SÉTATÉR

2019.11.27. 10:53

Keleti nyitás a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is

A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban az idegen nyelvek széles tárháza áll a tanulók rendelkezésére. A nyugati nyelvek mellett oroszul is lehet tanulni a belváros patinás gimnáziumában. Iskolánk nagyon jó kapcsolatokat ápol a Debreceni Egyetem Szlavisztikai Intézetével, így minden évben részt vehetnek a kölcseys tanulók az orosz tanszék versenyein.

Idén novemberben került sor egy orosz nyelvű szavalóversenyre, melynek meghirdetője a Szlavisztika Intézet mellett az Orosz Kulturális Központ volt. Iskolánkat Szamosszegi Réka 10. C osztályos tanuló és jómagam, Szanyi Szabina 10. A osztályos tanulók képviseltük. A kölcseys csapatot erősítették a szülők is, akik beszélnek is oroszul, így ők is élvezhették az érdekesebbnél érdekesebb versek előadását.

A verseny helyszínéül az Orosz Kulturális Központ debreceni épülete szolgált, maga az épület is nagyon érdekes, hiszen egy régi polgári villában kapott helyet a központ. Vendéglátóink orosz teázással fogadtak bennünket, és a verseny kezdetéig megtekinthettük a csodálatos könyvtárat, ahol az orosz klasszikusok mellett a kortárs orosz irodalom is helyet kapott, természetesen orosz nyelven.

A verseny kezdetekor megismerkedhettünk a zsűri tagjaival, és külön öröm volt számunkra, hogy ezen a délutánon minden orosz nyelven zajlott. Érdeklődéssel hallgattuk egymás szavalatait, sőt volt olyan versenyző is, aki megzenésített verset adott elő.

Én a felkészülés során Puskin mellett döntöttem, és a Ruszlán és Ludmilla egyik részletét adtam elő. Réka egy kevéssé ismert orosz költőt választott, egy gyönyörű szép szerelmes verssel kápráztatta el a közönséget.

Minden résztvevő produkciójáról videófelvétel készült, melyet Moszkvába küldenek el, és a legtehetségesebbnek ítélt szavalókat az orosz fővárosba fogják meghívni. Lelkesen várjuk az eredményt, de ezen a délutánon mindenki nyert, hiszen néhány órás ingyenes nyelvleckén vehettünk részt.

- Szanyi Szabina, Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!