könyv

2019.11.11. 11:32

Önmagát látta a hóban fekve az autóbaleset után

A Ha maradnék című könyv 2009-ben íródott Gayle Forman által. A nagysikerű remekmű megihlette Hollywood filmgyárosait, így 2014-ben vászonra vitték azt. A filmadaptációban minden részletet megtalálhatunk, mely a könyvben is jelen van, egy-két apróbb eltéréssel.

Fotó: pixabay

A történet szerint Mia, a főszereplő kilóg környezetéből és rockzenész családjából, ugyanis szívesebben hallgatja Beethovent és a klasszikus zene nagyjait, mint édesapja régi zenekarát, a Gennyes Sebeket.

Már egészen kis korában elvarázsolta a cselló, így a családban megszokott gitár helyett azt választotta. Adam, a lány szerelme viszont szintén a rockzenészek táborát erősíti. A film elején Mia a szüleivel és kisöccsével, Teddyvel reggelizik, amikor értesülnek a hószünetről. A gyerekeknek nem kell iskolába menniük, így édesanyjuk is szabadnapot vesz ki, hogy együtt töltsön egy napot a család, mielőtt Mia egyetemre megy. Autóba ülnek, majd kirándulni indulnak. Mia kedvéért komolyzene szól a rádióból. Ekkor megtörténik a baj, autóbalesetet szenvednek. Nem sokkal később a lány az út szélén ébred.

Mikor körbenéz, mentőautókat és mentősöket lát. Hiába jár körbe, szól hozzá az emberekhez, senki még csak tudomást sem vesz a létezéséről. Mintha láthatatlan lenne. Próbálja megtalálni családja többi tagját, de legnagyobb meglepetésére csak önmagát látja

meg a hóban feküdni, körülötte mentősökkel.

Mia rájön, hogy lelke elhagyta testét és ő maga nem más, mint egy szellem.

Innentől kezdve a lány visszaemlékezik életére. Megtudjuk, hogyan lett szerelmes Adambe, milyen volt a családja, barátai, honnan ered a cselló iránti szeretete, valamint azt is, hogy a Juilliard-ra felvételizett és most vár a levelére. Miután a mentő megérkezik a kórházba, a hozzátartozók, barátok értesülnek a hírről és eljönnek. Mia mindnyájukat látja kívülről.

A kórházba ér a mentőautó az édesapjával és testvérével, akiket egyből a műtőbe visznek. A lány az események külső szemlélője. Csodálkozva nézi, mikor egy ápolónő valamit a teste fülébe súg. Azt mondja, él vagy meghal, minden csak rajta múlik, ők csak egy pontig segíthetnek.

A lány nem érti, hogyan befolyásolhatná az egészet, hogyan harcolhatna az életben maradásért. Ezután meghallja a hírt: szülei meghaltak. Árván fog felébredni, ha felébred egyáltalán. Azonnal öccséhez siet. Rájön, hogy már csak ő maradt neki és ezután ketten kell boldogulniuk. Ígéretet tesz, hogy vigyáz rá és soha nem hagyja el. Később visszamegy saját kórtermébe, majd megtudja, hogy kistestvére nem élte túl, Mia egyedül maradt.

Többé már élni sem akar, azt akarja, hogy ez a rémálom véget érjen. Ezen gondolatok miatt, testének állapota rosszabbodik, azonnal műtőbe kell vinni. Ugyanaz a nővér újabb tanácsot ad a lánynak. Azt súgja a fülébe, hogy vegye elő minden akaraterejét, ha élni akar.

Mia nem tudja élni akar-e még.

Erre nagypapája, a barátnője és Adam ad választ. Miután kihozták a műtőből, mindhárman meglátogatják. A papája azt mondja a lánynak, hogy nem haragszik rá, ha nem szeretne maradni és megérti, ha el akar menni.

Ő az egyetlen, aki megérzi a lány szellemének jelenlétét. Mikor Adam érkezik a lányhoz, klasszikus zenét játszik neki és elmondja, megszerezte a Juilliard-ról érkezett levelet. Mia-t felvették. Adam megígéri, ha a lány úgy akarja, vele megy és együtt élhetnek tovább, csak maradjon. Majd a fiú előveszi a gitárját és zenélni kezd. Írt Mia-nak egy dalt. A lány előtt ekkor lepereg az egész élete és az is, hogy milyen lenne, ha maradna.

Majd kinyitja a szemét.

Kovács Bianka

Címkék#séta-besi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!