irányító vizsgálóbizottság.

Oroszországban utoljára 20 évvel ezelőtt követtek el ilyen sok halálos áldozattal járó terrortámadást. A beszláni iskolafoglalást követő vérengzésben 334 ember, köztük 180 gyermek halt meg.

Mentőautók érkeznek a Crocus City Hall nevű hangversenyteremnek otthont adó épülethez, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én
Fotó: Makszim Sipenkov / Forrás: MTI/EPA

ENSZ BT: a nemzetközi közösség is működjön együtt Moszkvával az igazságszolgáltatásban!

A nemzetközi közösség közreműködését sürgette az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek éjjel a Moszkva melletti merénylet felelőseinek megtalálásában és felelősségre vonásában.

A 60 halálos áldozattal és 145 sebesülttel járó krasznogorszki merényletet követően kiadott közleményben a BT tagjai „aláhúzták annak szükségességét, hogy az elkövetőket, a szervezőket és az anyagi támogatókat megtalálják és bíróság elé állítsák”, és felszólították a nemzetközi közösséget, hogy ennek érdekében „aktívan működjön együtt” az orosz hatóságokkal.

A BT gyáva és kegyetlen tettnek nevezte a merényletet.

Előzőleg António Guterres ENSZ-főtitkár is a leghatározottabban elítélte a terrortámadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az orosz népnek és Oroszország kormányának.

Az Egyesült Államok kormányzata moszkvai nagykövetségén és John Kirby fehér házi szóvivőn keresztül őszinte részvétét nyilvánította ki az orosz népnek.

Adrienne Watson, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője arról is nyilatkozott, hogy az amerikai kormányzat március elején már kapott olyan információkat, amelyek egy készülő moszkvai terrortámadásra utaltak egy nagyobb összejövetel, akár egy koncert helyszínén. Ezeket az információkat az orosz hatóságokkal is megosztották – tette hozzá.

Szombat hajnalra egy sor ország nyilvánította részvétét Oroszországnak.

Narendra Modi indiai kormányfő szombaton úgy nyilatkozott, hogy India az orosz kormányzat és nép mellett áll a gyász óráiban.

A japán külügyminisztérium különösen élesen elítélte, hogy a támadás célpontjai ártatlan civilek voltak.

Európából is számos országból érkeztek részvétnyilvánítások, az Európai Unió nevében Peter Stano, a külügyi szolgálat szóvivője fejezte ki megdöbbenését és felháborodását a polgári személyek elleni támadás miatt.

Az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett péntek este egy Telegram-üzenetben a Moszkva melletti Krasznogorszkban végrehajtott támadás elkövetőjeként. 

A dzsihadista csoport Amak nevű hírszolgálata azt állította, hogy kommandósai „keresztények nagy létszámú összejövetelét” támadták meg az orosz főváros közelében, ahol százakat megöltek, illetve megsebesítettek, „hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra”.

Az Iszlám Állam üzenetének hitelességét független források még nem erősítették meg.

Az orosz hatóságok még nem adtak tájékoztatást arról, hogy mi lett a támadók sorsa. Orosz sajtóértesülések szerint lehetséges, hogy a lövöldözők elmenekültek, mielőtt a különleges egységek a helyszínre érkeztek. Szintén a helyi médiában jelent meg az, hogy a koncertet biztosító őröknek nem volt fegyverük, és az első áldozatok feltehetően közülük kerültek ki.

A Crocus City Hall koncerttermében elkövetett lövöldözésnek 145 sebesültje van a legfrissebb hivatalos tájékoztatás szerint – jelentette a TASZSZ hírügynökség. Az egészségügyi minisztérium azt közölte, hogy 60 ember állapota súlyos. A sebesültek között van nyolc kiskorú.

Szemtanúk szerint a terepszínű ruhát viselő támadók gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett.

Az Interfax hírügynökség értesülése szerint a lövöldözést követő tűzben 12 900 négyzetméternyi terület égett a Piknik nevű zenekar koncertjének helyet adó rendezvényközpontban a Moszkva északnyugati elővárosának számító Krasznogorszkban. A lángok miatt később beomlott a Crocus City Hall tetőszerkezete, az oltásban helikopterek is részt vettek. 

Az Európai Unió sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a merényletet.

Az EU-t sokkolják és megdöbbentik a moszkvai Crocus City Hallban elkövetett terrortámadásról szóló jelentések. Az unió elítél minden olyan támadást, amely civilek ellen irányul. Részvéttel gondolunk minden érintett orosz állampolgárra

– közölte Peter Stano uniós szóvivő az X-en.

A moszkvai amerikai nagykövetség óva intette az amerikai állampolgárokat attól, hogy a péntek esti támadás helyszínének környékére menjenek. Az Egyesült Államok diplomáciai képviselete „őszinte részvétét” nyilvánította „az orosz népnek”, és megdöbbenését fejezte ki a támadás miatt.

Emmanuel Macron francia elnök a lövöldözést követően kiadott közleményében elítélte a terrortámadást, és szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal és az orosz néppel.

Giorgia Meloni olasz kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az ártatlan moszkvai civilek elleni vérengzést.

António Guterres ENSZ-főtitkár a leghatározottabban elítélte a terrortámadást, és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, az orosz népnek és Oroszország kormányának.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában