Hirdetés

2023.01.17. 10:51

Mi az? Finom és egészségesebb, mint gondolnád…

Nem kell ahhoz táplálkozástudományi szakembernek lenni, hogy rájöjjünk, az alma jót tesz nekünk. A gyümölcsök tele vannak tápanyagokkal, amelyek az egészségügyi előnyök hosszú listáját kínálják számunkra.

Forrás: pixabay.com

Fogyasszuk nyersen, turmixgéppel pürésítve, főve vagy sütve, az alma igazi egészségforrás. Egy közepes méretű, körülbelül 8 cm átmérőjű alma a következő tápanyagokat tartalmazza:

· Kalória - 95

· Rost - 4 gramm

· Szénhidrát - 25 gramm

· Fehérje - 0,3 gramm

· Cukor - 10,4 gramm

· Zsír - 0,2 gramm

· C-vitamin - az RDI (napi referencia bevitel) 14 százaléka.

· K-vitamin - az RDI 5 százaléka

· Kálium - az RDI 6 százaléka

· Víz - 86 százalék

Egészségesebb szív

Számos kutatás összefüggésbe hozta a magas oldható rostbevitelt a koleszterinben gazdag plakkok lassabb felhalmozódásával az artériákban. Az almahéjban található fenolos vegyület megakadályozza azt is, hogy a szervezetedbe jutó koleszterin megszilárduljon az artériák falán. Amikor a plakkok felhalmozódnak az artériáidban, csökkentik a szívedbe jutó véráramlást, ami koszorúér-betegséghez vezet.

Csökkenti a koleszterinszintet

Egy 2019-es tanulmány szerint napi két nyers alma fogyasztása 8 héten keresztül csökkentette a koleszterinszintet egészséges emberek körében. A tiszta almalé fogyasztása azonban nem volt ugyanilyen hatással.

A tanulmány szerzői ezért arra a következtetésre jutottak, hogy az almában lévő rostok segítenek csökkenteni a koleszterinszintet.

Segít a hízás megelőzésében

A túlsúlyhoz számos egészségügyi probléma társul, például szívbetegség, stroke, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség és alvási apnoe. A testsúly kezeléséhez és az általános egészségi állapot javításához az orvosok rostban gazdag étrendet javasolnak.

Méregteleníti a máját

A májad felelős a méreganyagok kiürítéséért a szervezetedből. Sok orvos szkeptikusan viszonyul a divatos méregtelenítő diétákhoz, mondván, hogy azok több kárt okozhatnak, mint hasznot. Szerencsére az egyik legjobb (és legegyszerűbb) dolog, amit a máj méregtelenítése érdekében megtehetsz, ha gyümölcsöket, például almát építesz be az étrendedbe.

Erősíti az immunrendszert

A piros alma kvercetin nevű antioxidánst tartalmaz. A legújabb tanulmányok szerint a kvercetin segíthet az immunrendszer erősítésében – különösen, ha stresszesek vagyunk. Az alma erősítheti az immunitást, részben azért, mert C-vitamint tartalmaz. Egy korábbi átfogó kutatás szerint a C-vitamin rendszeres fogyasztása szerepet játszik az immunrendszer működésének segítésében. A korábbi kutatások szerint például segíthet megerősíteni a hámszöveti gátat a kórokozókkal szemben, illetve védelmet nyújt a környezeti oxidatív stressz, például a szennyezés és a sugárzás ellen.

Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Egy 2021-es tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik étrendjükben egész gyümölcsöket, például almát is fogyasztottak, 5 év elteltével 36%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem ettek gyümölcsöt.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a több rostot fogyasztó embereknél alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. Azoknál a cukorbetegeknél, akik magas rosttartalmú étrendet fogyasztanak, szintén alacsonyabb lehet a vércukorszint.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség ajánlja a friss gyümölcsök, köztük az alma fogyasztását az édesszájúság kielégítésére és az egészséges táplálkozás biztosítására.

Pr-cikk

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában