SÉTATÉR

2019.11.27. 10:46

,,KÖNYVTÁR +”

Intézményünkben immáron hagyománnyá vált, hogy a magyar-történelem-művészetek munkaközösség lehetőséget ad az arra érdemes tanulóknak, hogy minden év novemberében egy iskolai kirándulás keretében eltölthessenek egy kultúrával átitatott napot fővárosunkban.

A résztvevők versenyeredményeikkel, iskolai műsorokon való szereplésükkel és nem utolsósorban az alma materünk által kiadott sajtóorgánumba, a Diáktükörbe írott újságcikkeik színvonalával érdemlik ki, hogy az adott évben részesei lehessenek a ,,Könyvtár +” programnak. Én meglehetősen szerencsésnek vallhatom önnönmagamat, ugyanis az idei már a harmadik pesti ,,jutalomkirándulásom” volt. És jó reménység szerint minden bizonnyal az utolsó is.

Mint aki már tekintélyes tapasztalattal rendelkezik a témát illetően, bátran kijelenthetem, hogy a szervező tanárnőknek sikerült idén is nagyon színes programot összeállítaniuk, és tudtak újítani az előző évekhez képest.

Érkezésünket követően meglátogattunk egy frissen átadott köztéri POKET-automatát, amelyikből számos tanuló -mint ahogyan jómagam is- éltünk a lehetőséggel, és beszereztük a legfrissebb POKET-könyvek némelyikét. Az eset pikantériája, hogy Nyíregyházán is aznap nyílt meg az első, rendkívül ötletes ,,keresztelővel” ,,Zsiga” névre hallgató POKET-automata, mégpedig a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár tőszomszédságában.

Következő állomásunk a Petőfi Irodalmi Múzeum volt. Az intézmény souvenir boltjában szintén volt kultúrvásárlási lehetőségünk, majd egy tárlatvezetés során megtekintettük a múzeum állandó jellegű Petőfi-tárlatát. Azt követően múzeumpedagógiai foglalkozáson vettünk részt. Mindkét programnak a célja az volt, hogy Petőfi Sándor személyét ne mint az irodalomtankönyvekből jól ismert költőt, hanem mint magánembert közelítsük meg, méghozzá meglehetősen egyedi, XXI. századi módon. Ennek a csoportmunkának lett az eredménye az iskolai könyvtár ajtaja előtt kitűzött rajz is, amelyet rendszerint értetlenül csodálnak meg az arra járók.

Délután az ELTE könyvtárát látogattuk meg. A kölcsönzőtér és az olvasóterem mellett bebocsátást nyerhettünk a műemlék-raktárba is, ahol többek között alkalmunk volt a török hódoltság idejéből származó kódexeket lapozgatni. A bibliotéka meglátogatása olyan szempontból is hasznosnak bizonyult, hogy a kirándulás számos résztvevője -közöttük személyem is- az ELTÉ-n kívánja a jelenlegi alma mater elvégzése után a felsőfokú tanulmányait folytatni. Ezek a diákok számos, a későbbiekben is hasznos információval gazdagodtak az intézmény könyvtárával kapcsolatban.

És a számos kulturális jellegű megálló után napunkat egy jó, tartalmas háromnegyed órába bezsúfolt gyors tempójú bevásárlókörúttal zártuk a West Endben.

Szeretnék köszönetet mondani dr. Murányiné Csorba Zsuzsanna tanárnőnek és dr. Antalné Porkoláb Katalin tanárnőnek, akik mind szervezőként, mind kísérőtanárként hozzájárultak ahhoz, hogy számunkra felejthetetlenné tegyék ezt a napot!

- Szokolay Dávid 12. B , Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!